Haptic Touch breidt verder uit: Quick Actions ook op iPhone XR en iPad

Meer aanwijzingen voor verdwijnen 3D Touch

Haptic Touch breidt verder uit en neemt nog een aantal functies van 3D Touch over. Het lijkt er dus op dat het einde van 3D Touch nu echt nabij is. Zo kun je ook op toestellen zonder drukgevoelig scherm Quick Actions gebruiken.

Op de meeste iPhones vind je nu nog 3D Touch, waarmee je allerlei extra mogelijkheden krijgt die zonder drukgevoelig scherm niet mogelijk zijn. De belangrijkste twee zijn Peek & Pop en de Quick Actions. Met ingang van iOS 13 en iPadOS vinden deze functies ook hun weg naar de iPhone XR én de iPad.

Quick Actions ook naar iPad en iPhone XR

De komst van Quick Actions naar de iPad en de iPhone XR is goed nieuws voor mensen die dit heel erg missen. Met de Quick Actions kun je snel naar bepaalde onderdelen van een app gaan. Normaal gesproken moet je hiervoor stevig op een appicoontje drukken, maar op toestellen zonder 3D Touch kan dat niet. In iOS 13 en iPadOS heeft Apple daar iets op bedacht. Je houdt de app namelijk wat langer ingedrukt, waarna je met een animatie (en een korte trilling op de iPhone XR) ziet dat je hem los moet laten om de extra opties te krijgen. Naast de snelkoppeling verschijnt ook de bijbehorende widget in beeld, mits deze beschikbaar is.

Quick Action bij Haptic Touch op een iPhone XR.
Quick Action op een iPhone XR met iOS 13

Het leek er even op dat de Quick Actions onmogelijk waren op toestellen zonder 3D Touch, omdat het ingedrukt houden van een appicoontje ook een manier is om een app te verwijderen. Om een app te verwijderen in iOS 13 hou je deze nu nog langer ingedrukt, totdat deze begint te wiebelen. Hierdoor hou je een appicoontje niet een ruime seconde, maar drie seconden vast voordat je hem kan verwijderen.

Wat betreft Peek & Pop geldt dat alleen de Peek-optie beschikbaar komt. Je kan links, e-mails en meer ingedrukt houden, waarna er een nieuw menu verschijnt. Qua mogelijkheden komen deze overeen met die van 3D Touch. Het enige verschil is dat je bij 3D Touch eerst omhoog moet vegen, terwijl dit bij Haptic Touch gewoon meteen in beeld verschijnt. De enige optie die je mist, is het poppen door nog extra hard door te drukken. Daar is nu de Open-koppeling voor in de plaats gekomen.

Peek-actie bij 3D Touch en Haptic Touch.
Peek-actie via 3D Touch (links) en Haptic Touch

Einde van 3D Touch nabij
Door de komst van deze twee functies, lijkt het einde van 3D Touch nu echt nabij. De Quick Actions en Peek & Pop waren de twee belangrijkste eigenschappen van 3D Touch die nog ontbraken op toestellen zonder een drukgevoelig scherm. Nu deze op alle toestellen beschikbaar komen, lijkt er voor Apple weinig reden te zijn om 3D Touch nog langer toe te voegen. Eerder schreven we al dat het niet erg is als 3D Touch verdwijnt.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 4 juni 2019, 19:50
Bron Bron MacRumors
Categorie iOS
Onderwerpen ios 13, iPadOS
Software iOS 13, iPadOS 13

iOS 13

iOS 13 is de grote software-update voor de iPhone, die sinds september 2019 te downloaden is. In dit overzicht lees je alles over de vernieuwingen, geschikte toestellen en nog veel meer.

iOS 13

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.