watchOS 4 beta geeft een schatting van je maximale zuurstofopname (VO2 Max)

In watchOS 4 beta geeft Apple een meting van je VO2 Max, de maximale zuurstofopname tijdens het sporten. Het gaat om een ruwe schatting, maar het zou een van de belangrijkste nieuwe functies van de Apple Watch 3 kunnen zijn.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

In de betaversie van watchOS 4 heeft Apple een nieuwe functie toegevoegd, namelijk de maximale zuurstofopname. Deze VO2 Max-waarde geeft een schatting van je fitheid. Tour de France-winnaar Christopher Froome heeft een extreem hoge VO2 Max van 88,2 terwijl de normale bevolking het moet doen met waarden tussen 35 en 40.


Apple Watch met sportaccessoires, voetbal en tennisracket-tracker

De VO2 Max is de maximale hoeveelheid zuurstof die een sporter kan gebruiken. Bij topsporters kan de waarde hoger dan 90 liggen, bijvoorbeeld bij voormalig Tour-winnaar Greg LeMond. Dat Froome zo snel kan fietsen heeft overigens niet alleen te maken met zijn fantastische zuurstofopname, maar ook met zijn lage gewicht. Dat houdt hij op peil met een uitgekiend voedingspatroon met biologisch vlees, fruit en groente.

VO2 Max op de Apple Watch

De meting van de VO2 Max-waarde verschijnt automatisch in de Gezondheid-app op je iPhone, als je minstens 20 minuten duursport hebt gedaan met de Apple Watch. Hiervoor moet je uiteraard wel de betaversie van watchOS 4 geïnstalleerd hebben. Apple berekent de maximale zuurstofopname op basis van je hartslagfrequentie. Het gaat om een schatting, want om een nauwkeurige meting van je VO2 Max te kunnen krijgen zul je onder begeleiding in een testlab moeten gaan fietsen, met een gezichtsmasker op. Er zijn al andere accessoires waarmee je de VO2 Max kunt meten: zo kan de Fitbit Charge 2 een schatting geven van je VO2 Max en lukt het ook met de Jabra Sport Pulse-oordopjes.

Apple Watch VO2 Max

Het is nog onduidelijk of Apple de functie alleen in de beta heeft toegevoegd om alvast te testen en of het straks ook op oudere Apple Watch-exemplaren te gebruiken is. Het zou best kunnen, dat bij de Apple Watch Series 3 nog meer de nadruk komt op allerlei ingebouwde gezondheidssensoren, waardoor alleen dit nieuwste model een meting geeft die betrouwbaar genoeg is. Apple wijst in de betaversie namelijk erop dat het niet gaat om een exacte meting, maar om een ruwe schatting die wordt berekend op basis van intensief buitenshuis wandelen of gemiddelde tot intensieve hardlooptrainingen.

Bekijk ook

Dit zijn de 9 beste gezondheidsfuncties in iOS 11 en watchOS 4

In iOS 11 en watchOS 4 zitten talloze verbeteringen voor je gezondheid. In dit artikel zetten we de 9 beste vernieuwingen voor je op een rijtje.

Tipgever: @Raphjeeee

Apple Watch

De Apple Watch is de smartwatch van Apple. Het allereerste model verscheen in 2015 en daarna verscheen er elk jaar een nieuwe generatie. Met de Apple Watch kun je je hartslag meten, berichten ontvangen en versturen, apps installeren en betalen met Apple Pay. Wil je een Apple Watch kopen, bekijk dan de verschillende Apple Watch-modellen die momenteel verkrijgbaar zijn. Je kunt je smartwatch steeds een ander uiterlijk geven met Apple Watch-horlogebandjes.

Apple Watch

Reacties: 8 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.