MacBook Pro 15-inch 2015.

Apple kondigt terugroepactie aan voor accu’s in sommige 15″ MacBook Pro’s

Bijgewerkt met veelgestelde vragen

Apple roept vrijwillig een aantal MacBook Pro’s terug omdat ze onveilige batterijen zouden bevatten. Het gaat om 15-inch MacBook Pro-modellen die tussen 2015 en 2017 zijn verkocht.
Redactie iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Bezitters van een dergelijke MacBook kunnen de accu gratis laten vervangen. Apple waarschuwt dat de accu oververhit kan raken, wat een veiligheidsrisico met zich meebrengt. De modellen zijn vooral tussen september 2015 en februari 2017 verkocht. Aan de hand van het serienummer kun je zien of jij in aanmerking komt. Andere 15-inch MacBooks hebben geen last van het probleem. Getroffen serienummers kun je controleren op de speciale supportpagina, waar je ook meer aanvullende informatie vindt.


Weet je niet exact welke MacBook je hebt? Lees dan ons overzicht met alle MacBook modellen op een rij of check  > Over deze Mac. Daar vind je ook het serienummer. Daar lees je ook hoe je andere Mac-specificaties bekijkt en deelt.

MacBook Pro 15" unibody batterij

Eerder dit jaar circuleerde er een verhaal over een MacBook Pro die rook produceerde. Foto’s en video’s van deze rokende MacBook vonden hun weg naar Twitter en Reddit. Het ging daarbij inderdaad om een 15-inch MacBook Pro uit 2015 en mogelijk heeft deze terugroepactie daar iets mee te maken.

MacBook Pro rookontwikkeling

De getroffen 15-inch MacBook Pro’s lopen namelijk ook het risico dat er oververhitting optreedt, mogelijk resulterend in brand. Maak je je zorgen hierover, dan kun je het beste een afspraak maken met de Apple Store of een erkende reparatiedienst.

Voor welke modellen geldt het reparatieprogramma?
Apple vervangt kosteloos de batterij van de 15-inch MacBook Pro uit 2015 die in een bepaalde periode verkocht is. Je checkt eerst of jouw 15-inch MacBook Pro uit 2015 komt. Is dat het geval, dan voer je het serienummer in op Apple’s eigen pagina. Je ziet dan vanzelf of jouw model in aanmerking komt. Het gaat dus om modellen die oorspronkelijk in 2015 voor het eerst uitgebracht werden, maar tussen september 2015 en februari 2017 verkocht zijn.

Heb je een MacBook Pro van 13-inch of uit een ander jaar dan 2015, dan kom je niet in aanmerking voor de vervanging.

Geldt het reparatieprogramma ook voor Nederland en België?
Ja, het reparatieprogramma geldt wereldwijd. Dat betekent dat je ook in Nederland en België terecht kan bij een Apple Store of een Apple Erkende Serviceprovider, zoals:

Hoe lang geldt het reparatieprogramma?
Apple heeft geen einddatum voor het reparatieprogramma aangekondigd. Waarschijnlijk geldt de vervanging zolang de onderdelen nog voorradig zijn. Mocht er meer bekend worden over een einddatum, dan werken we dit artikel bij.

Hoe lang ben ik mijn MacBook Pro kwijt?
Apple waarschuwt dat de reparatie zo’n twee tot drie weken kan duren. Wil jij je batterij laten omruilen, dan kan het dus zijn dat je je MacBook zo’n twee weken kwijt bent. Apple geeft geen leenmodellen, dus zorg ervoor dat je je afspraak juist inplant en voorbereid bent voordat je hem bij Apple achter laat.

MacBook Pro 15-inch 2015.

Welke reparatie voert Apple uit?
Zodra je een afspraak gemaakt hebt, onderzoekt Apple het model of deze in aanmerking komt. In alle gevallen verstuurt het Apple de MacBook Pro naar een Apple Repair Center. Daar vervangt Apple de accu van de laptop. Andere reparaties vallen niet onder het programma en worden dan ook niet kosteloos door Apple uitgevoerd.

Er is geen Apple Store in de buurt, wat kan ik doen?
De kosteloze reparatie kan je laten uitvoeren bij een Apple Store of bij een Apple Erkende Serviceprovider, die we hierboven hebben opgesomd. Deze zitten door heel het land, dus ook als er bij jou geen Apple Store om de hoek zit kan je terecht bij een andere erkende vestiging. In onze tip lees je hoe je een afspraak kan maken bij Apple of bij een erkende serviceprovider.

Moet ik een backup maken?
Voordat je je MacBook Pro bij Apple of een van de genoemde serviceproviders inlevert maak je uiteraard een goede backup. Apple adviseert dit ook te doen. Je leest meer over het maken van backups van je Mac in ons artikel over Time Machine backups.

Voor andere problemen kom je mogelijk in aanmerking voor andere reparatieprogramma’s van Apple. Heb je problemen met het toetsenbord, dan kun je voor alle recente modellen (tot en met de MacBook Pro 2018 en MacBook Air 2018) bij Apple terecht voor een gratis vervanging.

Revisiegeschiedenis:

  • 2019 - 21 juni: Artikel bijgewerkt met veelgestelde vragen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 21 juni 2019, 13:43
Bron Bron Apple PR
Categorie Mac & macOS
Onderwerpen accu, batterij, macbook pro, reparatie
Device MacBook Pro

MacBook Pro

De MacBook Pro is Apple's krachtigste MacBook van de line-up. Je kan kiezen uit twee formaten (13- en 16-inch) en verschillende kleuren en specificaties. Er zijn momenteel drie lijnen: de 13-inch MacBook Pro met M1-chip (eind 2020), de high-end 13-inch MacBook Pro met Intel-chip (voorjaar 2020) en de 16-inch MacBook Pro met Intel-chip (eind 2019). De MacBook Pro is ook kenmerkend vanwege de Touch Bar. Alles over de MacBook Pro kopen, MacBooks vergelijken en meer lees je hier.

MacBook Pro
19 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.