Sociale media

‘Ruim 640.000 Nederlanders verlieten Facebook in 2018’

Ook leegloop bij Twitter

In 2018 hebben ruim 240.000 Nederlanders hun Facebook-account opgezegd. Daarnaast is er een groep van 400.000 mensen die niet meer inlogt op Facebook en het account niet meer actief gebruikt. Dat blijkt uit het Nationale Social Media Onderzoek 2019. In Nederland zijn nog tien miljoen gebruikers actief op Facebook, meldt onderzoeksbureau Newcom.

Nederlanders stappen op bij Facebook

In totaal gaat het dus om 640.000 Nederlanders die zijn afgehaakt op Facebook. Ze zeggen dat vooral te doen vanwege gebrek aan vertrouwen. Het privacybeleid en het verspreiden van nepnieuws zijn de belangrijkste redenen om op te stappen. De belangrijkste bevindingen uit het onderzoek:

  • Instagram groeit sterk, terwijl Facebook daalt. Facebook als concern blijft stabiel.
  • Facebook in Nederland nog altijd meer dan 10 miljoen gebruikers, Instagram zit op ongeveer 5 miljoen.
  • Vooral gebruikers onder de 40 jaar haken af op Facebook. Vertrouwen speelt hierbij een belangrijke rol.
  • Een derde van de afhakers zegt ook daadwerkelijk het account op bij Facebook of Twitter.
  • Het vertrouwen in social media is het afgelopen jaar gedaald in alle leeftijdsgroepen.


Instagram groeide afgelopen jaar met 830.000 gebruikers in Nederland. Het dagelijks gebruik van deze dienst ligt inmiddels boven dat van YouTube. Op Twitter haakten ook veel mensen af. In 2018 zegden 85.000 mensen hun account op en bijna 200.000 mensen loggen niet meer in. Vooral de groep mensen tussen 18 en 24 jaar gebruikt geen Twitter meer. Ze noemen daarbij als belangrijkste reden dat er te veel nepnieuws wordt verspreid.

Social Media onderzoek 2019 door Newcom

Ergernis aan pulpnieuws
Overigens werken veel mensen daar zelf ook aan mee. Eerder deze week bleek uit onderzoek van de Universiteit Leiden dat meer dan 5 miljoen Nederlanders wel eens een bericht van pulpnieuwssites zoals TrendNieuws en Viraal Vandaag hebben gedeeld. Dit zijn sites die voornamelijk berichten overschrijven en daar een sensationele draai aan geven, zodat mensen er sneller op klikken en vaker geneigd zijn om het te delen met vrienden.

Social Media onderzoek 2019 door Newcom

WhatsApp meest populair
In Nederland is WhatsApp de meest populaire dienst: 12 van de 17 miljoen Nederlanders maakt gebruik van de chatapp, die ook eigendom is van Facebook. Facebook zelf is nog wel populair onder ouderen, waaronder 80-plussers. Ruim 28 procent van hen gebruikt Facebook. Bij jongeren zat in 2016 nog bijna 70% op Facebook, nu is dat nog maar 30%. Ook bij de groep tussen 20 en 39 jaar is Facebook minder populair geworden. Wil je Facebook opzeggen, dan vind je in onderstaande tip de stappen hoe je dat moet doen.

Het aantal dagelijks actieve Nederlandse Facebook-gebruikers is in een jaar tijd sterk afgenomen: van 7,6 miljoen een jaar geleden naar 6,8 miljoen nu. In totaal maken 10 miljoen Nederlanders regelmatig gebruik van Facebook, maar ze doen dat niet dagelijks. Twitter daalt ook, maar heeft nog een voorsprong op Snapchat. Verder blijkt Pinterest populairder dan Twitter.

Newcom voerde het onderzoek in de eerste weken van 2019 uit onder ruim 7.000 Nederlanders. Alle info vind je hier.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

21 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.