Face ID instellen op de iPhone X.

Opinie: Waarom het niet erg is als Touch ID verdwijnt

Face ID is de toekomst

Dit jaar brengt Apple naar verwachting geen nieuwe iPhone met Touch ID-sensor meer uit. En als we een betrouwbare analist mogen geloven, komt de sensor ook niet meer terug. Er zijn meerdere redenen waarom dat helemaal niet erg is.

Een jaar geleden kondigde Apple de iPhone X aan, de eerste nieuwe iPhone zonder Touch ID-sensor. Nadat we sinds 2013 gewend raakten aan de vingerafdrukscanner, stapte Apple vorig jaar (deels) over naar de gezichtsherkenning. Dit jaar krijgen alle drie de nieuwe iPhones Face ID. Dat betekent dat de periode van Touch ID bijna achter ons ligt. Maar gaat Apple nog een vingerafdrukscanner onder het scherm plaatsen? Ming-Chi Kuo denkt niet dat Apple die kant op gaat.

Geen Touch ID in scherm

Ming-Chi Kuo voorspelt dat de technologie om vingerafdrukscanners in het scherm in te bouwen volgend jaar flink gaat groeien. Steeds meer Android-toestellen gaan er gebruik van maken, maar dat wil niet zeggen dat Apple zal volgen. Er zijn volgens Kuo geen aanwijzingen dat Apple ook een vingerafdrukscanner in het scherm gaat inbouwen. Apple is een stap verder en gaat door met Face ID. De gezichtsherkenning bij iPhones werkt namelijk beter dan bij veel Android-toestellen en er zijn geen klachten over bij de huidige gebruikers. Reden genoeg om eraan vast te houden. Sterker nog: dat Android-toestellen wel voor een vingerafdrukscanner in het scherm kiezen zou ermee te maken hebben dat de gezichtsherkenning bij Android nog steeds niet goed is. Ze moeten daarom wel.

Face ID instellen op de iPhone X.

Het is voor Apple een verstandigere keuze om de techniek van Face ID verder te ontwikkelen in plaats van terug te grijpen naar de Touch ID-sensor. Face ID is nu nog beperkt tot de verticale herkenning, maar met de nodige aanpassingen aan de sensoren kan Apple ervoor zorgen dat Face ID ook horizontaal of diagonaal werkt. In het begin was Face ID nog beperkt tot één gezicht, maar met iOS 12 kun je al een alternatief Face ID-gezicht instellen. Er valt nog genoeg verder aan te sleutelen, dus dat belooft veel goeds voor de toekomst. Bovendien is blijven hangen in het verleden zelden een goede keuze.

Face ID is de toekomst
Ik was zelf in het begin nogal terughoudend met de overstap van Touch ID naar Face ID. Het leek me bijvoorbeeld onhandig in combinatie met Apple Pay, maar inmiddels ben ik van gedachte veranderd. De laatste tijd stoor ik me toch steeds vaker aan het feit dat de Touch ID-sensor mijn vinger niet herkent. Van iPhone X-gebruikers om mij heen hoor ik niets dan lof over de gezichtsherkenning, dus ik kan niet wachten totdat ik zelf de overstap maak van Touch ID naar Face ID.

Zoals je in onze vergelijking tussen Face ID en Touch ID kon lezen, hebben beide technieken hun voor- en nadelen. Face ID heeft nu al meer voordelen dan Touch ID en dat kan met de verbeteringen van de komende jaren alleen maar meer worden. Face ID komt in steeds meer apparaten (zoals de iPad Pro 2018) dus als Apple-liefhebber is gezichtsherkenning echt de toekomst. Sterker nog, wat mij betreft mag Apple Face ID zo snel mogelijk in nog meer apparaten verwerken.

Waar blijft de MacBook met Face ID?
De MacBook Pro met Touch Bar is nog het enige nieuwe product waar de Touch ID-sensor in zit. Maar juist op een MacBook of Mac zou gezichtsherkenning veel prettiger zijn, omdat je toch altijd recht voor het scherm zit. Bovendien is het nu wat onhandig dat je je vinger telkens op de knop rechtsboven moet leggen om je vinger te scannen. Dat is onhandiger dan bij iPhones en iPads, omdat de powerknop op een MacBook een andere functie heeft dan op een iOS-toestel.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 5 september 2018, 17:12
Categorieën Apple, iDevices
Onderwerpen face id, touch id

Touch ID

Lees alles over Touch ID, de vingerafdrukscanner van de iPhone, iPad en sommige MacBooks. Hiermee kun je je toestel ontgrendelen en activiteiten goedkeuren. Op sommige modellen is Touch ID vervangen door Face ID, maar de vingerafdrukscanner is nog steeds belangrijk als een manier om veilig in te loggen.

Touch ID

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.