Emoji gezichten kots, ontploffend hoofd en meer.

#worldemojiday Deze 5 verbeteringen en wensen voor emoji willen we zien

Het is vandaag World Emoji Day! De emoji gebruiken we allemaal wel, maar welke functies zouden wij graag nog willen zien in iOS om het gebruik van emoji makkelijker te maken? En welke nieuwe emoji zijn nog onderweg? We zetten vijf punten op een rij.

Het is vandaag 17 juli en dat betekent dat het World Emoji Day is. Op deze dag vieren we het bestaan van emoji, de kleine tekeningen waarmee we onze chats opfleuren en wat meer gevoel geven. Op de iPhone zijn emoji al erg populair en erg gemakkelijk in gebruik, maar toch hebben we nog wel wat ideeën hoe Apple het gebruik van emoji nog leuker zou kunnen maken. En welke emoji zouden we nog graag toegevoegd willen zien? We zetten vijf wensen op een rij.

Emoji gezichten kots, ontploffend hoofd en meer.

World Emoji Day: 5 verbeteringen en wensen

World Emoji Day is bedacht door Emojipedia, het instituut dat alles op het gebied van emoji op de voet volgt. Zij geven bijvoorbeeld ook voorstellen aan Unicode, het bedrijf dat de emoji uiteindelijk selecteert en samenstelt. World Emoji Day wordt sinds 2014 gevierd en daarbij is de datum van 17 juli niet geheel willekeurig. De agenda-emoji op Apple-toestellen laat namelijk altijd 17 juli zien. En die datum heeft weer te maken met de introductie van iCal, vandaag exact 15 jaar geleden!

Ook Apple besteedt vandaag aandacht aan #worldemojiday, door geselecteerde filmtitels in de Amerikaanse iTunes Store in emoji weer te geven.

iTunes Store emoji

Inmiddels zijn er al meer dan tweeduizend emoji en allerlei variaties, maar wat ligt er nog allemaal in het verschiet? Welke functies zouden wij nog willen zien om het gebruik van emoji makkelijker te maken op bijvoorbeeld de iPhone en iPad? We hebben vijf wensen en aankomende verbeteringen voor emoji voor je op een rij gezet.

#1 Zoeken naar de geschikte emoji

Het aanbod van emoji is momenteel zo groot, dat het soms een klus is om de geschikte emoji te vinden. In iOS ontbreekt dan ook de mogelijkheid om snel een emoji op te zoeken met een simpel trefwoord. Het aanbod inmiddels zo groot dat zelfs het zoeken per categorie voelt als het zoeken naar een speld in een hooiberg. Een simpele zoekfunctie, waarmee je eenvoudig naar een emoji kunt zoeken door het trefwoord in te vullen, zou dit in één klap oplossen. Op de Mac heeft Apple al een zoekfunctie voor emoji ingebouwd, dus het is vreemd dat dit niet op de iPhone en iPad kan. Sommige apps of alternatieve toetsenborden bieden die optie wel, maar standaard kan dit niet in iOS.

Emoji van gezichten en dieren in iOS.

In het Gboard-toestenbord werkt dit bijvoorbeeld standaard. Zodra je het emoji-toetsenbord opent, verschijnt er automatisch een nieuwe zoekbalk waarmee je naar emoji kan zoeken. Op de Mac werkt dit door bij de categorie Recent voor het emoji-toetsenbord naar onderen te scrollen, zodat er een zoekbalk tevoorschijn komt. Zeer handig, maar wij zien dit liever ook standaard in iOS.

#2 Eigen favoriete emoji selecteren

Om het gebruik van emoji iets simpeler te maken, heeft iOS standaard wel een categorie met recent gebruikte emoji. Toch is deze lijst niet altijd even handig, omdat deze al snel vervuild wordt door een emoji die je net die ene keer gebruikt hebt. Het zou veel praktischer zijn als je je eigen favorietenlijst kunt samenstellen, zodat je de emoji’s die je het vaakst gebruikt of het leukst vindt, altijd binnen handbereik hebt. Dat is net even wat praktischer dan de huidige lijst van de recente emoji.

#3 Automatische omzetting van emoji in heel iOS

Apple heeft het gebruik van emoji in iMessage sinds de komst van iOS 10 al heel wat praktischer gemaakt. Typ je zin en kies daarna simpelweg voor het emoji-toetsenbord. De woorden in de getypte zinnen die overeenkomen met een emoji worden vervolgens gearceerd, zodat je die met een tik om kunt zetten in de juiste emoji. Deze handige functie werkt echter alleen binnen iMessage en niet in het hele besturingssysteem. Waarom is ons een raadsel, want we zouden dit ook heel graag willen gebruiken in WhatsApp, Telegram of waar we dan ook emoji gebruiken.

#4 Emoji die je nooit gebruikt uitschakelen

Een nog eenvoudigere manier om altijd de juiste emoji te hebben, is om de lijst van zichtbare emoji zelf in te stellen. Je hebt lang niet altijd alle emoji nodig, dus het zou een stuk praktischer zijn als je de emoji die je niet nodig hebt, uit zou kunnen schakelen. Dat maakt de lijst van emoji veel overzichtelijker en kun je zelf je eigen aanbod bepalen. Via de instellingen van iOS zou dit eenvoudig te regelen zijn, zodat iedereen zelf bepaalt welke emoji hij of zij te zien krijgt bij het versturen van een emoji.

#5 Deze nieuwe emoji komen er nog aan

Tot slot weten we welke emoji er binnenkort nog aan gaan komen. Er komen in totaal nog 56 verschillende emoji naar iOS, hoewel nog niet duidelijk is wanneer dat precies zal zijn. Versie 10 van de Unicode Standard is gepresenteerd en bevat bijvoorbeeld de hoofddoek, man met baard (ook wel hipsterbaard genoemd) en een kotsend emoji. Ook de broccoli maakt zijn intrede, terwijl er ook nog allerlei activiteiten en handgebaren toegevoegd worden. In onderstaand artikel vind je de volledige lijst van nieuwe emoji die later dit jaar naar iOS komen, waarschijnlijk in iOS 11.1.

Daarnaast wordt er nog overlegd over allerlei variaties op bestaande emoji’s, zoals emoji’s met rood haar, een afrokapsel of een kale kop. Het lot van deze nieuwe emoji is echter nog niet definitief, want het gaat slechts om een voorstel. Of en wanneer deze emoji toegevoegd gaan worden, is dan dus onduidelijk. Mochten deze variaties goedgekeurd worden, dan duurt het nog tot in 2018 voordat deze emoji toegevoegd gaan worden.

Heb jij nog wensen op het gebied van emoji? Mis jij al die tijd al die ene emoji die je graag zou willen gebruiken of is er een specifieke emoji-gerelateerde functie die je graag aan iOS toegevoegd ziet worden? Laat je mening weten in de reacties.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 17 juli 2017, 15:32
Categorie iOS
Onderwerp emoji

Emoji

Emoji zijn kleine afbeeldingen in je toetsenbord. Ze worden gebruikt om een bepaalde emotie over te brengen in bijvoorbeeld een berichtje, tweet of een online post. Er zijn duizenden soorten emoji: van smileys met allerlei gezichtsuitdrukkingen tot eten, voorwerpen, beroepen en nog veel meer. Er zijn ook emoji in allerlei huidskleuren, haarkleuren en geslachten.

Emoji

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.