tvOS 13 functies.

Deze tvOS 13-functies vinden wij het best

tvOS 13 is een relatief kleine aankomende update, maar er zijn toch nog genoeg functies om van te profiteren. Deze nieuwe functies in tvOS 13 vinden wij het best!

tvOS 13 nieuwe functies

Apple heeft niet alleen iOS 13 en iPadOS 13 uitgebracht, maar ook voor de Apple TV kan je rekenen op een aantal handige nieuwe functies dankzij tvOS 13. Zo voegt Apple twee langverwachte nieuwe functies toe en is er een geheel nieuwe vormgeving voor het beginscherm. Deze acht tvOS 13 functies vinden wij het tofst.


#1 Nieuw beginscherm in tvOS 13
Het eerste wat opvalt is het nieuwe beginscherm. Alle icoontjes hebben andere afgeronde hoeken, waardoor alles er een stuk vriendelijker uit ziet. De bovenste rij icoontjes vind je in een nieuw ontworpen balk. De grote coverafbeelding van een geselecteerde app uit deze rij, wordt bovendien over het gehele scherm weergegeven. Dit geeft een veel grootser gevoel dan alleen een weergave op de bovenste helft van het scherm.

tvOS 13 beginscherm op Apple TV.

Dit komt ook van pas bij video-apps. Je kan direct vanaf het beginscherm trailers afspelen. Dat betekent dat als de cursor zich verplaatst op bijvoorbeeld de TV-app, er automatisch een trailer afgespeeld wordt van de nieuwste toevoegingen. Veeg dan omhoog om de preview met geluid te bekijken, waarna je naar links en rechts kan vegen om te bladeren tussen de beschikbare previews. Dit werkt ook bij de Muziek-app, waar je korte stukjes van videoclips kan bekijken.

#2 Ondersteuning voor meerdere accounts
Eindelijk voegt Apple uitgebreidere ondersteuning toe voor meerdere accounts op de Apple TV. Het was altijd al mogelijk om te wisselen tussen accounts die je gebruikt voor de App Store en iTunes Store, maar nu wissel je ook voor gebruik van bijvoorbeeld de Muziek- en TV-app. Dat betekent dat iedereen in het gezin zijn of haar eigen muziek- en tv-collectie kan bekijken, simpelweg door van account te wisselen. Deze toevoeging zorgt er ook voor dat als je partner via de Apple TV muziek wil luisteren, jouw aanbevelingen niet meer door de war geschopt worden.

Apple TV Bedieningspaneel tijdens beginscherm.

#3 Nieuw Bedieningspaneel
Dat wisselen gaat heel snel via het nieuwe Bedieningspaneel op de Apple TV. Het Bedieningspaneel ken je al van de iPhone, iPad en Apple Watch en is er nu ook in aangepaste vorm op de Apple TV. Door de thuisknop ingedrukt te houden, verschijnt er aan de rechterkant een nieuw menu waar je snel wisselt tussen accounts, de Apple TV kan sluimeren, speakers kan kiezen, kan zoeken en naar de huidige afgespeelde audio of video kan kijken. De mogelijkheden zijn wat beperkt, maar desalniettemin is het een aardige toevoeging.

#4 Picture in Picture eindelijk naar Apple TV
Al jaren zijn we gewend geraakt aan Picture in Picture op de iPad en op de Mac en nu is het ook (in afgeslankte vorm) op de Apple TV beschikbaar. Apple heeft deze functie niet uitgelicht, maar hij werd tijdens het testen stilletjes toegevoegd. Je kan in de TV-app een video in de hoek van het scherm laten afspelen, zodat je tegelijkertijd door het beginscherm kan bladeren. Het werkt nu alleen nog in de TV-app. We hopen dat dit later ook werkt bij andere apps. In onze tip over Picture in Picture op de Apple TV lees je precies wat de mogelijkheden zijn.

