Typen op MacBook Pro 2018 met Mojave.

‘MacBook zou ook energiebesparende modus moeten krijgen’

Oproep van ontwikkelaar

De MacBook zou moeten worden voorzien van een energiebesparende modus, vindt ontwikkelaar Marco Arment. Net als op de iPhone.

Energiebesparingsmodus voor MacBooks

Er zijn momenten dat je wat langer met je accu wilt doen, bijvoorbeeld als je een paar dagen weg bent en tot je schrik ontdekt dat je de stroomadapter thuis hebt laten liggen. Voor de iPhone heb je dan de Energiebesparingsmodus (Low Power Mode), die je gemakkelijk kunt inschakelen via het Bedieningspaneel. De meeste mensen kennen deze spaarstand van het gele batterij-icoontje dat verschijnt als het ingeschakeld is. Het zorgt ervoor dat je iPhone zuiniger met de batterij omgaat, door bijvoorbeeld niet op de achtergrond data op te vragen of notificaties te tonen. Zoiets zou ook op de MacBook handig zijn.

Onlangs werd er een zogenaamde Pro Mode in macOS ontdekt, waarmee je je MacBook een tijdelijke performance boost kunt geven. Dat is ook handig, maar volgens ontwikkelaar Marco Arment is een Energiebesparingsmodus ook een welkome toevoeging. Zelf heeft hij een alternatief gevonden, maar hij heeft daarvoor wel een app van derden nodig. Het heet Turbo Boost Switcher Pro en je kunt er de Intel Turbo Boost mee uitschakelen van de processor. Op die manier kan Arment de accuduur van zijn 16-inch MacBook Pro met 30 tot 50 procent verlengen. Hij heeft er daardoor langer plezier van. Op een MacBook ben je immers niet altijd bezig met zware processen. Soms moet je gewoon bezig om je e-mail weg te werken.

Als Turbo Boost is uitschakelt betekent het dat de pieken in energieverbruik van de CPU met 62% zijn verminderd. Ook wordt de laptop minder warm. De fans hoeven daardoor niet hoorbaar in actie te komen en ook dat is wel prettig tijdens het gebruik. Een ander voordeel is dat je de MacBook op je schoot kunt leggen, zonder dat ‘ie heet wordt. Qua performance is het nog allemaal prima te doen. Zelfs het ontwikkelen in Xcode lukt nog prima met Turbo Boost uitgeschakeld.

App Store in Mojave op MacBook Pro 2018.

Het probleem is alleen: Turbo Boost Switcher Pro heeft niet het eeuwige leven. De app maakt gebruik van een verouderde kernel extensie die in de toekomst waarschijnlijk niet meer zal worden ondersteund. Volgend jaar zal hij daarom waarschijnlijk al naar een andere oplossing moeten uitkijken. Arment is bezorgd of er dan wel een oplossing is.

Zou jij een dergelijke Energiebesparingsmodus (Low Power Mode) op je MacBook willen hebben?

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 16 januari 2020, 9:01
Bron Bron Marco Arment
Categorie Mac & macOS
Onderwerpen accu, energie, performance

Plaats een reactie

Als je een eigen afbeelding bij je reactie wil, moet je je aanmelden bij Gravatar. Daar kun je jouw e-mailadres koppelen aan een afbeelding.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren?
Laat het ons weten!

    Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.
    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactiegegevens worden verwerkt.