App bloedarmoede testen vingernagels.

Deze app test mensen op bloedarmoede door een foto te maken

Onderzoekers aan de Emory University hebben een app ontwikkeld die mensen op bloedarmoede kunnen testen door het maken van een foto van de nagels.

Volgens schattingen lijden twee miljard mensen wereldwijd aan bloedarmoede. Dat kan allerlei oorzaken hebben, bijvoorbeeld een tekort aan ijzer. Heb je last van bloedarmoede, dan ben je bijvoorbeeld sneller moe, heb je vaak hoofdpijn en kan je kortademig zijn. Wilbur Lam en zijn collega-onderzoekers bij de Emory University hebben een app gemaakt die bloedarmoede vast kan stellen door een foto te maken van de vingernagels.

App test op bloedarmoede via vingernagels

De app werkt relatief eenvoudig. Je start de app op en maakt vervolgens een foto van je vingernagels. De app analyseert onder andere de kleur van je nagels en schat het hemoglobineniveau. Hemoglobine is een eiwit dat in het bloed van de mens voorkomt. Rode bloedcellen zijn voor een groot deel gevuld met hemoglobine. Bij bloedarmoede is sprake van een te laag aantal rode bloedcellen, waardoor dus uit het hemoglobinegehalte geschat kan worden of er sprake is van bloedarmoede.

De onderzoekers hebben de app getest onder 337 mensen met verschillende condities. 72 testpersonen zijn gezond en dienen als controle voor het onderzoek. Volgens de onderzoekers presteerde de app beter dan artsen die via een fysiek onderzoek het hemoglobineniveau vaststellen. Het meten van dit gehalte via een bloedtest is nog altijd het beste, maar de app werkt volgens de makers net zo goed of zelfs beter dan sommige door de FDA goedgekeurde tools die nu verkrijgbaar zijn.

Een dergelijke app maakt het testen op bloedarmoede een stuk toegankelijker. We zien de laatste jaren dan ook steeds vaker medische toepassingen voor apps en wearables. Apple heeft bijvoorbeeld ResearchKit, waarmee apps op een grotere schaal wetenschappelijk onderzoek kunnen doen naar allerlei ziektes. In onze lijst met ResearchKit-apps vind je enkele voorbeelden.

De app is ontwikkeld voor zowel iOS als Android met behulp van Android Studio en Apple’s Xcode. Op dit moment is de app niet beschikbaar voor het gewone publiek, maar het laat wel zien wat er allemaal mogelijk is met de sensoren en camera’s van je iPhone.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 5 december 2018, 11:25
Bron Bron Nature Communications
Via Via 9to5Mac
Categorie Apps
Onderwerpen gezondheid, medisch, onderzoek

Plaats een reactie

Als je een eigen afbeelding bij je reactie wil, moet je je aanmelden bij Gravatar. Daar kun je jouw e-mailadres koppelen aan een afbeelding.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren?
Laat het ons weten!

    Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.
    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactiegegevens worden verwerkt.