‘Streamingversie van iTunes niet aanstaande’

De muziekindustrie verwelkomt een streamingversie van iTunes met open armen, maar onderhandelingen over licenties zouden wel eens maanden kunnen duren, waardoor een aankondiging op korte termijn onwaarschijnlijk lijkt.

iTunes-logoAfgelopen week laaiden de geruchten dat Apple bezig zou zijn met een streamingversie van iTunes weer op. Boy Genius Report berichtte toen op basis van insiders hoe Apple deze nieuwe dienst vorm gaat geven. Als we de website mogen geloven kan de nieuwe iTunes-dienst al zeer binnenkort van start gaan. Maar er lijkt nu toch een kink in de kabel te zijn gekomen, die een spoedige introductie voorlopig in de weg zit.

Om muziek te kunnen streamen zijn licenties nodig en die heeft Apple nog niet, zo meldt de Amerikaanse technologiewebsite CNet op basis van eigen bronnen. Meerdere insiders onthulden tegenover de website dat Apple licenties nodig heeft van de vier grootste platenmaatschappijen. Hoewel Apple al wel in gesprek is met deze platenlabels, zouden de topmensen nog niet alle details hebben gezien. Dit duidt erop dat er inderdaad nog geen overeenkomsten zijn.

Volgens Boy Genius Report wil Apple het mogelijk gaan maken om muziek en films te streamen die afkomstig zijn van Apples eigen servers (iTunes Store). Hiervoor moet Apple nieuwe deals sluiten met de desbetreffende platenlabels. Ook moet het mogelijk worden om muziek en films vanaf een computer thuis naar andere computers en apparaten op afstand te streamen. Sommige platenlabels vinden dat deze functionaliteit onder de huidige licenties mogelijk is, maar anderen stellen zich terughoudender op.

Eind vorig jaar nam Apple Lala Media, het bedrijf achter streaming-muziekdienst Lala, over. Lala was een dienst waarbij je muziek kon streamen vanaf de servers van Lala, via elk apparaat met internettoegang. Eind mei trok Apple definitief de stekker uit de dienst. Het werd al snel duidelijk dat het bedrijf voornemens had om zelf een dergelijke iTunes-dienst te gaan opzetten. Hoewel Lala licenties had voor de streamingdiensten, moet Apple zelf opnieuw om tafel met de platenlabels. Bij overname van het bedrijf werden de bestaande overeenkomsten ontbonden, zo onthulden bronnen binnen de muziekindustrie. Ondertussen wint Spotify, dat streaming muziek aanbiedt op een sterk vergelijkbare manier, steeds meer terrein.

De kans bestaat dat Apple eigenwijs is en denkt dat het wel zonder licenties streaming content aan kan bieden. Maar dan zet het bedrijf wel de relatie met platenlabels op het spel en is de kans groot dat men Apple voor de rechter daagt. Dit gebeurde ook bij Michael Robertson, oprichter van MP3Tunes.com. Hij kreeg het aan de stok met platenlabel EMI dat hem betichtte van piraterij voor het opslaan en streaming aanbieden van muziek, waarvan gebruikers reeds de eigenaar waren. Hoewel de muziekindustrie een streamingversie van iTunes met open armen verwelkomt, zouden onderhandelingen wel eens maanden kunnen duren. Het is dus nog allerminst zeker dat Apple op korte termijn een streamingversie van iTunes kan aankondigen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 5 juli 2010, 13:38
Categorieën Diensten, Geruchten, iDevices, iOS, Mac & macOS
Onderwerpen film, geruchten, itunes, muziek, streaming

iTunes

Lees alles over iTunes, de software voor het beheren van je mediacollectie op Mac en Windows. Wat kun je zoal doen met iTunes en hoe zit het met alternatieven?

iTunes

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.