‘Ontmantelen flash-chip iPhone 5c in FBI-zaak is riskante klus’

Het ontmantelen van de flash-chip van de iPhone 5c in de FBI-zaak is lang niet zo eenvoudig als beweerd wordt. Deze chip off-methode kan zelfs het verlies van belangrijke data betekenen.

iphone-5c-4
Hoewel Edward Snowden zegt dat de FBI Apple helemaal niet nodig heeft om bij de data van de beruchte iPhone 5c te kunnen komen, beweren experts dat het toch niet zo eenvoudig is als gesuggereerd wordt. Het demonteren van de chip met belangrijke data kan hem totaal onbruikbaar maken, waardoor de data verloren kan gaan.

Chip ontmantelen kan lastig zijn

De methode waar Edward Snowden onder andere naar verwees is om de flash-chip van de desbetreffende iPhone van het toestel te verwijderen en de data daarvan te kopiëren. Hierdoor zou de decryptiesleutel verkregen kunnen worden, waardoor er meer pogingen gedaan kunnen worden om toegangscodes in te voeren. Dit wordt een chip off-methode genoemd. Maar Heather Mahalik van een beveiligingsbedrijf genaamd Oceans Edge gespecialiseerd in mobiel, is minder enthousiast over deze methode.

Mahalik geeft aan dat zij zelf deze zogenaamde chip off-methode in het verleden uitgevoerd heeft, maar dat het bijzonder lastig is om het toestel daarna weer werkend te krijgen. Ook andere experts beweren dat deze methode verre van ideaal is. Een computer forensisch expert van de Wisconsin politie geeft aan dat het wel heel erg veel geduld en volharding vereist om deze methode keer op keer uit te voeren, elke keer als er foutieve codes ingevoerd worden.

De flash-chip moet namelijk elke keer weer gedemonteerd worden als er foutieve codes gebruikt worden, waardoor het maar de vraag is of deze methode uiteindelijk succesvol blijkt te zijn. En bij een verkeerd uitgevoerde handeling kan het verlies van data groot zijn, wat dit volgens de experts een riskante methode maakt.

De strijd tussen de FBI en Apple is nog lang niet ten einde. De laatste dagen laten ook belangrijke mensen binnen Apple zich uit over de zaak, zoals vanmorgen Eddy Cue, terwijl eerder deze week ook Craig Federighi zich ermee ging bemoeien. Meer over de FBI-zaak lees je in ons uitgebreide dossier.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 10 maart 2016, 10:20
Categorieën Achtergrond, Apple
Onderwerp fbi
9 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.