Teardown: RAM van M1 Mac mini is niet achteraf uit te breiden, ook niet door Apple

Nieuwe moederbord neemt veel minder ruimte in
De hoeveelheid werkgeheugen en SSD in de nieuwe Mac mini met M1-chip is niet achteraf uit te breiden, zo blijkt uit de teardown. De nieuwe Mac mini teardown laat ook zien hoe klein het nieuwe moederbord is.

Ben je benieuwd hoe de binnenkant van de nieuwe M1 Mac mini eruit ziet? Aan de buitenkant is het model nauwelijks te onderscheiden van de voorganger, maar binnenin is er het één en ander veranderd. Zo is het moederbord dankzij Apple’s M1-chip een stuk kleiner. De teardown van deze Mac mini is uitgevoerd door YouTuber Brandon Geekabit.

Mac mini teardown: zelfde behuizing, kleinere binnenkant

Het uit elkaar halen van de nieuwe M1 Mac mini gaat nagenoeg hetzelfde als bij de vorige generaties. Na het demonteren van de achterkant kun je met een paar schroeven het moederbord en andere onderdelen loshalen. Wat direct opvalt is dat Apple’s nieuwe moederbord dankzij de M1-chip een stuk kleiner is. Dit deel neemt niet meer het hele formaat van de Mac mini in. Dat is des te knapper omdat uit benchmarks van de M1-chip blijkt dat deze veel krachtiger is dan voorgaande modellen en andere Intel-Macs.

Klik om inhoud van YouTube te tonen.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

Tegelijkertijd reist de vraag waarom Apple de Mac mini dan niet nog ‘meer mini’ gemaakt heeft. De reden hiervoor is vermoedelijk kostenbesparing, want door dezelfde behuizing te hergebruiken, hoeft Apple geen geld te investeren in een nieuw ontwerp. Bovendien geeft dit ruimte voor een eventueel opvolgende versie, waar nog extra onderdelen in verwerkt kunnen worden. Tot slot kun je je afvragen of een kleinere Mac mini wel zin heeft. Dit huidige formaat past zonder problemen op de meeste bureaus.

RAM en opslag niet uit te breiden

Bij de vorige generatie Intel-Mac mini was het mogelijk om de hoeveelheid RAM te laten uitbreiden bij Apple. Maar in de nieuwe M1-Macs is het werkgeheugen onderdeel van de chip. Apple spreekt daarom ook over centraal geheugen. De keuze voor de hoeveelheid RAM doe je dus direct bij aanschaf. Je kan kiezen tussen 8GB en 16GB.

Mac mini m1 teardown.

Tegelijkertijd laat dit ook zien dat de hoeveelheid RAM minder verschil maakt dan bij de Intel-Macs. iPhones en iPads hebben vaak ook minder RAM dan concurrerende toestellen, maar scoren op allerlei punten vaak beter. Dat komt vooral omdat alles qua software en hardware beter op elkaar ingespeeld is. Cijfertjes zeggen daarom niet alles meer. Bij de iPhones en iPads kun je de hoeveelheid RAM immers ook niet aanpassen, zelfs niet bij aanschaf. Er zijn al enkele tests waarbij de nieuwe M1-versies beter scoren dan vorige Intel-versies.

Dat wil niet zeggen dat Apple geen Macs met bijvoorbeeld 32GB RAM meer uit gaat brengen. Voor de meest high-end modellen, zoals de aankomende 16-inch MacBook Pro, wordt dat nog wel verwacht.

Bekijk ook

Alles over de nieuwste Mac mini's met M2-chip voor 2023

De 2023-versie is de nieuwste generatie Mac mini, Apple's kleinste Mac. Deze is voorzien van Apple Silicon M2 of M2 Pro voor extra rekenkracht. Alles wat er verbeterd en vernieuwd is aan de Mac mini lees je hier!

Revisiegeschiedenis:

  • 2020 - 19 november: Artikel bijgewerkt met betrekking tot werkgeheugen.

Mac mini

De Mac mini is Apple's kleinste en voordeligste Mac. Het is een desktopcomputer waar je zelf nog een scherm, toetsenbord en muis op aan moet sluiten. De Mac mini is een klein vierkant kastje en wordt ook vaak als server gebruikt. Het meest recente model is de Mac mini met M2- of M2 Pro-chip (beide begin 2023) en is beschikbaar in zilver. De Mac mini kan gecombineerd worden met een Apple Studio Display, Apple's Pro Display XDR of een ander extern display. Lees alles over de Mac mini, een desktop Mac kopen en Mac-desktops vergelijken.

Mac mini

Reacties: 11 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.