Onderzoek: hoe bepaalt Apple welk nieuws jij leest?

Welk algoritme zit er achter de Apple News-widget in Nederland?
In Nederland hebben we geen aparte Apple News-app, maar wel een widget met vier nieuwsberichten. Op basis waarvan selecteert Apple deze artikelen en is de selectie voor iedereen anders? NRC ging op onderzoek uit en deed een uitgebreide steekproef.

Als je het widgetscherm op je iPhone en iPad vaak gebruikt, is de widget voor Apple News je vast weleens opgevallen. Hoewel we in Nederland de standalone Apple News-app nog niet kunnen gebruiken, werkt de widget wel gewoon met Nederlandse nieuwswebsites. Maar hoe wordt de selectie van deze nieuwsartikelen bepaald? Marc Hijink van het NRC (@marchijinkNRC) deed samen met collega’s uitgebreid onderzoek en probeerde er achter te komen hoe Apple de widget vult.


Selectie voor nieuws in Apple News-widget
Apple introduceerde in 2015 met iOS 9 de Apple News-app, een centrale plek waarin je het nieuws kan vinden van allerlei verschillende media. Je kan daar je voorkeuren aangeven, waarop het aanbod van nieuws afgestemd is. Allerlei grote nieuwssites doen mee, zoals CNN, The Wall Street Journal en Time. In Nederland hebben we daar echter niks aan, omdat de Apple News-app hier nog niet beschikbaar is. In alle landen waar nog geen aparte Apple News-app is, is alleen de bijbehorende widget zichtbaar. Zelfs voor de uitgevers die wel in de widget geselecteerd worden, is het een raadsel waar de nieuwsselectie op gebaseerd is.

Apple zelf noemt deze widget ‘Left of home news‘, omdat het nieuws links van het beginscherm staat. Om Apple’s selectie-algoritme te doorgronden is NRC’s Mark Hijink gestart met een steekproef met enkele tientallen gebruikers. Hij analyseerde de inhoud van de widget bij deze gebruikers op basis van bronnen, inhoud van de berichten en type nieuws op bepaalde locaties en tijdstippen. Het NRC waarschuwt dat de selectie van de steekproef te klein is voor een harde conclusie, maar het geeft wel een inkijkje in de werking van deze “mysterieuze” widget.

Apple News widget oud en nieuw.

Handmatig gecorrigeerd
Voor de selectie lijkt Apple nu in ieder geval gebruik te maken van de meest gangbare bronnen: NOS, NU.nl, het AD, De Telegraaf, de Volkskrant, NRC, Trouw, RTL Nieuws en Metro Nieuws. Voorheen verschenen er ook publicaties van andere websites, waarbij de sensatiezucht een stuk hoger was. Dit is bijvoorbeeld te zien in de screenshot hierboven, waarbij je links de oude selectie en rechts de huidige ziet. Dit is ergens in 2017 veranderd.

De nieuwsberichten worden zowel automatisch als handmatig geselecteerd. Het is je misschien wel eens opgevallen dat er soms een artikel insluipt die alleen leidt naar een cookiepagina. Volgens het NRC worden deze “foutieve pagina’s” door Apple (?) handmatig weggefilterd en vervangen door een ander nieuwsbericht. Het aanbod in de widget lijkt echter niet persoonlijk te zijn op basis van voorkeuren of surfgedrag. Hoewel je bij de Siri-instellingen aan kunt geven dat Apple News naar materiaal in andere apps kan zoeken, geldt dit alleen voor de echte News-app en niet voor de widget. Dat blijkt ook wel uit de test van het NRC, omdat er veel overlap is bij de gebruikers. Ook bij ons op de redactie zien we vaak dezelfde selectie op meerdere iPhones voorbij komen.

Apple lijkt nog wel te kijken naar je locatie als je de widget raadpleegt. Volgens het NRC zijn er meerdere variaties die verdeeld worden over verschillende regio’s. Regionale onderwerpen krijgen dan vaak voorrang, al kom je maar zelden een artikel van een regionale nieuwswebsite tegen.

Meer achtergrondartikelen
Het artikel van Marc Hijink is absoluut de moeite waard om te lezen en biedt nog meer inzicht in de werking van deze widget. Het artikel is onderdeel van een groter verhaal genaamd De Formule over hoe tech-bedrijven algoritmes gebruiken om jouw persoonlijke aanbevelingen te kunnen doen. In een andere special kijkt het NRC bijvoorbeeld naar Netflix en hoe zij weten welke serie je wil zien, hoe Blendle weet wat jij wil lezen en hoe Spotify bepaalt welk liedje je hoort. Op donderdag 12 april is er in Pakhuis de Zwijger een speciale avond georganiseerd waar meer verteld wordt over dit onderwerp. Helaas zijn er geen plekken meer beschikbaar, maar je kunt het event vanaf 20:00 uur wel zelf volgen via een livestream.

Bekijk ook

Apple News: alles over deze nieuwsdienst en app

Apple News is een app waarmee je artikelen van kranten, tijdschriften, blogs en websites kunt lezen. De app is te gebruiken in een beperkt aantal landen, maar via een omweg kun je er ook in Nederland en België gebruik van maken. Daarnaast is er de betaalde dienst News+.

Reacties: 2 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.