Apple Watch laat zien dat hij met Wi-Fi verbonden is via Cloud-icoon.

Zo verbind je een Apple Watch met behoud van 5GHz-netwerk

Maak je graag gebruik van een Wi-Fi-netwerk die via de 5GHz-frequentie uitzendt, maar heb je ook een Apple Watch? Dan kun je tegen problemen aanlopen als de Bluetooth-verbinding tussen de iPhone en Apple Watch afwezig is. Hoe je je Apple Watch dan toch kan gebruiken, lees je in dit artikel.

De Apple Watch haalt informatie op via de Bluetooth-verbinding met de iPhone. Om alle functies te kunnen gebruiken moet je Apple Watch altijd verbonden zijn met de iPhone. Mocht dat niet zo zijn, dan kan de Apple Watch toch nog functies uitvoeren, zolang deze maar in verbinding staat met bekende Wi-Fi-verbindingen (zoals thuis). Er is één beperking: de Apple Watch kan niet direct communiceren met een netwerk dat via de 5GHz-frequentie uitzendt. Betekent het dat je thuis al je apparaten weer moet terugzetten naar een 2,4GHz netwerk? Gelukkig niet. Er is een workaround die we hieronder stap voor stap uitleggen. Daarbij kun je alle geschikte apparaten op het 5GHz netwerk laten werken, terwijl de Apple Watch gewoon verbinding maakt met het 2,4GHz netwerk.

2,4GHz en 5GHz netwerken

Veel routers kunnen tegenwoordig Wi-Fi-signalen in twee frequenties uitzenden. De 2,4GHz-frequentie heeft een groot bereik, maar de gegevensoverdracht ligt lager. De 5GHz-frequentie daarentegen heeft een minder sterk bereik, maar heeft wel een veel snellere gegevensoverdracht. Afhankelijk van de situatie kiezen veel mensen tegenwoordig voor de 5GHz-frequentie. Om ervoor te zorgen dat de Apple Watch ook nog kan blijven communiceren als de iPhone niet in de buurt is, zijn er enkele handelingen nodig. Allereerst is het belangrijk om twee netwerken op je router in te stellen: een 2,4GHz-netwerk en een 5GHz-netwerk.

Volg daarna onderstaande stappen:

Vergeet je Wi-Fi-netwerk.

  1. Geef beide netwerken een afzonderlijke naam, zodat je de frequentie kunt herkennen.
  2. Om er zeker van te zijn dat alles goed werkt, zorg je ervoor dat jouw iPhone beide netwerken vergeet. Tik hiervoor op het i’tje bij het bekende netwerk en vervolgens op Vergeet dit netwerk.
  3. Verbind je iPhone nu eerst met het 2,4GHz-netwerk. Zorg ervoor dat alles op je Apple Watch goed werkt door bijvoorbeeld een app te openen die een internetverbinding vereist.
  4. Zet Bluetooth op je iPhone uit en controleer of bepaalde functies op de Apple Watch nog werken, zoals Siri. Als dit goed gaat, kun je Bluetooth weer inschakelen.
  5. Verbind je iPhone nu met het 5GHz-netwerk. Om er zeker van te zijn dat je iPhone altijd blijft communiceren met het 5GHz-netwerk, kun je het 2,4GHz-netwerk weer vergeten. Je Apple Watch zal het 2,4GHz-netwerk blijven onthouden, waardoor hij ook blijft functioneren als je iPhone met Bluetooth-verbinding niet in de buurt is.

Op deze manier kun je ervoor zorgen dat je iPhone automatisch verbinding maakt met het snellere 5GHz-netwerk. De Apple Watch profiteert ook van de snelheid van het 5GHz-netwerk zolang de iPhone in de buurt is. Is dat niet het geval, dan kan de Apple Watch zelfstandig blijven werken op het 2,4GHz-netwerk.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt oktober 2015
Categorie Apple Watch
Onderwerpen apple watch, wifi