#5 Vernieuwde apps
Apple heeft alle standaardapps op de Apple TV een makeover gegeven. De menubalk in alle standaardapps is nu consistent met de huidige TV-app en ziet er daardoor veel moderner uit. Dit geldt voor bijvoorbeeld de Foto’s en Muziek-app. In laatstgenoemde kun je nu ook makkelijker meezingen dankzij meescrollende songteksten. De grootste update is er voor de App Store-app. De indeling bovenin is nu gelijk met de iOS-versie, met de aparte verdeling voor Apps, Games en Arcade. Ook de app-pagina’s hebben een makeover gekregen, met meer informatie en een nieuwe indeling.

tvOS 13 App Store op Apple TV.

Ook fijn is dat je nu op de app-pagina kan zien wat er nieuw toegevoegd is in de meest recente update. Op de Apple TV ontbrak dit altijd. De enige mogelijkheid om dit te zien is in je aankopenoverzicht, maar nu vind je het dus ook gewoon op de app-pagina’s. Het is nog geen volledige versiegeschiedenis of een Updates-tabblad, maar we komen een stap dichterbij.

App Store pagina in tvOS 13 op Apple TV.

Overigens heeft Apple Arcade op de Apple TV een aparte app. Je kan hier bladeren door het complete aanbod, al kan dat ook gewoon via de App Store-app. In onze uitleg lees je meer over Apple Arcade en lees ook onze eerste indruk van Apple Arcade. Je kan de dienst één maand gratis proberen.

#6 Nieuwe screensavers
De Apple TV-screensavers zijn inmiddels erg geliefd. De prachtige luchtbeelden van verschillende plekken rond de wereld zijn altijd erg fraai om naar te kijken. Vorig jaar kwamen daar ruimtebeelden van de NASA bij en dit jaar werkt Apple samen met de BBC Natural History voor prachtige onderwaterbeelden. Met deze screensavers is het dus net alsof je een groots aquarium in je woonkamer hebt staan.

#7 Uitgebreide controller-support
De Apple TV werkt al een tijd samen met MFi-controllers, zodat het besturen van games net even wat beter gaat dan met de Siri Remote. In tvOS 13 is er nog uitgebreidere controller-ondersteuning toegevoegd, want je kan gewoon je PlayStation DualShock 4- en Xbox One S-controller gebruiken. Als je dus al een PlayStation of Xbox hebt, hoef je helemaal geen nieuwe controllers aan te schaffen.

In de tabel hieronder zie je welke games je via Apple Arcade kunt spelen. Ook zie je welke mogelijkheden een bepaalde game heeft, zoals ondersteuning voor controllers in Apple Arcade. De tabel is gemaakt door een redditor en overgenomen met toestemming.

#8 Draadloze audio synchronisatie
Heb je tijdens het kijken van je Apple TV last van vertraging bij het geluid? Beweegt de mond van acteurs eerder dan dat je ze hoort praten? Vooral bij externe aangesloten speakers kan dit het geval zijn en daarom heeft Apple de draadloze synchronisatie voor audio toegevoegd. Met behulp van een iOS-apparaat met iOS 13 of nieuwer kun je meten hoelang het duurt voordat de audio afgespeeld wordt. Tijdens deze testmodus worden er geluiden afgespeeld, waarna de iPhone of iPad dit oppakken en terugsturen naar de Apple TV. Aan de hand van de resultaten van de test wordt het geluid gesynchroniseerd, zodat beeld en geluid weer gelijk lopen.

Draadloze audio sync op Apple TV.

tvOS 13 is sinds 24 september beschikbaar voor de Apple TV HD en Apple TV 4K. Alle bovenstaande functies zijn op beide apparaten beschikbaar. De update en dus ook de genoemde functies komen niet beschikbaar op de derde generatie Apple TV of ouder. Hier lees je alles over de releasedata.

Revisiegeschiedenis:

  • 2019 - 26 september: Artikel bijgewerkt na verschijnen van tvOS 13.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Apple TV

De Apple TV is Apple's kleine kastje voor aan je televisie, waarmee je video's kan kijken, gebruik kan maken van streamingdiensten als Netflix en Videoland, games kan spelen en foto's en video vanaf je iPhone, iPad en Mac kan afspelen op je televisie met AirPlay. Haal meer uit je Apple TV met deze mogelijkheden. Met handige tips en meer om de functies van je Apple TV te ontdekken. Het nieuwste model is de Apple TV 4K uit 2021.

Apple TV
22 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.