Netatmo Healthy Home Coach in de kinderkamer

Review: Netatmo Healthy Home Coach met HomeKit meet je binnenklimaat

Hoe gezond is jouw huis?
In deze review van de Netatmo Healthy Home Coach met HomeKit lees je onze ervaringen met deze sensor voor het meten van je binnenklimaat in huis. Wat heb je aan deze sensor en is het een aanrader? Wij hebben de Netatmo Healthy Home Coach getest.

Er zijn meer dingen dan alleen de temperatuur die bepalen of het in huis aangenaam voelt of niet. Ook de luchtvochtigheid, het gehalte CO2 en het geluidsniveau bepalen de kwaliteit van het binnenklimaat. Op al deze punten checkt de Netatmo Healthy Home Coach hoe het er in je huis voor staat. Deze sensor met HomeKit voert continu allerlei belangrijke metingen uit, zodat jij precies weet hoe het er in huis voor staat en wat je daaraan kan doen. Wat zijn de voor- en nadelen van deze Netatmo Healthy Home Coach? Je leest het in onze review!


Review en screenshots: Benjamin Kuijten (@benjaminrk), foto’s: Netatmo. Deze review is geüpdatet in december 2022 op basis van de originele review uit augustus 2019. Het product is ter beschikking gesteld door Netatmo’s PR-bureau.

Netatmo Healthy Home Coach in het kort

Dit zijn de belangrijkste eigenschappen van de Netatmo Healthy Home Coach:

 • Cilindervormige sensor voor binnenklimaat
 • Meet temperatuur, luchtvochtigheid, CO2 en geluidsniveau
 • Bijbehorende app geeft betekenis aan de waardes
 • Tips om binnenklimaat te verbeteren
 • Werkt met HomeKit
 • Beschikbaar bij de Apple Store en andere winkels

Netatmo Healthy Home Coach review

We hebben op iCulture de afgelopen jaren meerdere HomeKit-accessoires besproken die bijvoorbeeld je temperatuur en luchtvochtigheid meten. Goede voorbeelden zijn de vele thermostaten met HomeKit, maar ook simpele kleine accessoires zoals de Eve Degree kunnen je temperatuur in huis meten. De Netatmo Healthy Home Coach pakt het zoals de naam al verklapt iets anders aan. De sensor vertelt je niet alleen hoe warm het is, maar ook wat je eraan kan doen, wat goed is en wat niet en nog veel meer. Hoewel de Netatmo Healthy Home Coach al sinds 2018 op de markt is, kan hij nog steeds van zeer toegevoegde waarde zijn.

Netatmo Healthy Home Coach met lampje.

Het instellen van de sensor is in een paar tellen gedaan. Allereerst moet je een account aanmaken om de sensor te gebruiken. De Netatmo zoekt naar Wi-Fi-verbindingen in de buurt en kan ook met 5GHz-verbindingen overweg. Vervolgens geef je toegang tot je woninggegevens en kies je de kamer waar hij in staat. Het instellen kost nog geen paar minuten en is in overzichtelijke stappen uit te voeren. Je hoeft dus ook geen ingewikkelde bedradingen aan te leggen, want de sensor werkt (op de stroomkabel na) volledig draadloos.

Netatmo Healthy Home Coach in gebruik: app geeft betekenis aan metingen

De app geeft op verschillende manieren weer hoe goed je binnenklimaat is. Onderaan zie je de temperatuur, luchtvochtigheid, luchtkwaliteit en het geluidsniveau. Het grote voordeel is dat bij elke waarde duidelijk aangegeven staat wat dit betekent. Dat de luchtvochtigheid 55% is is leuk om te weten, maar wat betekent dit precies? Met woorden als Uitstekend, Goed of Behoorlijk vochtig weet je meteen wat de waarde betekent. Dit doet de app voor alle metingen die hij doet. Wil je meer uitleg welke waarde goed zijn, dan hoef je er alleen maar op te tikken.

Bovenin de app zie je de gemiddelde beoordeling van deze vier waarden, aangeduid met Gezond, Goed, Prima, Slecht of Ongezond. Ook verandert de kleur van de app mee, zodat je in één oogopslag ziet of je binnenklimaat goed is of niet. Is het niet gezond, dan krijg je tips om dit verder te verbeteren. Heb je bijvoorbeeld last van hoofdpijn, dan komt dat mogelijk door de hoge temperatuur. Ook als je ’s ochtends wakker wordt, geeft de app tips op basis van bijvoorbeeld omgevingsgeluid.

Netatmo Healthy Home Coach app.

