Betalen voor WhatsApp? Trap er niet in

Krijg je een bericht dat je moet betalen voor WhatsApp? Trap er niet in. De app is volledig gratis en als je een melding krijgt dat me toch moet betalen is dat meestal bedoeld om geld uit je zak te kloppen, of om je bang te maken.

Dit artikel is gearchiveerd en wordt niet meer bijgewerkt door iCulture.

In het begin kostte WhatsApp een klein bedrag, maar sinds begin 2016 is dit afgeschaft. De dienst is sindsdien zonder kosten te gebruiken, al gaan er wel steeds geluiden dat Facebook reclame wil toevoegen. Krijg je toch een bericht dat WhatsApp binnenkort geld gaat vragen, dan is het vaak een hoax. Laat je niet gek maken.

Waarom WhatsApp geld kostte

WhatsApp voerde in juli 2013 een betaalmodel in. Het kostte maar 89 cent per jaar en het gold alleen voor nieuwe gebruikers. Zelfs als je heel erg zuinig bent en liever geen geld uitgeeft voor apps, is dat bedrag nog wel te overzien. Er waren echter maar weinig mensen die ervoor betaalden. Het eerste jaar was standaard voor iedereen gratis en daarna werd de gratis proefperiode meestal vanzelf verlengd. WhatsApp koos voor een betaalmodel omdat de app geen advertenties wilde en ook geen betaalde stickerpakketten en dergelijke wilde verkopen via de app.

WhatsApp is in 2014 overgenomen door Facebook. De app hoeft van het moederbedrijf geen geld te verdienen. Vandaar dat de betaalde WhatsApp-abonnementen sindsdien zijn afgeschaft. Facebook Messenger is ook gratis, maar daarbij is het betaalmodel anders: je ‘betaalt’ door het beschikbaar stellen van je privégegevens. Ook zitten er soms reclames in.

Betalen voor WhatsApp? Echt niet

Toch komt het nog steeds voor dat er berichten circuleren dat je voor WhatsApp moet betalen. Meestal fungeren die als een kettingbrief: als je het bericht doorstuurt naar tien vrienden, dan voorkom je dat je moet betalen. Je snapt al: dit bericht komt niet van WhatsApp zelf, maar van een andere partij met als doel om je bang te maken of om je inloggegevens afhandig te maken.

Waarom doen ze dat, vraag je je misschien af? WhatsApp is en van de meest populaire apps aller tijden. De app heeft meer gebruikers dan Twitter en heeft enorme invloed gehad op de manier waarop we communiceren. Iedereen begrijpt wat er bedoeld wordt als je ‘even een appje’ gaat sturen. Hoe meer mensen de app gebruiken, hoe interessanter de app is als doelwit voor allerlei kwaadwillenden.

Het beste wat je kunt doen is dergelijke berichten negeren. Als WhatsApp echt van plan is om een betaald abonneemodel in te voeren, dan lees je dat binnen de kortste keren op nieuwssites zoals iCulture.

Nog meer tips over WhatsApp
We hebben op de iCulture-website nog meer tips over WhatsApp:

Dit artikel maakt onderdeel uit van een serie tips over WhatsApp. Je vindt ze allemaal in ons dossier WhatsApp.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!