Privacy van Facebook (foto via Depositphotos)

Facebook ontzegt honderdduizenden apps toegang tot persoonsgegevens

Facebook lijkt zijn lesje na alle privacyschandalen van de afgelopen maanden wel geleerd te hebben. Het bedrijf heeft honderdduizenden apps de toegang tot persoonlijke gegevens van gebruikers ontzegt. Die apps kunnen overigens wel opnieuw toegang aanvragen.

Je kent het wel: veel van de apps die je gebruikt, willen een koppeling maken met je Facebook-account. Dat is een koppeling waarbij apps toegang tot persoonsgegevens krijgen. Precies dat vormde de afgelopen maanden een groot probleem voor Facebook, dat nu rigoureus besloten heeft enkele knopen door te hakken en apps niet langer zomaar toegang tot die gegevens te geven.


Toegang tot gegevens
In een korte blog, meldt Facebook vandaag dat het “honderdduizenden inactieve apps” de toegang tot persoonsgegevens heeft ontzegd. In mei maakte het sociale netwerk nog bekend dat het de toegang van alle apps tot zijn database zou heroverwegen. De deadline daarvoor lag op 1 augustus – vandaag dus.

Alle apps die niet op tijd aangemeld zijn voor het keuringsproces, hebben vanaf vandaag dan ook geen toegang meer tot de gegevens die Facebook over zijn gebruikers verzameld heeft. Apps die wel nog actief zijn, maar waarvan de ontwikkelaars simpelweg vergeten zijn om zich voor dit proces aan te melden, kunnen alsnog toegang vragen.

Beoordelingsproces
Bij die beoordeling moeten apps uitleggen waarom ze bepaalde gegevens nodig hebben. Als Facebook die antwoorden niet bevredigend vindt, vraagt het bedrijf om meer informatie. “Ontwikkelaars krijgen beperkt de tijd om daarop te reageren. Als we binnen die tijdsperiode niets horen, verwijderen we de toegang van de app tot de APIs die toestemming vereisen.”

Niet elke API vereist toestemming. Zo kunnen apps de e-mailadressen en gegevens van het openbare profiel van gebruikers zien. Denk daarbij aan de voor- en achternaam van een Facebook-gebruiker, evenals zijn of haar profielfoto. Als een app overigens nog in het beoordelingsproces zit, verliest die zijn toegang tot de gegevens evenmin, mits er voldaan wordt aan het nieuwe privacybeleid.

Cambridge Analytica
Het privacybeleid van Facebook werd volledig omgegooid na het Cambridge Analytica-schandaal. In de loop van maart bleek dat het bedrijf Cambridge Analytica persoonsgegevens over miljoenen Facebook-gebruikers verzameld had. Het sociale netwerk had daar niets tegen gedaan en kwam daardoor in opspraak.

CEO en oprichter Mark Zuckerberg werd vervolgens door zowel het Amerikaans Congres, als het Europees Parlement op het matje geroepen. Daar moest hij niet alleen toelichting geven op het privacybeleid van Facebook, maar ook uitleggen hoe het kon dat Cambridge Analytica zichzelf toegang tot de privacygevoelige gegevens had verschaft.

Ondanks een weinig bevredigende uitleg, kwam Zuckerberg er redelijk makkelijk vanaf, en beloofde hij het privacybeleid van zijn bedrijf nog eens onder de loep te nemen. Het resultaat daarvan is dit nieuwe beleid, waarbij alle apps die toegang hebben tot Facebook-API’s nog eens onder de loep genomen zijn.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 1 augustus 2018, 12:15
Categorie Apps
Onderwerpen facebook, privacy
5 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.