ResearchKit

Deze ziektes worden momenteel onderzocht met ResearchKit-apps

Met ResearchKit kunnen wetenschappers medisch onderzoek doen via de iPhone en Apple Watch. Er zijn al talloze apps verschenen en in dit overzicht zie je naar welke ziektes onderzoek wordt gedaan.

Met ResearchKit kunnen wetenschappers en bedrijven onderzoek doen naar allerlei ziektes, waarbij de duizenden proefpersonen met een iPhone of Apple Watch kunnen inschakelen. Welke apps voor welke ziekten er ondertussen zoal zijn ontwikkeld lees je in dit overzicht.


ResearchKit

ResearchKit-apps: meedoen aan medisch onderzoek

Het doel van ResearchKit is dat er een veel grotere groep mensen kan worden onderzocht. Normaal gesproken moeten universiteiten en onderzoeksinstellingen werken met proefpersonen, die op lokatie bijvoorbeeld vragenlijsten moeten invullen. Dit is een inefficiënt proces en bovendien zijn personen uit een bepaalde bevolkingsgroep (bijvoorbeeld blanke Amerikanen) oververtegenwoordigd terwijl een ziekte ook bij Afro-Amerikanen en Latino’s voorkomt.

ResearchKit moet daar een oplossing voor bieden. Iedereen met een geschikte iPhone of Apple Watch kan zich aanmelden voor een onderzoek. Als dat op massale schaal gebeurt beschikken de onderzoekers over veel meer data, waardoor betere voorspellingen over bijvoorbeeld de werking en bijwerking medicijnen kunnen worden gedaan. Naast deze ResearchKit-apps zijn er ook apps voor CareKit verschenen, die niet zozeer gericht zijn op onderzoek maar op het behandelen van (chronische) ziektes.

Lees meer over de mogelijkheden in ons dossier ResearchKit:

Let op: vaak alleen in Amerikaanse App Store!

Helaas zijn veel apps nog niet in Nederland verkrijgbaar, waardoor Apple’s belofte om brede bevolkingsgroepen bij ResearchKit-onderzoek te betrekken niet helemaal wordt waargemaakt. Desondanks bieden de apps een interessant voorproefje van wat er met ResearchKit allemaal mogelijk is. Met een Amerikaans App Store-account kun je ze toch downloaden.

Parkinson-onderzoek

Parkinson

De mPower-app was een van de eerste apps voor ResearchKit-onderzoek en verscheen in 2015. Sindsdien hebben zich zo’n 10.000 patiënten aangemeld voor het grootste Parkinson-onderzoek uit de geschiedenis. Bijzonder is dat meer dan 93 procent van de deelnemers nog nooit aan een dergelijk onderzoek had meegedaan. De app laat je testjes doen die de motoriek testen. Zo moet je bijvoorbeeld met twee vingers trommelen op het scherm en een wandeltest doen, om te kijken hoe goed je je spieren kunt coördineren. Ook moet je ‘Aaahhh’ zeggen in de microfoon, waarna de iPhone de trillingen in je stem analyseert. Op basis van deze metingen weten de onderzoekers nu beter welke factoren de ziekte­verschijnselen verminderen of juist verergeren, zoals de hoeveelheid slaap en beweging en de gemoedstoestand van de patiënt. Met de gyroscoop en andere sensoren in de iPhone kunnen ze zaken als coördinatie, evenwicht, loop­patroon en geheugen meten.

De onderzoeksgegevens worden gedeeld met de nonprofit research-organisatie Sage Bionetworks, om onderzoek te doen naar de ontwikkeling van de ziekte van Parkinson.


Epiwatch beroertes onderzoeken

Epilepsie

Met de EpiWatch-app hopen onderzoekers een op handen zijnde epileptische aanval beter te kunnen voorspellen. De patiënten leggen met de app nauwkeurig het begin en de duur van een epileptische aanval vast. Op die manier kunnen de onderzoekers achterhalen of bepaalde medicijnen effectief zijn. Zodra de proefpersonen een aanval voelen opkomen, openen ze de app via de wijzerplaat van de Apple Watch. De versnellings- en harstslagmeter van de Apple Watch meten vervolgens de vitale lichaamsfuncties en de Apple Watch waarschuwt ook meteen iemand uit de directe omgeving van de patiënt.

Het onderzoek wordt uitgevoerd door Johns Hopkins University.


Autisme onderzoeksapp

Autisme

Met de app Autism & Beyond wordt gekeken naar de emotionele reactie van kinderen van anderhalf jaar en ouder. De kinderen moeten daarbij een aantal video’s bekijken. Een bezoek aan de specialist is daarbij niet nodig, waardoor de diagnose eerder kan worden gesteld en de behandeling eerder kan starten. Uit eerder onderzoek is gebleken dat vroegtijdige behandeling van ontwikkelingsstoornissen tot betere sociale vaardigheden kan leiden.

