Bancontact en Payconiq samen in één Belgische betaalapp

De Belgische betaalapps Bancontact en Payconiq zijn samengevoegd in een nieuwe app: Payconiq by Bancontact. Hiermee kun je betalingen uitvoeren op je iPhone.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Het betalen werkt met een QR-code bij kassa’s met het Payconiq-logo. De samengevoegde app zou nu al te downloaden moeten zijn voor iOS (maar wij kunnen ‘m nog niet vinden). Een Android-versie volgt later. Gebruik je nu al de Bancontact-app, dan krijg je een uitnodiging om over te stappen. Ook Payconiq-gebruikers moeten een nieuwe app downloaden, maar ze kunnen hun bestaande account meenemen.


Interessant is dat handelaren via een achterdeurtje de transactiekosten bij een betaling kunnen vermijden, zo ontdekte het Belgische magazine Knack. De oude Bancontact-app maakte onderscheid tussen betalingen tussen particulieren (zonder kosten) en met handelaren (met kosten). Sommige handelaren gebruikten de optie voor particulieren, waardoor ze geen kosten waren verschuldigd. Die mogelijkheid blijft bestaan in de nieuwe Payconiq by Bancontact-app. Het zou gaan om een kleine groep gebruikers die er ‘misbruik’ van maakt.

Payconiq by Bancontact

Beide apps hadden in feite hetzelfde doel: betalingen uitvoeren met je smartphone in plaats van met je fysieke bankkaart. Volgens Nathalie Vandepeute, CEO van Bancontact Payconiq Company is de app voor iedereen bedoeld. De organisatie wil daarbij “alle Belgen op weg helpen naar een betaalwereld met minder cash.” Er zijn 20 banken en 290.000 Belgische betaalpunten waar je de app kunt gebruiken.

Payconiq by Bancontact: betalen met QR-code

De werking van de app is nog steeds hetzelfde. Je scant de QR-code in de winkel of line, bevestigt het bedrag, voert de pincode in en de betaling is gelukt. Als er een QR-code met Payconiq-logo aan de kassa hangt, kun je dit scannen, zelf het bedrag invoeren en daarna de betaling bevestigen. Je kan ook geld overmaken naar vrienden in je contactenlijst.

Payconiq werd aanvankelijk ontwikkeld als oplossing voor handelaren die een betaalterminal te duur vonden. Het werkt zonder abonnementsmodel, maar winkeliers betalen wel 6 cent per transactie. Payconiq was wat beperkter dan Bancontact, dat vooral bekend is van betalingen met bankkaarten in fysieke winkel en online. Het werkt echter ook voor mobiel betalen.

Payconiq betaling op website

Begin 2018 kondigen Bancontact en Payconiq een fusie aan, die in juni 2018 in effect ging. Het samengaan van de app was dus al te verwachten.

Apple Pay is in België te gebruiken met Bancontact, zo meldt Apple’s webpagina. Maar dit werkt alleen voor eigen stortingen. Apple Pay is nu een paar maanden beschikbaar in België en lijkt een groot succes. Er zouden al meer dan 150.000 gebruikers zijn, zo meldt dagblad Le Soir. De dienst is alleen te gebruiken door klanten van BNP Paribas Fortis en de dochterbedrijven daarvan. Google Pay is sinds 2017 beschikbaar in België voor klanten van BNP en KBC, maar heeft slechts 35.000 gebruikers.

De nieuwe gecombineerde betaalapp wordt een update van de bestaande Bancontact-app. Op de website van Payconiq staat precies wat je moet doen als je één van beide apps hebt.

Revisiegeschiedenis:

  • 2019 - 30 januari: De vernieuwde samengevoegde app is nu beschikbaar. De App Store-link is aangepast.
  • 2019 - 28 januari: Artikel bijgewerkt met stappenplan voor overstap.
  • 2019 - 27 januari: Informatie over niet-beschikbaarheid toegevoegd.

Reacties: 14 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.