Sonos PLAY:5 in de woonkamer

Sonos gaat zich volledig richten op streamingdiensten en stembesturing

Sonos reorganiseert en investeert daarmee in streaming muziekdiensten en stembesturing. In een blog legt de CEO van het speakerbedrijf uit wat de plannen zijn.

Sonos PLAY:5 in de woonkamer

De veronderstelling dat de muziekindustrie de afgelopen jaren een transformatie heeft doorgemaakt, is een understatement. Streamingdiensten schoten als paddestoelen uit de grond, waar traditionele muziekdragers plaats moesten maken. Ook een speakerbedrijf als Sonos zal zich hierop aan moeten passen, en dat is precies wat het bedrijf van plan is.


In een uitgebreid blog legt John Macfarlane, CEO van Sonos, uit hoe dit langetermijnplan er uit komt te zien. Het slechte nieuws is dat het bedrijf verschillende medewerkers ‘noodgedwongen’ moest ontslaan voor Sonos om deze nieuwe weg in te slaan.

Sonos richt zich op streaming en stemherkenning

Samenvattend gaat Sonos zich de komende tijd op twee zaken richten: het verbeteren van de ervaring met streaming muziekdiensten, en (in het verlengde daarvan) een grotere nadruk op stemherkenning. Door te investeren in de kwaliteit van stembesturing hoopt Sonos een belangrijke speler te blijven in de muziekindustrie. Als voorbeeld gebruikt Macfarlane hier de Amazon Echo voor, een cilindervormig apparaat die je onder meer over de weersverwachting vertelt, maar waar je ook via je stem muziek mee kunt opzetten.

Sonos en Apple Music

Een paar maanden geleden voegde Sonos nog ondersteuning voor Apple’s muziekdienst Apple Music toe. Volgens Macfarlane heeft Apple Music het aantal betaalde abonnementen op streamingdiensten in een stroomversnelling gezet. “Met Apple’s invloed is het volledige ecosysteem begonnen met het omarmen en doorontwikkelen van streaming over de hele wereld.” Een ander keerpunt in het voordeel van streaming muziek is volgens de Sonos CEO de komst van de volledige Beatles-muziekcatalogus naar diensten als Spotify en Apple Music.

Sonos wil koste wat kost vernieuwen

“Nu muziekfans eindelijk overal muziek kunnen spelen wanneer ze het willen, kunnen we ons richten op het maken van ongelofelijk rijke ervaringen die we ons eerder niet voor konden stellen”, schrijft Macfarlane. Wat hij hiermee bedoelt is echter onduidelijk, en ook over de focus op stemherkenning maakt hij weinig complete plannen bekend.

Het laat in ieder geval zien dat Sonos nog lang niet klaar is met het doorontwikkelen van muziek. Onlangs introduceerde het bedrijf de Trueplay-software, die ervoor zorgt dat het geluid uit de speaker zich aanpast aan de vorm van je kamer. Je leest er alles over in onze review van de nieuwste Sonos-speaker: de Play 5.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 10 maart 2016, 11:02
Categorieën Apps, Diensten
Onderwerpen muziekdienst, sonos, streaming

Sonos

Sonos is een multiroom speakersysteem dat je bedient via een iOS-app. De speakers werken met AirPlay 2 en sommige modellen hebben een ingebouwde optionele Google Assistent. Bekende modellen zijn de Sonos One (SL), Sonos Beam, Sonos Arc en de samenwerking met IKEA.

Sonos
13 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.