Negen snelle tips voor Safari-browser op iPhone, iPad en iPod touch

Negen snelle tips die iedereen zou moeten kennen, van het e-mailen van een interessante webpagina naar vrienden tot het snel intikken van de domeinextensie .nl of .org.

Deze tip bevat 9 snelle ideeën voor Safari, de standaard webbrowser op de iPhone, iPod touch en iPad. Allemaal leuke handigheidjes die de moeite waard zijn om te weten!

1. Dubbeltap

Wanneer je een webpagina bekijkt in de Safari-browser op de iPhone kun je snel zorgen dat de tekst zo groot mogelijk wordt getoond door te dubbeltappen op een kolom. De tekstkolom verschijnt dan schermvullend. Je kunt ook dubbeltappen op een foto als je deze zo breed mogelijk op het scherm wilt bekijken. Soms helpt het om de iPhone te roteren, zodat de tekstkolom in een groter lettertype wordt getoond en daardoor beter leesbaar is.

2. Groter toetsenbord

Je kunt bij gebruik van Safari het scherm roteren naar een landscape-weergave. Dat zorgt er niet alleen voor dat er langere tekstregels op het scherm passen, maar zorgt ook dat er een groter toetsenbordje verschijnt bij het intikken van teksten. Daarmee is het intikken van tekst een stuk makkelijker geworden. Wil je roteren voorkomen? Dat kan ook: veeg onderin het scherm naar boven om het bedieningspaneel te activeren, tik vervolgens op de meest rechtse knop bovenaan om de schermoriëntatie vast te zetten.

3. Andere domeinextensies

Safari iOS 7 extensies snel intikkenBij het intikken van een domeinnaam verschijnt een knop met .com onderaan het toetsenbord. Je kunt deze gebruiken om snel een domeinnaam in te tikken, maar je zit daarbij niet vast aan .com. Houd je vinger twee seconden op de .com-knop en je zult zien dat ook andere domeinextensies verschijnen, zoals hiernaast zichtbaar is.

4. Meteen naar de top

Wanneer je een lange webpagina bekijkt is het een heel gedoe om na het lezen weer helemaal naar boven te bladeren. Dat kan sneller: tik op de statusbalk bovenaan het iPhone-scherm en je springt automatisch naar het begin van de webpagina.

5. Wat zit er achter die link?

Safari URL bekijkenIn Safari kun je niet met de muispijl over een linkje bewegen, zodat je kunt zien waar deze naartoe gaat. Maar er is een alternatief: houd je vinger twee seconden op een link gedrukt en er verschijnt een pop-up met daarin de URL waar je naartoe gaat. Die kun je vervolgens meteen openen (in een nieuwe pagina), toevoegen aan je leeslijst of kopiëren.

6. Bellen vanuit Safari

Bezoek je de website van een restaurant en wordt daar een telefoonnummer genoemd, dan is het vrijwel altijd mogelijk om op het telefoonnummer te tappen om het weergegeven nummer te bellen. Het werkt niet wanneer er veel spaties, streepjes of andere leestekens in het telefoonnummer zijn verwerkt.

7. Kies een eigen startpagina

Het is niet mogelijk om een eigen startpagina in te stellen in de Safari-browser op de iPhone. Een niet zo heel mooie maar toch praktische oplossing die mensen hiervoor hebben bedacht is de volgende: voeg je favoriete startpagina toe aan de bookmarks en zorg dat deze bovenin de lijst staat. Bij het openen van de browser hoef je dan alleen maar even op de bookmarklijst te tikken.

8. Stuur een webpagina naar een vriend

Safari beginscherm toevoegenLeuke webpagina gezien? Dan kun je deze mailen naar jezelf of naar een vriend. Tik op de middelste knop onderin het scherm (vierkantje met pijl naar boven) en kies Mail. Je wordt nu doorgestuurd naar de e-mailapplicatie, waar je de geadresseerde kunt invullen.

9. Maak een webclip

Websites die je vaak bezoekt kun je als webclip op je startscherm opnemen. Er verschijnt dan een icoontje op het scherm, die eruit ziet alsof het om een geïnstalleerd programma gaat. Ga naar de gewenste webpagina en tik op het plusteken onderin het scherm. Kies daarna de optie Voeg toe aan beginscherm. Je hebt daarna nog de mogelijkheid om een aangepaste, liefst korte omschrijving te kiezen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt februari 2014
Categorie Internet