tvOS 13 functies.

Naar deze tvOS 13-functies kun je uitkijken

tvOS 13 is de kleinste aankomende update, maar er zijn toch nog genoeg functies om naar uit te kijken. Deze nieuwe functies in tvOS 13 kun je verwachten.

tvOS 13 nieuwe functies

De kans is groot dat je als Apple-gebruiker erg uitkijkt naar iOS 13 of iPadOS 13, maar ook de Apple TV kan rekenen op een aantal handige nieuwe functies dankzij tvOS 13. Zo voegt Apple twee langverwachte nieuwe functies toe en komt er een geheel nieuwe vormgeving voor het beginscherm. Naar deze acht functies in tvOS 13 kijken wij uit.


#1 Nieuw beginscherm in tvOS 13
Het eerste wat opvalt is het nieuwe beginscherm. Alle icoontjes hebben andere afgeronde hoeken, waardoor alles er een stuk vriendelijker uit ziet. De bovenste rij icoontjes vind je in een nieuw ontworpen balk. De grote coverafbeelding van een geselecteerde app uit deze rij, wordt bovendien over het gehele scherm weergegeven. Dit geeft een veel grootser gevoel dan alleen een weergave op de bovenste helft van het scherm.

tvOS 13 beginscherm op Apple TV.

Dit komt ook van pas bij video-apps. Hoewel we daar in de beta nog niets van zien, is het straks ook mogelijk om direct vanaf het beginscherm trailers af te spelen. Dat betekent dat als de cursor zich verplaatst op bijvoorbeeld de TV-app, er automatisch een trailer afgespeeld wordt van de nieuwste toevoegingen. Je ziet dit nu al in de TV-app gebeuren, zodra je een filmpagina bekijkt.

#2 Ondersteuning voor meerdere accounts
Eindelijk voegt Apple uitgebreidere ondersteuning toe voor meerdere accounts op de Apple TV. Het was altijd al mogelijk om te wisselen tussen accounts die je gebruikt voor de App Store en iTunes Store, maar nu wissel je ook voor gebruik van bijvoorbeeld de Muziek- en TV-app. Dat betekent dat iedereen in het gezin zijn of haar eigen muziek- en tv-collectie kan bekijken, simpelweg door van account te wisselen. Deze toevoeging zorgt er ook voor dat als je partner via de Apple TV muziek wil luisteren, jouw aanbevelingen niet meer door de war geschopt worden.

Apple TV Bedieningspaneel tijdens beginscherm.

#3 Nieuw Bedieningspaneel
Dat wisselen gaat heel snel via het nieuwe Bedieningspaneel op de Apple TV. Het Bedieningspaneel ken je al van de iPhone, iPad en Apple Watch en komt nu ook in aangepaste vorm naar de Apple TV. Door de thuisknop ingedrukt te houden, verschijnt er aan de rechterkant een nieuw menu waar je snel wisselt tussen accounts, de Apple TV kan sluimeren, speakers kan kiezen, kan zoeken en naar de huidige afgespeelde audio of video kan kijken. De mogelijkheden zijn wat beperkt, maar desalniettemin is het een aardige toevoeging.

#4 Picture in Picture eindelijk naar Apple TV
Al jaren zijn we gewend geraakt aan Picture in Picture op de iPad en op de Mac, maar het lijkt er nu toch echt op dat het ook naar de Apple TV komt. Apple besprak deze functie niet op het podium, maar hij werd stilletjes toegevoegd aan de tweede beta. Je kan in de TV-app een video in de hoek van het scherm laten afspelen, zodat je tegelijkertijd door het beginscherm kan bladeren. Het werkt nu alleen nog in de TV-app en het is nog onduidelijk hoe deze functie zich verder ontwikkeld, maar de eerste stap is in ieder geval gezet. In onze tip over Picture in Picture op de Apple TV lees je precies wat de mogelijkheden zijn.

