WiFi Joker blijkt een grap

De applicatie WiFi Joker, waarmee je op draadloze netwerken zou kunnen inbreken, blijkt een grote grap. De makers geven dat nu toe op hun website. De applicatie zou zelfs WPA2-beveiliging kunnen kraken.

wifi-jokerSinds een maand kun je op Twitter de ontwikkelingen volgen rond een nieuwe iPhone-applicatie, waarmee je volgens de makers Wi-Fi-netwerken kon kraken. Er werd zelfs de indruk gewekt dat er al een private betaversie van WiFi Joker in omloop was. De makers wekten de indruk beveiligde netwerken met WEP, WPA en zelfs WPA2 te kunnen hacken met een iPhone. Maar het bleek een grap.


Het leek bij voorbaat ook al onmogelijk, met een applicatie die je zomaar even (via Cydia) op je iPhone zou kunnen installeren. De makers hebben een boodschap op hun website gezet dat het allemaal niet waar is. Vannacht was de live-demonstratie gepland, maar wie daarvoor was opgebleven kreeg al snel door dat het allemaal niet klopte.

wifi jokerAls de applicatie wel echt was geweest, had je er in Nederland toch niets aan gehad: het inbreken op andermans netwerk is namelijk illegaal. Sterker nog: als je zonder toestemming gebruikmaakt van andermans draadloze netwerk is dat strafbaar, ook als het netwerk onbeveiligd is. Volgens de oude wetgeving (Wet Computercriminaliteit) was het tot 1 september 2006 gewoon toegestaan om gebruik te maken van onbeveiligde netwerken. Door een wetswijziging is dat sinds die datum veranderd. Daarbij maakt het wel verschil of het netwerk ‘Free internet for all’ of ‘Stefan’s Netwerk’ heet. Als een netwerk zich als open voor iedereen presenteert, mag je er gewoon gebruik van maken. Er zit nog geen grijs gebied tussen als netwerken een default naam hebben, zoals ‘linksys’ of ‘HP Setup’.

Er zijn op internet heel wat handleidingen te vinden hoe je je draadloze netwerk kunt beveiligen. Het voert wat te ver om dat hier nog eens dunnetjes over te doen. Een paar tips: Microsoft, Security.nl, PCM en ZDNet hebben handleidingen. Kies als alle apparaten dat ondersteunen, altijd voor de sterkste beveiliging, bij voorkeur WPA2.

Zoals vaak bij dit soort grappen hebben de betrokkenen (waarvan er eentje in onderstaand filmpje te zien is) spijt van het gebeuren. Hij zegt dat het een grap voor negen personen is geweest, niet eentje die de hele wereld over zou gaan:

Klik om inhoud van YouTube te tonen.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

Informatie

Laatst bijgewerkt
6 maart 2009 om 11:18
Onderwerp
Categorie
Achtergrond

Reacties: 14 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.