Computer besturen vanaf iPhone of iPad

Deze handleiding vertelt hoe je je computer bestuurt vanaf een iPhone of iPad met oplossingen zoals Microsoft Remote Dektop, Splashtop en Screens.

Deze handleiding vertelt hoe je je computer bestuurt vanaf een iPhone of iPad. Het handige daarvan is dat je op afstand je computer kunt bedienen, uitzetten en bijvoorbeeld Flash-content kunt bedienen. We vertellen je over oplossingen zoals Microsoft Remote Dektop, Splashtop en Screens.

Hoewel je door de iPhone en iPad nog maar zelden een ouderwetse desktopcomputer of laptop nodig hebt, zijn er soms nog zaken die je liever doet op een vertrouwde pc. In Windows en OS X zijn immers nog de nodige programma’s te vinden die niet voor iOS zijn uitgebracht. Dat betekent echter niet dat je alsnog achter je oude bureau moet kruipen: met behulp van de juiste apps kun je een computer makkelijk vanaf je iDevice bedienen. In deze tip leggen we uit hoe.

De App Store staat inmiddels vol met apps die je computer kunnen besturen, vaak VNC-apps genoemd. De ene is beter dan de ander en er is vaak ook een verschil in prijs. In dit artikel bespreken we drie van de populairste apps, om een idee te geven van de mogelijkheden.

Methode 1: Microsoft Remote Desktop

Eén van de meest betaalbare opties is afkomstig van Microsoft zelf. De Microsoft Remote Desktop-app laat je een computer van een afstand bedienen, zonder dat je op deze computer speciale serversoftware hoeft te gebruiken. Omdat de app gratis gedownload kan worden, hoef je daarom alleen maar voor Windows zelf te betalen. De app werkt daarom ook alleen met Windows 7 en Windows 8. Bijkomend voordeel is dat Microsoft Remote Desktop de multitouchgebaren van de Windows 8 tabletmodus herkent, waardoor deze app in feite een Windows-tablet van je iPad maakt. Je stelt de app als volgt in:

 1. Start de computer.
 2. Ga naar Configuratiescherm.
 3. Klik op Systeem en Beveiliging en vervolgens op Externe toegang toestaan.
 4. Klik op het bolletje naast Externe verbindingen met deze computer toestaan.
 5. Klik op Gebruikers selecteren en vul je Windows-gebruikersnaam en -wachtwoord in.
 6. Druk op OK totdat al je instellingen zijn opgeslagen.
 7. Druk op de startknop en tik cmd in. Druk op enter.
 8. Tik in het geopende venster ipconfig in en druk op enter.
 9. Schrijft het getal bij IP Address op.

De computer is nu correct ingesteld. Je verbindt nu als volgt via de Microsoft Remote Desktop

 1. Installeer Microsoft Remote Desktop op je iPhone of iPad en start de app.
 2. Tap op New Remote Desktop.
 3. Vul bij PC Name het eerder opgeschreven IP-adres van je computer in.
 4. Vul bij User Name je gebruikersnaam op de Windows-computer in. Je wordt gelijk gevraagd ook het bijbehorende wachtwoord in te voeren.
 5. Druk op Save.

Na het uitvoeren van bovenstaande stappen hoef je alleen nog maar op het ip-adres van je computer te tappen. De app maakt dan een verbinding en je kunt de computer gebruiken met de knoppen op het touchscreen. Bovenin staat een muiscursor waar je op kunt tappen totdat er twee bolletjes verschijnen. Als deze zijn geactiveerd, werkt de iPad als een Windows-tablet. Multitouchcommando’s werken dan net als in de tabletversie van Windows 8.

Downloaden: Microsoft Remote Desktop (gratis, universeel, iOS 6.0+)

Microsoft Remote Desktop

Methode 2: Splashtop

De Splashtop-app vereist dat je een bijbehorende streamer-programma op je computer installeert. Dit programma zorgt ervoor dat het scherm van je computer naar de iPad of iPhone wordt verzonden. Bijzonder dat Splashtop ook computertoegang biedt als je buiten je thuisnetwerk bent. Zit je in de trein, dan kun je nog steeds je computer thuis bedienen. Dit is echter wel een functionaliteit waar je voor moet betalen: Splashtop is gratis te downloaden, maar biedt dan alleen toegang tot je pc binnen hetzelfde netwerk. Voor gebruik via internet moet je een in-app-abonnement afsluiten.

Splashtop werkt onder Windows, OS X en Linux. Het gebruik van Splashtop is in grote lijnen gelijk op alle ondersteunde platformen:

 1. Download de Streamer-app voor jouw besturingssysteem.
 2. Installeer de Streamer-app en start het programma op.
 3. Maak via het programma een account en laat hem vervolgens in de achtergrond draaien.
 4. Installeer Splashtop 2 Remote Desktop op je iPhone of iPad en start de app.
 5. Log in met de account die je net op de computer hebt gemaakt.

Bij het gebruik van Splashtop kun je nog steeds de computer gebruiken, maar hij schakelt wel over naar een resolutie ondersteund door het betreffende iDevice. Op iPads wordt altijd een resolutie van 1024 bij 768 pixels gekozen, ongeacht of je een retinamodel hebt.

Downloaden: Splashtop 2 (€2,69, universeel, iOS 5.0+)

Splashtop 2 iPad

Methode 3: Screens

Screens VNC kost je bij de eerste keer gebruik flink wat, maar eenmaal geïnstalleerd hoef je nooit meer zorgen te hebben over in-app-aankopen. Dit VNC-programma maakt net als Splashtop gebruik van een bijbehorend computerprogramma om de connectie te maken, en werkt ongeacht of je binnen hetzelfde netwerk bent.

Screens VNC werkt onder Windows en OS X. Het installatieproces van Screens is grotendeels gelijk aan Splashtop:

 1. Download Screens Connect op de site van de ontwikkelaar.
 2. Installeer Screens Connect en start het programma op.
 3. Maak via Screens Connect een account en log in.
 4. Installeer Screens 3 op je iPad of iPhone en start de app.
 5. Log in met het op de computer gemaakte account.

De app bevat een paar handigheden die het gebruik een stuk makkelijker maken. Zo is het mogelijk om een observatiemodus in te schakelen, zodat je taps op het scherm niet geregistreerd worden. Hierdoor is de app een handig hulpmiddel om mee te kijken met iemand anders op een computer. Speciale menu-opties laten je daarnaast screenshots maken en dingen op het klembord knippen en kopiëren. Je kunt zo op je iPhone en iPad ook de sneltoetsen van een computer benutten. Met behulp van AirPlay kun je het computerscherm streamen naar een televisie met een Apple TV.

Downloaden: Screens VNC (€17,99, universeel, iOS 7.0+)

Screens VNC screenshot

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt september 2017
Categorie Devices
Onderwerpen computer, mac, windows
Devices iPad, iPhone, Mac, MacBook
Software iOS