#5 Vernieuwde apps
Apple heeft alle standaardapps op de Apple TV een makeover gegeven. De menubalk in alle standaardapps is nu consistent met de huidige TV-app en ziet er daardoor veel moderner uit. Dit geldt voor bijvoorbeeld de Foto’s en Muziek-app. In laatstgenoemde kun je nu ook makkelijker meezingen dankzij meescrollende songteksten. De grootste update is er voor de App Store-app. De indeling bovenin is nu gelijk met de iOS-versie, met de aparte verdeling voor Apps, Games en Arcade. Ook de app-pagina’s hebben een makeover gekregen, met meer informatie en een nieuwe indeling.

tvOS 13 App Store op Apple TV.

Ook fijn is dat je nu op de app-pagina kan zien wat er nieuw toegevoegd is in de meest recente update. Op de Apple TV ontbrak dit altijd. De enige mogelijkheid om dit te zien is in je aankopenoverzicht, maar nu vind je het dus ook gewoon op de app-pagina’s. Het is nog geen volledige versiegeschiedenis of een Updates-tabblad, maar we komen een stap dichterbij.

App Store pagina in tvOS 13 op Apple TV.

Overigens krijgt Apple Arcade op de Apple TV een aparte app. Momenteel is daar nog niets in te zien, maar zodra de dienst van start gaat vind je hier vermoedelijk het gehele aanbod van games die met de dienst mee doen.

#6 Nieuwe screensavers
De Apple TV-screensavers zijn inmiddels erg geliefd. De prachtige luchtbeelden van verschillende plekken rond de wereld zijn altijd erg fraai om naar te kijken. Vorig jaar kwamen daar ruimtebeelden van de NASA bij en dit jaar werkt Apple samen met de BBC Natural History voor prachtige onderwaterbeelden. Met deze screensavers is het dus net alsof je een groots aquarium in je woonkamer hebt staan.

tvOS 13 screensaver aquarium.

#7 Uitgebreide controller-support
De Apple TV werkt al een tijd samen met MFi-controllers, zodat het besturen van games net even wat beter gaat dan met de Siri Remote. In tvOS 13 is er nog uitgebreidere controller-ondersteuning toegevoegd, want je kan gewoon je PlayStation DualShock 4- en Xbox One S-controller gebruiken. Als je dus al een PlayStation of Xbox hebt, hoef je helemaal geen

#8 Draadloze audio synchronisatie
Heb je tijdens het kijken van je Apple TV last van vertraging bij het geluid? Beweegt de mond van acteurs eerder dan dat je ze hoort praten? Vooral bij externe aangesloten speakers kan dit het geval zijn en daarom heeft Apple de draadloze synchronisatie voor audio toegevoegd. Met behulp van een iOS-apparaat met iOS 13 of nieuwer kun je meten hoelang het duurt voordat de audio afgespeeld wordt. Tijdens deze testmodus worden er geluiden afgespeeld, waarna de iPhone of iPad dit oppakken en terugsturen naar de Apple TV. Aan de hand van de resultaten van de test wordt het geluid gesynchroniseerd, zodat beeld en geluid weer gelijk lopen.

Draadloze audio sync op Apple TV.

tvOS 13 verschijnt in de tweede helft van 2019 voor de Apple TV HD en Apple TV 4K. Alle bovenstaande functies zijn op beide apparaten beschikbaar. De update en dus ook de genoemde functies komen niet beschikbaar op de derde generatie Apple TV of ouder.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 19 juni 2019, 17:46
Categorie iDevices
Onderwerpen apple tv, tvOS 13
Software tvOS 13

Plaats een reactie

Als je een eigen afbeelding bij je reactie wil, moet je je aanmelden bij Gravatar. Daar kun je jouw e-mailadres koppelen aan een afbeelding.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren?
Laat het ons weten!

    Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.
    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactiegegevens worden verwerkt.