Lenovo Smart Display in de keuken

Opinie: Waar blijft de Smart Display van Apple?

Deze week werden de eerste Smart Displays met Google-technologie aangekondigd, slimme speakers voorzien van een scherm. Toch beweerde Apple's Phil Schiller begin 2017 al dat slimme speakers écht een scherm nodig hebben. Toch heeft Apple nog niet zo'n apparaat uitgebracht en de concurrentie wel.

Het is al meer dan een jaar geleden dat Phil Schiller zijn visie voor slimme speakers ontvouwde. Hij had kritiek op slimme speakers zonder scherm, want volgens de topman is zo’n speaker alleen prettig in gebruik als er een schermpje op zit. Een paar maanden later uitte Schiller zich opnieuw: een smart speaker moet een scherm hebben! De HomePod was op dat moment nog niet aangekondigd, dus we konden destijds niet inschatten in hoeverre Apple’s eigen speaker aan die visie zou voldoen. Inmiddels hebben Amazon en Google al smart displays op de markt gebracht en zit Apple zelf met een halfbakken oplossing.

Google Smart Displays

De HomePod heeft bovenop weliswaar een soort schermpje, maar die laat alleen wat kleurpatronen zien. Je kunt er bijvoorbeeld niet mee videobellen. Ondertussen heeft Google afgelopen week de categorie ‘Smart Display’ ingevoerd, een nieuw type smart home-apparaten waarmee je Google Assistant op een schermpje kunt gebruiken. De eerste Smart Displays van Lenovo liggen dit werkend al in de Amerikaanse winkels. Daar vind je ook al meer dan een jaar de Amazon Echo Show, een slim scherm met Alexa-bediening.

"Apple gaat er waarschijnlijk vanuit dat veel mensen zo’n smart display al thuis op de bank hebben liggen, namelijk de iPad."

Lenovo Smart Display

Smart Displays van verschillende merken

Tegelijk met de aankondiging van Google bracht Lenovo het eerste smart display uit dat met Google Assistent werkt. Er zijn twee varianten met 8″ en 10″ scherm met IPS-technologie. Beide draaien op het Home Hub Platform van Qualcomm en zijn voorzien van een 5 megapixelcamera, zodat je er bijvoorbeeld mee kan videobellen. Er zitten ook speakers en microfoons in. Ze kosten respectievelijk 200 en 250 dollar.

Lenovo Smart Display in de keuken

Er komen ook smart displays aan van JBL:

JBL Link View Smart Display

En van LG:

LG Thinq WK9 Smart Display

Nieuwe productcategorie
Voor Google zijn smart displays een nieuwe productcategorie en ze hebben het dan ook als aparte categorie toegevoegd aan de Google Assistant-uitlegpagina. Je kunt ze bedienen met je stem of door het scherm aan te raken. Ook kunnen er allerlei apps op draaien. Je kunt zo’n smart display bijvoorbeeld in de keuken neerzetten om recepten op te zoeken, of in een kinderkamer als een soort babyfoon. Hij past ook goed als een soort ‘wekkerradio’ op je nachtkastje, zodat je albumhoezen ziet als je muziek luistert.

Lenovo Smart Display nachtkastje

Primitief schermpje
Bovendien kun je er allerlei apparaten in huis mee aansturen, zodat ook huisgenoten zonder smartphone de verwarming en verlichting kunnen aanpassen. Superhandig, maar Apple heeft op de iPad na nog niet zo’n apparaat. De HomePod heeft een vrij primitief schermpje, dat alleen wat kleurveranderingen laat zien als Siri luistert of antwoord geeft. Dat is nogal een contrast met de uitspraken van Apple’s marketingbaas Phil Schiller. Je kunt er geen Apple Kaarten op bekijken, een YouTube-filmpje afspelen of facetimen met beeld.

Bovenkant van de HomePod.

Er zijn geruchten dat Apple werkt aan een goedkopere versie van de HomePod met Beats-logo. Maar dat zou nauwelijks vernieuwend zijn: de concurrenten hebben zoiets al met de Echo Dot en de Google Home Mini. Zij zijn inmiddels toe aan een volgende stap: smart displays. Apple gaat er waarschijnlijk vanuit dat veel mensen zo’n smart display al thuis op de bank hebben liggen, namelijk de iPad. Maar als je terugdenkt aan de uitspraken van Phil Schiller, dan klinkt het achteraf gezien toch dat hij te veel beloofd heeft. Het is toch een kwestie van overpromise & underdeliver. We zijn daarom benieuwd of Tim Cook tijdens de eerstvolgende kwartaalcijfers weer “spannende nieuw productcategorieën” belooft, waarna Apple hopelijk ook een smart display toevoegt aan het assortiment.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 29 juli 2018, 11:13
Bron Bron Google Blog
Categorie Apple
Onderwerpen homepod, smart home, speaker

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.