Apple Daisy robot

Nederlanders laten oude smartphones meestal in de la liggen

Nederlanders hebben moeite om afstand te doen van hun oude smartphone. Dat blijkt uit cijfers van het CBS. Gebruikte apparaten worden maar zelden ingeleverd voor recycling.

Ruim vijftig procent doet niets met oude smartphone

Maar liefst 55 procent van alle oude smartphones ligt thuis in de la en wordt niet meer gebruikt. Bijna een kwart verkoopt het oude toestel of geeft het weg, terwijl slechts 14 procent van de toestellen wordt ingeleverd voor recycling. Koplopers op het gebied van recycling zijn de ouderen: bijna een kwart van de 65-plussers levert mobiele telefoons in, terwijl dit bij de mensen onder de 65 jaar slechts 11 procent is. Dit betekent overigens niet dat al die toestellen op zolder terechtkomen, want de jongere gebruikers kiezen relatief vaker voor doorverkopen of weggeven.


Ook bij laptops en tablets hebben Nederlanders moeite om het recyclingstation te vinden. Maar liefst 42 procent van deze apparaten wordt bewaard. Deze draagbare computers worden in 16 procent van de gevallen doorverkocht of weggegeven en 15 procent wordt ingeleverd voor recycling.

Apple Daisy robot

Bij grotere apparaten zoals desktopcomputers vindt vaker recycling plaats: in 2022 ging het om 36 procent. Wellicht speelt daarbij mee dat zo’n grotere computer al snel in de weg staat, terwijl je een smartphone makkelijk in een la wegstopt en vervolgens vergeet. Wat mensen ook vaak vergeten is om hun apparaat goed te wissen, voordat deze wordt weggegooid of aangeboden voor recycling. Het is echter een kleine moeite om je iPhone naar fabrieksinstellingen terug te zetten en dat geldt ook voor het wissen van iPads en Macs.

Bekijk ook

Fabrieksinstellingen voor je Apple-producten

Zet je Apple-producten terug naar fabrieksinstellingen met deze tips! Of je apparaat nu is vastgelopen, of dat je het product wilt doorgeven aan iemand anders: met een factory reset voelt je Apple-apparaat weer als nieuw!

Wil je ook nog iets terugkrijgen voor je oude toestel, dan kun je je iPhone inruilen bij Apple of bij een aanbieder van refurbished iPhones. Je krijgt er vaak geen gigantische vergoeding voor, maar het is beter dan helemaal niets als je gebruikte iPhone jarenlang in een la ligt en steeds minder waard wordt. Bovendien kunnen de onderdelen dan nog weer worden hergebruikt en dat is beter voor het milieu.

Bekijk ook

Refurbished iPhones: alles wat je moet weten over refurbished toestellen

Zoek je een refurbished iPhone? Er zijn veel aanbieders en grote kwaliteitsverschillen. Lees in onze refurbished koopgids waar je op moet letten bij een opgeknapte of remanufactured iPhone.

Reacties: 9 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.