Uitgelicht
Apple's WWDC 2024 - de belangrijkste aankondigingen
Toon of verberg de lijst met posts
MacBook Pro met Pro Display XDR

Ververssnelheid wijzigen van MacBook Pro en Pro Display XDR doe je zo

De refresh rate kies je zelf
Wil je graag een andere ververssnelheid instellen voor je Mac-beeldscherm? De nieuwste MacBook Pro-modellen en het Apple Pro Display XDR kunnen het. In deze tip lees je hoe het werkt.

In sommige situaties kan het prettig zijn om de ververssnelheid van je beeldscherm te wijzigen. Ben je bijvoorbeeld een film aan het monteren en stoort het je dat niet alles op je Mac met dezelfde refreshrate wordt getoond? Dan kan het worden gewijzigd. We vertellen je uit welke opties je kunt kiezen en hoe je het instelt. Heb je een MacBook Pro 2021 of nieuwer, dan kun je ook ProMotion uitschakelen.

Deze refreshrates kun je kiezen op de Mac

Op sommige MacBooks en meer kun je zelf bepalen in welke verversingsgraad het beeldscherm de content moet tonen. Dit werkt alleen bij de duurste en meest recente modellen. Om precies te zijn kun je op deze Macs en schermen de refresh rate aanpassen:

De aanpassing van de refresh rate heeft geen effect op de framerate van het filmmateriaal dat je bewerkt, dus let daar goed op. Deze verversingsfrequenties kun je kiezen:

  • ProMotion (aan of uit, alleen voor MacBook Pro 2021 en nieuwer)
  • 60 hertz
  • 59,94 hertz
  • 50 hertz
  • 48 hertz
  • 47,95 hertz

MacBook Pro met Pro Display XDR

Het is de bedoeling om een refresh rate te kiezen die kan worden opgedeeld in de framerate van je filmmateriaal. Is dat materiaal 24 beelden per secondes, kies dan 48 hertz. Gebruik je een ander scherm dan het ingebouwde MacBook-scherm, dan moet je de verversingsfrequentie op een andere manier wijzigen. Raadpleeg hiervoor de handleiding van de monitor.

Heb je een MacBook Pro 2021 of nieuwer (14-inch of 16-inch), dan kun je ProMotion uitschakelen. Deze functie kan het scherm opkrikken tot wel 120 hertz, wanneer dat nodig is. Zo zien animaties er vloeiend uit en gaat alles wat soepeler. Tegelijkertijd kan het scherm ook zakken tot 24 hertz, wanneer je een statisch beeld open hebt. Wil je liever altijd 60 hertz gebruiken zoals op voorgaande MacBooks, kies dan voor die optie.

Refresh rate van je Mac wijzigen

Heb je besloten dat je de refresh rate van je Mac wil wijzigen, dan is dat snel geregeld. Volg daarvoor deze stappen:

  1. Open de Systeeminstellingen ( > Systeeminstellingen).
  2. Klik op Beeldschermen.
  3. Selecteer een refresh rate bij Verversing.

MacBook Pro: verversing van beeldscherm (ProMotion) instellen

Vergeet na het monteren niet de refresh rate van je Mac weer te wijzigen naar 60 hertz (of ProMotion). Zo zorg je ervoor dat de rest van je Mac weer lekker soepel oogt. Het is natuurlijk niet verplicht, maar we zeggen het voor de zekerheid.

Wist je trouwens dat je de framerate van iPhone video’s kunt aanpassen voor het filmen? In onze tip check je hoe het werkt.

Bekijk ook

Zo wijzig je de frame rate van iPhone-video's naar 60 fps voor vloeiende beelden

Als je een wat nieuwere iPhone hebt, kun je met de standaard Camera-app filmen met 60 frames per seconde (60 fps). Dit geeft een vloeiender beeld. Je kunt de frame rate op twee manieren instellen.

MacBook Pro

De MacBook Pro is Apple's krachtigste MacBook van de line-up. Je kan kiezen uit twee formaten (14- en 16-inch) met verschillende specificaties. De nieuwste modellen zijn de 14- en 16-inch uit eind 2023, voorzien van voorzien van de M3, M3 Pro-chip of de nog krachtiger M3 Max-chip. Nieuw is ook de spacezwarte kleur. In de modellen zit geen Touch Bar meer. Deze modellen hebben het vernieuwde design met miniLED-display, zoals die in de 2021-modellen geïntroduceerd werden. De 14-inch MacBook Pro M3 heeft iets minder poorten, maar verder wel hetzelfde nieuwere design en het miniLED-display. Alles over de MacBook Pro kopen, MacBooks vergelijken en meer lees je hier.

MacBook Pro