Het onderzoek wordt gedaan door Duke University en de universiteit van Kaapstad.


Hersenschuddingen

De Concussion Tracker-app (link) houdt patiënten met hoofdletsel zes weken in de gaten. Daarbij wordt het hartslagpatroon in de gaten gehouden, terwijl de app ook kijkt naar vitale lichaamsfuncties en cognitieve functies. Zo krijgen de onderzoekers een beter inzicht in de gevolgen op lange termijn voor mensen met een hersenschudding.

Diabetes

De app GlucoSuccess (link) helpt patienten in het voorstadium van diabetes. De versnellingsmeter en de gyroscoop in de iPhone meten in hoeverre patiënten lichamelijk actief zijn. Ook kunnen ze in de app hun eetgewoonten en medicijngebruik vastleggen. Op basis van die informatie proberen de onderzoekers te achterhalen wat het verband is tussen bloedsuikerspiegel en beweging, eetgewoonten en medicatie. Hieruit blijkt dat er waarschijnlijk meerdere varianten van diabetes Type 2 zijn, waarvan sommige beter reageren op beweging dan andere.

Astma

Met de app Asthma Health (link) kunnen patiënten actuele informatie doorsturen over de luchtkwaliteit in bepaalde gebieden. Het onderzoek kijkt bij elke patiënt naar het patroon aan symptomen en beoogt om de behandeling van astma-patiënten persoonlijker te maken. Als je mee wil doen met her onderzoek, moet je gestopt zijn met roken en mag je geen andere longaandoening of hartklachten hebben. De app verzamelt in New York informatie over het gebruik van controller-medicijnen en inhalers. Op basis daarvan kan de app zien welke plekken risicogebieden zijn voor astma-patiënten.

ResearchKit

Slaapstoornissen

Met de SleepHealth-app (link) kijken onderzoekers of er een verband is tussen slaapgewoonten en aandoeningen als diabetes, hart- en vaatziekten, obesitas, COPD en depressie. De app gebruikt de sensoren in Apple Watch om te kijken hoe alert de proefpersoon overdag is en vergelijkt dit met de hoeveelheid slaap en de aangegeven slaapkwaliteit.

Huidkanker

Met de Mole Mapper-app (link) kunnen mensen foto’s van een moedervlek maken, om te zien of deze in de loop van de tijd verandert. In Nederland zijn dergelijke apps ook ook al wel ontwikkeld, maar de betrouwbaarheid daarvan wordt nog wel in twijfel getrokken. Met dit onderzoek kan beeldmateriaal van tienduizenden proefpersonen worden verzameld, waarmee het algoritme om melanomen vroegtijdig te ontdekken, kan worden verbeterd.

Hart- en vaatziekten

Uiteraard wordt er ook onderzoek gedaan naar hart- en vaatziekten, een veel voorkomende aandoening in westerse landen. Met de MyHeart Counts-app (link) van Stanford University kunnen op grote schaal onderzoeksgegevens worden verzameld over hartklachten. De app gebruikt naast je iPhone ook de Apple Watch of een hartslagmeter om een beeld te krijgen van je hartritme onder verschillende omstandigheden. Je kunt ook je bloeddruk en cholesterolgehalte invullen om je hartleeftijd uit te rekenen.

HealthKit en ResearchKit

Borstkanker

Met de app Share the Journey (link) wordt onderzoek gedaan naar borstkanker door de non-profitorganisatie Sage Bionetworks. De leider van dit onderzoek is ondertussen bij Apple in dienst getreden om verder onderzoek te doen naar Parkinson. Share The Journey kijkt naar vijf verschillende symptomen die vaak samenhangen met borstkanker, zoals vermoeidheid, stemmingswisselingen, onrustig slapen en veranderingen in je leefpatronen. Dit kan je allemaal bijhouden via korte vragenlijsten en de informatie die de iPhone zelf verzamelt. De app bevat ook informatie over hoe je het beste met deze klachten kunt omgaan en wat je er zelf tegen kunt doen.

COPD

De StopCOPD-app (link) is bedoeld voor mensen met Chronic Obstructive Pulmonary Disease, een aandoening van de luchtwegen. De apps is bedoeld om de risicofactoren te achterhalen. Daarbij worden de sensoren in de Apple Watch gebruikt om de lichamelijke inspanning, de hartslag en het slaappatroon van de patiënt te meten. Op basis daarvan kan worden gekeken wat de invloed is op de ademhaling.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt november 2016
Categorie Apps
Onderwerp researchkit