MacBook Pro M3 in spacegrijs

Met macOS Ventura geleverde M3 MacBook en iMac nu te updaten naar macOS Sonoma 14.1.1

Een vreemde situatie: de gloednieuwe M3 MacBook Pro en M3 iMac wordt, in ieder geval bij sommige gebruikers, geleverd met macOS Ventura. En dat is niet de meest recente grote versie. Maar gelukkig heeft Apple het nu mogelijk gemaakt om ze te updaten.

Update 8 november 2023: Apple bracht onlangs macOS Sonoma 14.1.1 uit en deze lost het probleem op de nieuwste M3 Macs op. Dankzij deze nieuwe update kunnen alle Macs, ook de nieuwste M3-modellen die geleverd werden met macOS Ventura, bijgewerkt worden naar macOS Sonoma.

macOS Sonoma 14.1.1 lost ook nog wat andere problemen op, onder andere in Adobe Photoshop, dat ontstaan was na de release van macOS Sonoma 14.1. In ons aparte artikel lees je meer over de net uitgebrachte update. Het goede nieuws is dus dat iedereen gewoon weer kan updaten zoals gebruikelijk, ook degene met de nieuwe M3 iMac of M3 14-inch MacBook Pro.

Bekijk ook

macOS Sonoma 14.1.1 beschikbaar: dit brengt de update

macOS Sonoma 14.1.1 is de nieuwste update voor de Mac die nu beschikbaar is. Daarin lost Apple een aantal bugs op.

Hieronder volgt ons oorspronkelijke artikel van 7 november, waarin het probleem omschreven werd

Apple levert doorgaans de nieuwste producten met de meest recente softwareversies, al kan een nieuw product nog wel een paar kleine updates achterlopen. Maar bij de nieuwste 14-inch MacBook Pro met M3-chip en de M3 iMac lijkt dat niet het geval te zijn. Bij sommige gebruikers is een niet eerder uitgebrachte build van macOS Ventura 13.5 geïnstalleerd op deze Macs. Dit suggereert dat deze modellen al een tijdje klaar staan om uitgebracht te worden.

Update 16:08: Ook sommige iMacs, eveneens met M3-chip, worden geleverd met macOS Ventura 13.5, waarbij updaten niet lukt. Dit melden gebruikers op Reddit. Het artikel is daarvoor aangevuld.

M3 MacBook Pro en iMac met macOS Ventura, updaten niet mogelijk

Het probleem lijkt alleen te spelen bij de standaard M3 MacBook Pro en de M3 iMac en niet bij de M3 Pro- en M3 Max-modellen. Dit is aangekaart door onder andere Daniel Rotar, van het YouTube-kanaal ZONEofTECH. HIj merkte dat de MacBook Pro voorzien was van macOS Ventura 13.5, met buildnummer 22G2074. macOS Ventura 13.5 werd officieel voor iedereen uitgebracht op 18 juli 2023, maar dan met buildnummer 22G74. Ook op het MacRumors-forum melden gebruikers dat deze oudere softwareversie op de MacBook Pro geïnstalleerd staat.

Klik om inhoud van Twitter te tonen.
Learn more in Twitter’s privacy policy.

Bij het zoeken naar een nieuwe update in Systeeminstellingen, stuiten gebruikers op een foutmelding of zien gebruikers dat macOS Ventura 13.5 de meest recente versie is. En dat terwijl Apple afgelopen september nog macOS Sonoma uitgebracht had, de nieuwste versie waar Apple ook mee adverteert met deze modellen.

Op dit moment is het onduidelijk hoe Apple dit probleem gaat oplossen. Heb jij dit model gekregen en kan je ook niet updaten naar macOS Sonoma, dan is er wel een omweg. Je kunt via deze link de installatie-assistent downloaden voor de M3-geschikte modellen. Vervolgens kun je het programma openen en de Mac updaten naar macOS Sonoma 14.1.

Hoe kan een nieuwe Mac geleverd worden met oude software?

De vraag is nu ook hoe het mogelijk is dat Apple nieuwe Macs met een gloednieuwe generatie M-chip voorziet van een oude softwareversie. Doorgaans werken oudere softwareversies niet eens op nieuwere M-chips, omdat die softwareversie die hardware niet herkent. Dat is dan ook de reden dat het hier om een speciale build gaat. Het lijkt er daardoor ook op dat deze MacBook Pro- en iMac-modellen al een tijdje bij Apple klaar liggen om verscheept te worden, maar dat Apple vergeten is om deze Macs te voorzien van de nieuwste softwareversie.

Zodra Apple van zich heeft laten horen en met een oplossing komt, werken we dit artikel bij.

Bekijk ook

MacBook Pro M3 prijzen: hier vind je de beste deals

De nieuwe MacBook Pro-modellen met M3-chips zijn vanaf nu koop! Wat ga je betalen? Dat zie je op deze pagina, want dit zijn de MacBook Pro prijzen van 2023!

Revisiegeschiedenis:

  • 2023 - 08 november: Artikel bijgewerkt dat macOS Sonoma 14.1.1 het updateprobleem oplost.
  • 2023 - 08 november: Artikel bijgewerkt dat macOS Sonoma 14.1.1 het updateprobleem oplost.
  • 2023 - 07 november: Artikel aangevuld dat ook M3 iMacs getroffen zijn.

MacBook Pro

De MacBook Pro is Apple's krachtigste MacBook van de line-up. Je kan kiezen uit twee formaten (14- en 16-inch) met verschillende specificaties. De nieuwste modellen zijn de 14- en 16-inch uit eind 2023, voorzien van voorzien van de M3, M3 Pro-chip of de nog krachtiger M3 Max-chip. Nieuw is ook de spacezwarte kleur. In de modellen zit geen Touch Bar meer. Deze modellen hebben het vernieuwde design met miniLED-display, zoals die in de 2021-modellen geïntroduceerd werden. De 14-inch MacBook Pro M3 heeft iets minder poorten, maar verder wel hetzelfde nieuwere design en het miniLED-display. Alles over de MacBook Pro kopen, MacBooks vergelijken en meer lees je hier.

MacBook Pro

Reacties: 7 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.