iPad-volumeknoppen aanpassen aan hoe je de iPad vasthoudt: zo doe je dat

De iPad kun je op allerlei manieren vasthouden, waardoor de volumeknoppen op een andere positie zitten. Het is daardoor soms onduidelijk welke knop het volume harder of zachter zet. Gelukkig kun je via de instellingen ervoor kiezen om de werking van de volumeknoppen aan te passen aan hoe je de iPad vasthoudt.

iPad volumeknoppen aanpassen

De standaard oriëntatie voor een iPad is rechtop, met de volumeknoppen rechtsboven aan de zijkant. Maar je kan de iPad ook horizontaal of op z’n kop vasthouden, waardoor de volumeknoppen niet meer rechtsboven maar respectievelijk linksboven, linksonder en rechtsonder zitten. Normaal gesproken behouden de volumeknoppen hun functie, hoe je de iPad ook vasthoudt. Dat kan soms onhandig zijn. De ene keer gebruik je de rechter knop om de iPad harder te zetten, terwijl je de andere keer juist de linker knop gebruikt, afhankelijk van hoe je hem vasthoudt. Sinds iPadOS 15.4 kun je dit wijzigen, waardoor de iPad-volumeknoppen zich aanpassen aan de oriëntatie.


Deze functie werd voor het eerst geïntroduceerd op de iPad mini 2021, waar de volumeknoppen naar de bovenkant zijn verplaatst. Maar sinds iPadOS 15.4 vind je de instelling voor het wijzigen van de werking van de iPad-volumeknoppen ook op oudere iPads. Standaard staat de instelling zo ingesteld, dat een volumeknop zijn vaste werking houdt, ongeacht hoe je hem vasthoudt. Dat heeft tot gevolg dat de knop om het volume bijvoorbeeld harder te zetten soms links, rechts, boven of onder zit. Maar met de instelling Vaste positie volumeregelaars pas je dit eenvoudig aan.

Helaas is het niet mogelijk om de instelling aan te passen op de iPad mini 2021, iPad Air 2022 en nieuwer. Het geldt voor deze modellen:

In die modellen staat de dynamische werking van de volumeknoppen standaard ingeschakeld en is het dus niet uit te zetten. Bij deze modellen wordt de werking van de volumeknoppen dus aangepast naar hoe je de iPad vasthoudt.

Zo kun je de werking van de iPad-volumeknoppen aanpassen op alle overige modellen:

  1. Ga op de iPad met iPadOS 15.4 of nieuwer naar Instellingen > Geluiden.
  2. Scroll helemaal naar onderen.
  3. Zet de schakelaar uit bij Vaste positie volumeregelaars.

Zet je dit uit, dan werkt het als volgt:

  • Hou je de iPad verticaal (met volumeknoppen rechtsboven of linksonder), dan zet je met de bovenste knop het volume harder en met de onderste knop het volume zachter.
  • Hou je de iPad horizontaal (met de volumeknoppen linksboven of rechtsonder), dan zet je met de rechter knop het volume harder en met de linker knop het volume zachter.

iPad-volumeknoppen aanpassen aan oriëntatie.

Zoals je ziet maakt het niet meer uit hoe je de iPad vasthoudt als je de optie Vaste positie volumeregelaars uit zet, want met de bovenste/rechter knop zet je het volume altijd harder. In de schematische afbeelding zie je hoe dit in zijn werk gaat. Uiteraard kun je ook nog altijd het Bedieningspaneel op de iPad gebruiken om het volume aan te passen.

Meer tips over knoppen op je iPhone of iPad? Lees dan deze: