Sonos Amp

Sonos werkt aan eerste Bluetooth-speaker en vernieuwde Sonos Connect

Gelekte informatie bij de FCC maakt duidelijk dat Sonos bezig is met een Bluetooth-speaker. Het is voor het eerst dat de fabrikant Bluetooth wil gebruiken voor het streamen van muziek. Daarnaast lijkt er een vernieuwde Sonos Connect aan te komen.

Sonos Bluetooth-speaker

De Sonos One (zie review) beschikt al wel over Bluetooth Low Energy, maar gebruikt dit alleen om gemakkelijker te kunnen koppelen. Voor het afspelen van muziek gebruikte Sonos voorheen alleen Wi-Fi. Sonos heeft nu een nieuw apparaat ingediend bij de FCC en het blijkt daarbij om een Bluetooth-speaker te gaan met codenaam S17. Het gaat hier om een “high-performance draadloze speaker die deel uitmaakt van het Sonos-geluidssysteem” en de als “belangrijkste functie het streamen via Wi-Fi heeft, maar ook Bluetooth audio-streaming ondersteunt en over Bluetooth Low Energy beschikt voor een vereenvoudigde setup.”


Het productlabel van de S17 heeft een gebogen blauwe lijn, mogelijk om te benadrukken dat er Bluetooth in zit. Het werkt samen met de andere multiroom-speakers van Sonos. Er zit een USB-C-poort en een Ethernet-aansluiting op. Verder werkt het met AirPlay 2. Het lijkt op een rondere variant van de Sonos One. Bovenop zitten dezelfde aanraakgevoelige knoppen. De foto van FCC toont een zwarte speaker, maar Sonos brengt vaak ook een witte uitvoering van producten uit. De foto werd gelekt via Dave Zatz, die de afgelopen tijd wel vaker geloofwaardige geruchten verspreidt.

Sonos Bluetooth speaker

Afspelen via Wi-Fi werkt hetzelfde als bij andere Sonos-speakers: je start het afspelen via de Sonos-app of een van de andere ondersteunde apps. Bij het afspelen via Bluetooth gedraagt hezich echter als een gewone Bluetooth-speaker. De ondersteuning voor AirPlay 2 maakt het mogelijk om de speaker samen te laten werken met andere AirPlay-speakers en de Woning-app. Je hebt hiervoor wel Wi-Fi nodig.

Verder beschikt de speaker over Auto Trueplay. Daarbij is het niet meer nodig om met de iPhone in de kamer rond de lopen. Sonos gebruikt de ingebouwde microfoons om de audio van de speaker automatisch aan te passen. Auto Trueplay merkt ook op als de Sonos is verplaatst naar een andere locatie. De audio wordt dan opnieuw gekalibreerd.

Sonos FCC-melding

Het apparaat heeft een vermogen van 45 Watt, wat afwijkt van de bestaande Sonos-producten. Eerder waren er vermoedens dat het om een draadloze speaker of een oplaadstation voor draadloze koptelefoons zou kunnen gaan. Sonos zou daar volgens geruchten mee bezig zijn.

FCC-label opvolger Sonos Amp

Vernieuwde Sonos Connect op komst?

Daarnaast lekte er via de FCC informatie uit over een apparaat met codenaam S23. Het label (zie hierboven) lijkt op die van de Sonos Amp en het zou daarom kunnen gaan om een vernieuwde versie van de al bestaande Sonos Connect. Sonos zou er dan voor kunnen zorgen dat beide apparaten voortaan wat meer op elkaar gaan lijken. Andere producten beschikken niet over zo’n cirkelvormige opdruk in kleine letters. De vernieuwde Connect zou dan een goedkoper alternatief voor de Sonos Amp (ca. 500 euro) worden. Hiermee kun je speakers aansluiten om ze toe te voegen aan je Sonos-systeem. Er zitten ook aansluitingen op voor cd-spelers, platenspelers en andere niet-draadloze apparaten. De huidige Connect kost rond de 400 euro.

Sonos Five op komst?

Sonos verstuurde deze week uitnodigingen voor de media, voor een productevent later deze maand. Wat er precies aangekondigd zal worden is nog niet bekend, maar het zou kunnen gaan om bovenstaande producten en een vernieuwde versie van de Sonos Play:5, waarvan de laatste versie alweer uit 2015 dateert. De naam zou dan Sonos Five kunnen worden, in lijn met de Sonos One. Mogelijk gaat Sonos de tv-speakers Playbar en Playbase ook voorzien van microfoons en slimme assistenten. Momenteel werkt dit voor de tv-speakers alleen op de Sonos Beam. Sonos zou ook bezig zijn met eigen koptelefoons, maar vooralsnog is dit slechts een gerucht.

Ondertussen blijkt de samenwerking met IKEA ook succesvol: vooral de Symfonisk boekenplankspeaker lijkt de winkels uit te vliegen.

Bekijk ook

Review: IKEA Symfonisk boekenplank-speaker

IKEA heeft een boekenplankspeaker met Wi-Fi, die we de afgelopen weken uitgebreid getest hebben. De speaker is in samenwerking met Sonos gemaakt. Krijg je dezelfde Sonos-ervaring of is alles toch een beetje minder? Je leest het in deze review van de IKEA Symfonisk boekenplankspeaker!

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Sonos

Sonos is een multiroom speakersysteem dat je bedient via een iOS-app. De speakers werken met AirPlay 2 en sommige modellen hebben een ingebouwde optionele Google Assistent. Bekende modellen zijn de Sonos One (SL), Sonos Beam, Sonos Arc en de samenwerking met IKEA.

Sonos
4 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.