Bob Borchers van Apple in een interview

Apple: ‘8GB RAM is genoeg voor een professionele MacBook’

Nadat Apple de nieuwe MacBook Pro-modellen had aangekondigd, klonk er uit verschillende richtingen kritiek. Het centrale geheugen van 8GB in het standaardmodel zou te weinig zijn voor een laptop met 'pro'-label. Apple beargumenteert echter dat 8GB genoeg is en dat de vergelijking met andere laptops en pc's niet op gaat.

In een interview met een Chinese content creator beargumenteert Apple’s Bob Borchers dat de hoeveelheid RAM in MacBooks niet te vergelijken is ‘met andere systemen’. Dat komt volgens Borchers, vicepresident productmarketing bij Apple, door het efficiënt gebruik van het geheugen, het toepassen van geheugencompressie en door de speciale geheugenarchitectuur van Apple

Unified memory architecture

Sinds Apple in 2020 is overgestapt van Intel naar Apple Silicon wordt het geheugen via de unified memory architecture (UMA) door de processor aangesproken. Omdat het RAM in de processor verwerkt is, is het geheugen sneller toegankelijk dan in systemen waarbij het RAM in een apart slot zit. Door deze aanpassing beweert Apple dat Macs en MacBooks minder RAM nodig hebben dan andere computers.

Borchers stelt dat 8GB op een MacBook Pro met M3-chip gelijk staat aan 16GB intern geheugen op andere systemen. Hij vindt dan ook dat mensen verder moeten kijken dan de specificaties en stelt dat wie aan de slag gaat met het systeem de ‘ongelofelijke prestaties’ zal opmerken.

“Als je naar de onbewerkte gegevens en mogelijkheden van deze systemen kijkt, is het werkelijk fenomenaal”, zegt Borchers. Voor veeleisende professionals die met zware toepassingen werken, zoals het videobewerkers, softwareontwikkelaars en grafisch (3D)-ontwerpers, zal 8GB RAM (wat volgens Apple equivalent staat aan 16GB RAM op niet-Apple-systemen) nog altijd te weinig zijn. Voor veeleisende gebruikers biedt Apple dan ook Macs en MacBooks aan met maximaal 128GB RAM.

Bekijk ook

Hoeveel RAM heeft jouw MacBook nodig? Je kunt het makkelijk checken

Heb je nu wel of niet genoeg aan 8GB RAM? En is een upgrade naar 16GB RAM dan zinvol? Je kunt dit gemakkelijk achterhalen door naar de geheugendruk van je huidige Mac te kijken.

Meer over de MacBook Pro 2023 lees je in onze round-up. Het instapmodel van de 14-inch MacBook Pro is nu voorzien van een M3-chip met 8GB centraal geheugen. Die is overigens wel te upgraden naar 16GB of 24GB, als je bereid bent daarvoor te betalen. Het kost je respectievelijk €230 en €460 extra.

Bekijk ook

Alles over de nieuwste MacBook Pro met M3, M3 Pro en M3 Max

Alles wat je moet weten over de nieuwe MacBook Pro met M3, M3 Pro en M3 Max van eind 2023. Het zijn de nieuwste drie modellen van Apple's krachtigste laptop. Het gaat hier wederom om een 14- en 16-inch uitvoering. Wat zijn de prijzen, specs en andere functies?

Reacties: 5 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.