Phil Schiller

Schiller: ‘Mensen vergeten het belang van het scherm, dat ontbreekt bij slimme speakers’

In een interview met Phil Schiller wordt onder andere gesproken over de lancering van de originele iPhone. Ook praat hij over de toekomst met slimme assistenten. Schiller sluit mogelijk de komst van een slimme Siri-speaker uit.

Phil Schiller
De iPhone bestaat vandaag precies tien jaar en ter gelegenheid daarvan is Phil Schiller (huidige baas van de App Store) om tafel gaan zitten voor een uitgebreid interview. Daarin vertelt hij dat Apple nooit gedacht had dat de iPhone zo’n revolutionair product zou worden en dat de veranderingen in de modellen van de afgelopen jaren nog net zo groot waren. Interessant is echter ook zijn uitspraak over de essentie van een scherm. Volgens Phil Schiller zal het scherm altijd blijven bestaan en een belangrijk onderdeel van technologie zijn. Sluit hij daarmee de komst van een slimme Siri-speaker uit?

‘Siri is de assistent die je altijd bij je hebt’

Het interview over het succes van de iPhone leidt naar de kwestie of een product als de iPhone altijd zo belangrijk zal blijven. De laatste tijd zijn vooral slimme assistenten in speakers en andere producten populair. Schiller geeft toe dat deze slimme assistenten inderdaad heel erg belangrijk zijn en dat hij blij is dat Apple Siri ontwikkeld heeft. “Ik ben zo blij dat het team jaren geleden Siri ontwikkeld heeft. Ik denk dat we meer doen met de gespreksinterface dan wie dan ook.” Siri zit momenteel verwerkt in de iPhone, iPad, Apple Watch, Apple TV en Mac, maar geruchten spreken over de komst van een zogenaamde Siri Speaker, vergelijkbaar met Google Home en Amazon Echo, spelen nu al enkele maanden.

Phil Schiller en Siri

“Persoonlijk denk ik dat de beste assistent degene is die je altijd bij je hebt. Ik heb mijn iPhone altijd bij me om tegen te praten en dat is veel beter dan iets wat vast staat in mijn keuken of ergens op een muur”, aldus Schiller. Het lijkt er daardoor op dat Apple niet veel interesse heeft om Siri in een speaker voor in huis te stoppen. “Mensen vergeten de waarde en het belang van een scherm”, zo vult hij aan. De belangrijkste veranderingen van de iPhone vonden plaats in het scherm, zoals multitouch. We hebben nog steeds schermen nodig om foto’s te maken en te bekijken en een enkele stem is daar niet toe in staat.

Uit Schillers uitspraken kun je afleiden dat Apple niet staat te popelen om een slimme Siri-speaker uit te brengen, omdat Siri alleen in producten verwerkt zit waarin een scherm te vinden is. Een andere mogelijkheid is dat Apple wel degelijk werkt aan een slimme speaker met Siri, maar dat deze ook van een scherm voorzien is. Hierdoor lijkt het apparaat echter meer op een Apple TV. In een opinie-artikel omschreven we al eens waarom een slimmere Apple TV een goed idee is.

‘Eerste iPhone was wereldschokkend’

Verder benadrukt Phil Schiller in het interview nog het belang van de allereerste iPhone. Volgens hem was niet zozeer de App Store die van de iPhone een groot succes maakte, terwijl veel mensen dat wel beweren. “De iPhone heeft het idee van een smartphone werkelijkheid gemaakt. Het was echt een computer in je broekzak. Het idee van echt internet, een echte browser en multitouch. Er zaten zoveel elementen in die eerste iPhone die nog steeds de basis zijn van hedendaagse smartphones.” Al deze basiselementen creëerden volgens Schiller een product waar klanten verliefd op werden, waarna de vraag naar apps vanzelf op gang kwam.

Voordat de App Store in 2008 verscheen, ging er echter binnen Apple nog een hoop discussie aan vooraf. Binnen Apple waren sommige mensen van mening dat de iPhone een open systeem als de Mac moest zijn, terwijl andere een voorstanden waren van een gesloten systeem zoals bij de iPod. Het was Steve Jobs die een einde maakte aan de discussie, omdat het voor de lancering van de eerste iPhone toch niet haalbaar was om er een open systeem van te maken. Steve Jobs wilde de problemen vooral oplossen met goede standaardapps en het stimuleren van de ontwikkeling van webapps.

Meer over de ontwikkeling van de eerste iPhone en het onverwachte succes van Apple, lees je in het complete interview op Backchannel.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 9 januari 2017, 17:16
Categorie Apple
Onderwerpen originele iPhone, phil schiller, Siri
23 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.