iCloud Drive opslag prijzen

Systeemfuncties van iOS verbruiken erg veel mobiele data

Algemene systeemfuncties van iOS gebruiken ongemerkt veel mobiele data, als je niet oppast. iOS gebruikt vaak zelfs meer dan apps zoals YouTube en WhatsApp. We leggen uit hoe je ontdekt welke systeemfuncties data verbruiken en hoe je het voorkomt.

iCloud DriveHoeveel van jouw mobiele databundel gaat op aan allerlei systeemfuncties van iOS? Waarschijnlijk meer dan je denkt. Wie eens goed in de dataverbruik-instellingen van iOS duikt, ontdekt dat er onder het kopje Algemeen heel wat data kan zijn verstookt. Bij ons stond de teller bij Algemeen zelfs op 1,4 gigabyte! Dat is flink wat meer dan apps zoals Mail (125MB), Telegram (4,9MB) en YouTube (198MB) hadden gebruikt in dezelfde periode.

iOS-systeemfuncties verbruiken veel data

Datagebruik systeemprocessen.Het is dus aan te raden om maandelijks even je dataverbruikteller op nul te zetten, zodat je precies zien welke apps en processen veel data hebben verbruikt. Via Instellingen > Mobiel netwerk kun je algemene informatie bekijken over het dataverbruik van apps. Vaak let je daarbij vooral op specifieke apps zoals WhatsApp of YouTube, maar het heeft ook zin om eens verderop in de lijst te kijken. Helemaal onderaan de lijst vind je de datateller voor systeemprocessen (hier aangegeven met 3,7GB). Overigens was dit verbruik gemeten over een langere periode van een paar maanden.

Dataverbruik algemeenTik je op Systeem, dan kun je zien welke systeemprocessen zoal data hebben verbruikt. Op de afbeelding hiernaast is te zien, dat vooral Algemeen (1,4GB) veel data heeft verbruikt. Documenten en synchronisatie (523MB), Persoonlijke hotspot (412MB) en Tijd en locatie (357MB) zijn ook activiteiten om in de gaten te houden. De pushberichten die je ontvangt en de synchronisatie met Exchange- en iTunes-accounts leiden tot veel minder dataverbruik.

120MB verbruikt in één nacht
Niet alleen apps verbruiken 3G- en 4G-data, maar ook de iPhone zelf: om Siri-opdrachten naar de servers van Apple te sturen, pushberichten te ontvangen en weersinformatie op te halen. Onder ‘Algemeen’ toont Apple het dataverbruik van een aantal systeemfuncties die van je mobiele databundel hebben gesnoept.

Het kan behoorlijk oplopen: soms wel 120MB in een periode van 24 uur, zo meldde een lezer van iPhone-ticker. Deze gebruiker was overigens niet zo heel slim bezig, want hij heeft de gewoonte om ‘s nachts zijn Wi-Fi-netwerk uit te schakelen, waardoor de iPhone alleen nog via het mobiele netwerk in verbinding staat met internet.

Wat er allemaal schuil gaat onder het kopje ‘Algemeen’ is niet helemaal duidelijk, maar hierin zou ook alle iCloud-synchronisatie meegenomen kunnen zijn. Bankier- en notitie-apps die bijvoorbeeld via iCloud synchroniseren of backups maken, kunnen ook behoorlijk wat data verbruiken.

Mobiel dataverbruik schakelaars instellen iCloud Drive synchroniseren

Teveel mobiele data verbruikt? Zo los je het op

We vermoeden dat vooral het synchroniseren van data met iCloud ongemerkt erg veel data verbruikt. Via Instellingen > Mobiel netwerk kun je met schakelaars aangeven welke apps mobiele data mogen gebruiken als ze op de voorgrond actief zijn. Het is aan te raden om zoveel mogelijk apps uit te schakelen, die je buitenshuis toch niet gebruikt. Zelf schakelden we bijvoorbeeld Angry Birds 2 en BuzzFeed uit, want die gebruiken we toch niet buitenshuis.

Maar daarmee weet je nog niet zeker of de apps via iCloud-synchronisatie toch nog data uitwisselen via mobiel internet. Via Instellingen > iCloud > iCloud Drive > Gebruik mobiele data kun je de schakelaar onderaan het lijstje uit zetten. Of dat in jouw situatie handig is, is een kwestie van voorkeuren. Als iCulture-redacteuren zitten we vaak binnenshuis op een Wi-Fi-netwerk en is het niet echt nodig om ook onderweg continu te synchroniseren. Ben je overdag veel onderweg als salesmanager of servicemonteur en moet je agenda continu worden bijgewerkt, dan is het misschien handiger om toch de iCloud-processen via het mobiele netwerk te laten lopen.

De schakelaar bij de afzonderlijke apps hoef je bij iCloud Drive niet uit te zetten, tenzij je erg krap zit met iCloud-opslagruimte. Apps gebruiken iCloud Drive om ervoor te zorgen dat de status op meerdere apparaten gelijk is, zodat je bijvoorbeeld op je iPad verder kunt gaan waar je op de iPhone gebleven bent.

Tip: hou je mobiele dataverbruik in de gaten
Dataverbruik opnieuw instellenMaak je je zorgen, stel dan de datateller opnieuw in (via Instellingen > Mobiel netwerk > Stel gegevens opnieuw in) en hou het een tijdje in de gaten. Vooral het constant synchroniseren van foto’s en video’s met de iCloud-fotobibliotheek kan ongemerkt heel wat data kosten. Gelukkig is het uploaden naar je eigen fotostream (zodat foto’s op al je iCloud-apparaten beschikbaar zijn) beperkt tot Wi-Fi. Bij iCloud-fotodelen wordt wel gebruik gemaakt van het mobiele netwerk (zie het laatste zinnetje in Apple’s supportdocument over iCloud-fotodelen).

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt
19 oktober 2015 om 13:32
Onderwerpen
, ,
Categorie
iOS
32 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.