Meldingen en geschiedenis
De app stuurt bovendien meldingen als waardes ineens heel erg veranderen. Zodra de Netatmo merkt dat de temperatuur of de luchtvochtigheid in de kamer oploopt, krijg je daar een pushbericht van. Dit komt vooral van pas tijdens hete zomerdagen. Je kan alleen niet instellen vanaf wanneer er precies een melding verstuurd moet worden. Ook missen we de optie om meldingen alleen te versturen als je thuis bent. Wel kan je de meldingen voor elke individuele waarde uitschakelen. Wil je bijvoorbeeld geen waarschuwing bij veel lawaai (omdat je dat toch al zelf hoort), dan kan je dat uitzetten.

Een andere handige functie is dat je een geschiedenis van de gegevens kan bekijken. Dat kan via grafieken voor elk van de waardes, maar ook door onderin de app 24 uur terug te bladeren. Alle waardes in de app veranderen mee met hoe ze op dat moment waren. Je kan dan dus precies zien hoe warm en vochtig het in de nacht geworden is.

Netatmo Healthy Home Coach grafiek.

Een andere extra manier om te weten wat de situatie van je kamer is, is met een tikje bovenop de Netatmo Healthy Home Coach. Door de bovenkant kort aan te raken, kleurt de lichtstrip aan de voorkant een bepaalde kleur. Aan de hand van die kleur zie je dus of de kamer gezond is of juist heel slecht. Je hebt daardoor niet altijd een smartphone nodig om snel te checken wat de status is. Een display ontbreekt wel, maar het voordeel daarvan is dat de Netatmo ook niet continu licht uitstraalt. Hij is daarom ideaal voor in de slaapkamer.

Koppeling met HomeKit
Zoals gezegd koppel je de Netatmo Healthy Home Coach ook aan HomeKit. Elke meting wordt als apart accessoire in de kamer gezet. Helaas ondersteunt HomeKit niet alle metingen die de Netatmo doet. Alleen de temperatuur, luchtvochtigheid en luchtkwaliteit vind je in de Woning-app. De geluidssensor ontbreekt dus. Wel zie je als bonus het CO2-gehalte. Het voordeel van de HomeKit-ondersteuning is dat je de Netatmo kan automatiseren. Je kan bijvoorbeeld je lichten aan laten springen zodra er een hoog CO2-gehalte waargenomen is. Ook kun je de informatie opvragen met Siri, al ontbreekt dan wel de betekenis die de app aan de waardes geeft.

Netatmo Healthy Home Coach melding en HomeKit.

Het design van de Netatmo Healthy Home Coach is vrij simpel. Het is een lange ronde cilinder die je alleen rechtop kan neerzetten. De behuizing is van aluminium, maar we vinden het wel jammer dat er maar één kleur is. De rozégoud-achtige kleur vinden we niet overal mooi bij passen. We hadden daarom liever een wat neutralere kleur gezien, zoals zilver of grijs. Wat we ook jammer vinden is hoe de stroomkabel aan de achterkant zit. Deze zit vrij hoog, waardoor je de kabel niet mooi over een kastje of tafel kan laten lopen.

Score

8

Netatmo Healthy Home Coach

Netatmo Healthy Home Coach

€109,99

Voordelen +

 • Meet temperatuur, luchtvochtigheid en meer
 • Get betekenis aan de metingen
 • Overzichtelijke app
 • Werkt samen met HomeKit

Nadelen -

 • Design had iets mooier gekund
 • Meldingen ook als je niet thuis bent

Conclusie Netatmo Healthy Home Coach review

We vinden de Netatmo Healthy Home Coach een prettig apparaat. Hij meet vier belangrijke waardes, maar geeft er ook betekenis aan. Zo weet je dus niet alleen hoe hoog de luchtvochtigheid is, maar ook of dit goed is of niet. Via de Netatmo-app krijg je tips om het binnenklimaat gezonder te maken, zodat je er daadwerkelijk wat aan kan doen. We vinden de app erg overzichtelijk en je ziet snel wat de status van je kamer is. Bovendien blijf je op de hoogte met pushberichten, al vinden we het jammer dat je niet zelf kan aangeven wanneer je precies een melding krijgt. Ook de kleur van het accessoire zelf had wat neutraler gekund, maar los van dat zijn wij meer dan tevreden over dit handige HomeKit-accessoire.

Wil je meer HomeKit-accessoires kopen? Check dan ons overzicht waarin we producten uit allerlei categorieën op een rijtje gezet hebben.

Bekijk ook

HomeKit-producten kopen in Nederland: dit is er verkrijgbaar

Welke HomeKit-accessoires kun je allemaal kopen in Nederland? In dit artikel zetten we een greep van de HomeKit-accessoires in Nederland op een rijtje, overzichtelijk gesorteerd per categorie. Bekijk hier de lijst!