Games op de iPhone in de App Store.

Zo gaat Apple je extra waarschuwen bij app-abonnementen

Apple gaat een extra waarschuwing geven bij het aanschaffen van een betaalde dienst in een app. Vlak na het bevestigen van de betaling komt er een extra waarschuwing in beeld, zodat je nog terug kan. Het voorkomt ook dat je per ongeluk iets afsluit wat je eigenlijk niet wil.

Steeds meer apps maken gebruik van betaalde diensten voor een vast bedrag per maand. In plaats van dat je één keer iets voor een app betaalt, betaal je maandelijks een kleine bijdrage voor bijvoorbeeld extra functies. Dit heeft voor ontwikkelaars en Apple een aantal voordelen, omdat er dan een meer constante inkomstenstroom is. Bovendien hou je gebruikers langer aan je app vast. Toch krijgen dergelijke betaalde diensten van gebruikers steeds meer weerstand. Apple gaat er nu in ieder geval alles aan doen om je duidelijk te waarschuwen voordat er echt geld in rekening gebracht wordt.

Melding voor waarschuwing betaalde dienst in apps

Betalingen in apps en in de App Store bevestig je op je iPhone en iPad met Touch ID of Face ID. Normaal gesproken is de betaling definitief zodra je jezelf identificeert, maar Apple rolt nu een extra melding uit nadat je de betaling bevestigd hebt. Met een waarschuwing in beeld weet je dat je met een vast bedrag per maand te maken hebt. Daarin is te lezen dat de dienst door blijft lopen, tenzij je minstens een dag voor de verlengdatum jezelf afmeldt via de instellingen.

Melding aankoop van app lidmaatschap.

De melding verschijnt alleen bij in-app aankopen die automatisch verlengd worden. Het geldt dus niet voor losse eenmalige in-app aankopen. Het is niet de eerste aanpassing die Apple doorgevoerd heeft op dit gebied. Sinds kort kun je ook makkelijker een overzicht bekijken voor welke apps je maandelijks betaalt. In onze tip lees je hoe je App Store-abonnement kan opzeggen. Sinds iOS 12.2 is het voor ontwikkelaars ook mogelijk om allerlei kortingen bij verlenging in apps aan te bieden. Op allerlei verschillende manieren kunnen ontwikkelaars gebruikers vasthouden of terug laten keren.

Voorkomt per ongeluk abonneren
De nieuwe optie voorkomt ook dat je per ongeluk iets afsluit wat je eigenlijk niet wil. Doordat je betalingen bevestigt met de Touch ID-sensor in de thuisknop, kan het gebeuren dat je een betaling per ongeluk bevestigt terwijl je eigenlijk de app af wilde sluiten. Met deze extra waarschuwing kun je dus nog terug. Heb je toch nog per ongeluk een aankoop gedaan, dan kun je altijd nog je geld terugvragen van App Store-aankopen.

Nog niet in Nederland
We hebben drie apps geprobeerd om te kijken of de extra waarschuwing ook in Nederland zichtbaar is. In onze test lukt het niet om de melding te krijgen, zowel bij apps die meteen geld in rekening brengen als die eerst een proefperiode aanbieden. Mogelijk is het dus een extra maatregel in een aantal landen, maar het zou ook kunnen dat Apple de functie nog verder aan het uitrollen is.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 12 april 2019, 12:22
Bron Bron Twitter
Via Via 9to5Mac
Categorie Apps
Onderwerp app store

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.