Lenovo Smart Display in de keuken

Opinie: Waar blijft de Smart Display van Apple?

Begin 2017 beweerde Apple's Phil Schiller al dat slimme speakers een scherm nodig hebben. Inmiddels hebben Amazon en Google hun smart displays uitgebracht, maar bij Apple wachten we nog steeds op een HomePod met scherm.

Het is al meer dan twee jaar geleden dat Phil Schiller zijn visie voor slimme speakers ontvouwde. Hij had kritiek op slimme speakers zonder scherm, want volgens de topman werkt het alleen goed als een schermpje in zit. Een paar maanden later uitte Schiller zich opnieuw: een smart speaker moet een scherm hebben! De HomePod was op dat moment nog niet aangekondigd, dus we konden toen nog niet inschatten waarmee Apple op de proppen zou komen. Inmiddels hebben Amazon en Google al smart displays op de markt gebracht en zit Apple zelf met een halfbakken oplossing. Je zou een oude iPad in de keuken kunnen gebruiken, maar die heeft vaak een mindere speaker en het topmodel (de iPad Pro) zet je niet zo snel in de keuken neer.

Slimme speakers met scherm

De HomePod heeft bovenop een soort schermpje, maar die laat alleen wat kleurpatronen zien. Je kunt er bijvoorbeeld niet mee videobellen. Ondertussen kondigde Google in de zomer van 2018 de nieuwe productcategorie ‘Smart Display’ aan, een nieuw type smart home-apparaat waarmee je Google Assistant op een schermpje kunt gebruiken. De smart displays van Lenovo, de Google Home Hub en de Amazon Echo Show staan al bij consumenten.

Alleen Apple heeft niets, terwijl ze de techniek om schermpjes te maken al jarenlang in huis hebben. Maak een plattere versie van de HomePod en plak er een iPad mini aan vast en je hebt een smart display.

"Apple gaat er waarschijnlijk vanuit dat veel mensen zo’n smart display al thuis op de bank hebben liggen, namelijk de iPad."

Lenovo Smart Display

Smart Displays van verschillende merken

Tegelijk met de aankondiging van Google bracht Lenovo het eerste smart display uit dat met Google Assistent werkt. Er zijn twee varianten met 8″ en 10″ scherm met IPS-technologie. Beide draaien op het Home Hub Platform van Qualcomm en zijn voorzien van een 5 megapixelcamera, zodat je er bijvoorbeeld mee kan videobellen. Er zitten ook speakers en microfoons in. Ze kosten respectievelijk 200 en 250 dollar.

Google Home Hub

Nieuwe productcategorie
Voor Google zijn smart displays een nieuwe productcategorie en ze hebben het dan ook als aparte categorie toegevoegd aan de Google Assistant-uitlegpagina. Je kunt ze bedienen met je stem of door het scherm aan te raken. Ook kunnen er allerlei apps op draaien. Je kunt zo’n smart display bijvoorbeeld in de keuken neerzetten om recepten op te zoeken, of in een kinderkamer als een soort babyfoon. Hij past ook goed als een soort ‘wekkerradio’ op je nachtkastje, zodat je albumhoezen ziet als je muziek luistert.

Lenovo Smart Display nachtkastje

Primitief schermpje
Bovendien kun je er allerlei apparaten in huis mee aansturen, zodat ook huisgenoten zonder smartphone de verwarming en verlichting kunnen aanpassen. Superhandig, maar Apple heeft op de iPad na nog niet zo’n apparaat. De HomePod heeft een vrij primitief schermpje, dat alleen wat kleurveranderingen laat zien als Siri luistert of antwoord geeft. Dat is nogal een contrast met de uitspraken van Apple’s marketingbaas Phil Schiller. Je kunt er geen Apple Kaarten op bekijken, een YouTube-filmpje afspelen of facetimen met beeld.

Bovenkant van de HomePod.

Er zijn al tijden geruchten dat Apple werkt aan een goedkopere versie van de HomePod, wellicht via het Beats-merk maar zonder schermpje. Dat zou nauwelijks vernieuwend zijn: de concurrenten hebben zoiets al met de Echo Dot en de Google Home Mini.

Zij hebben inmiddels de volgende stap al gezet: een smart display. Apple gaat er waarschijnlijk vanuit dat veel mensen zo’n smart display al thuis op de bank hebben liggen, namelijk de iPad. Maar als je terugdenkt aan de uitspraken van Phil Schiller, dan klinkt het achteraf gezien dat hij toch te veel heeft beloofd. Het voelt een beetje als overpromise & underdeliver. We zijn daarom benieuwd of Tim Cook tijdens de eerstvolgende kwartaalcijfers weer “spannende nieuw productcategorieën” belooft, waarna Apple dan toch eindelijk een smart display toevoegt aan het assortiment.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

2 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.