Betalen voor WhatsApp? Trap er niet in

Betalen voor WhatsApp? Welnee, de app is volledig gratis en als je een bericht krijgt dat je moet betalen is dat meestal bedoeld om je bang te maken om tot bepaaldgedrag aan te zetten.

WhatsApp heeft begin 2016 besloten dat de dienst geen geld meer kost. Krijg je toch berichten dat WhatsApp binnenkort geld gaat vragen, dan gaat het meestal om een poging om je bang te maken. Trap er niet in.

Waarom WhatsApp geld kostte

betalen voor whatsappWhatsApp voerde in juli 2013 betaalde abonnementen in. Die kostten 89 cent per jaar en het gold alleen voor nieuwe gebruikers. Eerder was WhatsApp zelfs betaald: het kostte 89 cent om de app te downloaden. Ondanks dat betaalmodel waren er maar weinig mensen die ervoor betaalden. Het eerste jaar gebruik was sowieso gratis en daarna werd het gratis gebruik meestal vanzelf verlengd. WhatsApp koos voor een betaalmodel omdat de app geen advertenties wil. Ook zijn er geen betaalde stickerpakketten verkrijgbaar in de app.

WhatsApp is in 2014 overgenomen door Facebook. De app hoeft van het moederbedrijf geen geld te verdienen. Vandaar dat de betaalde WhatsApp-abonnementen zijn afgeschaft. Facebook Messenger is ook gratis, maar daarbij is het betaalmodel anders: je ‘betaalt’ door het beschikbaar stellen van je privégegevens.

Betalen voor WhatsApp? Echt niet

Toch komt het nog steeds voor dat er berichten circuleren dat je voor WhatsApp moet betalen. Meestal fungeren die berichten zoals een kettingbrief: als je het bericht doorstuurt naar 10 mensen, voorkom je dat je moet betalen. Je snapt al: dit bericht komt niet van WhatsApp zelf, maar van een andere partij met als doel om je bang te maken.

Waarom doen ze dat, vraag je je misschien af? WhatsApp is en van de meest populaire apps aller tijden. De app heeft meer gebruikers dan Twitter en heeft enorme invloed gehad op de manier waarop we communiceren. Iedereen begrijpt wat er bedoeld wordt als je ‘even een appje’ gaat sturen. Hoe meer mensen de app gebruiken, hoe interessanter de app is als doelwit voor allerlei rare waarschuwingen.

Nog meer tips over WhatsApp
We hebben op de iCulture-website nog meer tips over WhatsApp:

Dit artikel maakt onderdeel uit van een serie tips over WhatsApp. Je vindt ze allemaal in ons dossier WhatsApp.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt februari 2016
Categorie Apps
Onderwerpen betalen, whatsapp

WhatsApp

WhatsApp is de populaire berichtendienst, die bijna iedere Nederlander op zijn of haar smartphone heeft staan. Hier vind je alles over WhatsApp op een rijtje: van gesprekken archiveren, je privacy goed instellen en op de desktop gebruiken tot de betekenis van de gekleurde vinkjes.

WhatsApp