iMac OS X El Capitan

Tekst vergroten op de Mac om makkelijker te lezen

Heb je moeite met het lezen van teksten op een Mac omdat deze te klein is? Door de resolutie aan te passen kun je zowel de tekst als de interface van een Mac vergroten, zodat je alles beter kunt lezen. In deze tip lees je hoe je dat doet op zowel een Retina als niet-Retina Mac.

De Mac ondersteunt allerlei schermresoluties, geschikt voor alle apparaten van iMacs tot MacBooks. Standaard is een Mac ingesteld met de meest voor de hand liggende resolutie, maar als je wat moeite hebt met lezen kan het prettiger zijn om de tekst en andere zaken te vergroten. In deze tip lees je hoe je dat doet, zowel op een Retina Mac als een niet-Retina Mac.

Grotere tekst op de Mac

Er is een simpele manier om tekst binnen een venster te vergroten met de toetscombinatie Command-Plus. Wil je dat de tekst altijd groter is, zodat het beter leesbaar is, dan kun je dit ook via de instellingen regelen.

De instelling verschilt tussen Retina en niet-Retina Macs, maar de plek om het in te stellen is op alle apparaten hetzelfde. Volg onderstaande stappen om de resolutie en daarmee de tekst- en interfacegrootte aan te passen:

  1. Open Systeemvoorkeuren en klik op Beeldschermen.
  2. Klik op Beeldscherm > Resolutie > Geschaald.

Resolutie en tekst aanpassen op een Retina Mac.

  1. Op een Retina Mac kun je nu kiezen uit vijf opties. De meest linker optie geeft de grootste tekst, maar dan heb je minder ruimte voor vensters. De meest rechter optie geeft veel meer ruimte op het scherm, maar dan zijn de knoppen en de tekst kleiner.
  2. Op een niet-Retina Mac kies je voor een aparte resolutie onder de optie Geschaald. Hoe lager de resolutie, hoe groter de tekst, vensters en andere interface-elementen. Hou er wel rekening mee dat het scherm minder scherp wordt bij een lagere resolutie.

Om de wijziging toe te passen, hoeft de Mac zichzelf niet opnieuw op te starten. Je kunt hier dus te allen tijde de resolutie en daarmee de tekstgrootte aanpassen. Hieronder zie je twee voorbeelden van een Retina Mac met de grootste en kleinste tekst en vensters.

Ter vergelijking een Retina Mac met grote en kleine tekst:

Retina Mac met grote tekst.
Retina Mac met grote tekst.

Retina Mac met kleine tekst.
Retina Mac met kleine tekst.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt juli 2016
Categorieën Basisfuncties, Mac
Onderwerpen mac, tekst