Apple erkent probleem met ultrawide-monitoren en Macs met M1-chip

Oplossing komt in toekomstige update
Gebruik je voor je nieuwe M1-Mac een ultrawide-monitor? Dan kun je problemen ervaren met de resolutie. Apple is op de hoogte en lost het probleem op met een toekomstige software-update.

Bug met resolutie bij ultrawide schermen met M1 Mac

Je kan aan je M1 Mac een extern display aansluiten. Hoewel er wel wat beperkingen zijn qua aantal schermen wat je kan koppelen, worden de zogenaamde ultrawide schermen wel ondersteund. Nu blijkt dat dergelijke schermen een probleem met de resolutie kunnen ervaren zodra je ze aansluit op een Mac met M1-chip.


Door de bug op de M1-Macs zijn sommige resoluties die door het display ondersteund worden niet beschikbaar. Dat betekent dat je soms niet de optimale resolutie kan kiezen die voor jouw beeldscherm beschikbaar is. Het probleem speelt alleen bij zogenaamde ultrawide of super-ultrawide schermen en niet bij standaard externe beeldschermen.

In een nieuw supportdocument zegt Apple dat ze op de hoogte zijn van het probleem en dat er gewerkt wordt aan een oplossing. In een toekomstige update van macOS zal deze bug worden opgelost. Het is nog niet bekend wanneer Apple van plan is om die update uit te brengen. Momenteel is Apple bezig met de beta van macOS Big Sur 11.2, die naar verwachting begin komend jaar verschijnt.

LG Extern beeldscherm

Tot die tijd geeft Apple een tijdelijke oplossing, zodat je extra resolutie-instellingen kan kiezen. Ga hiervoor naar Systeemvoorkeuren > Beeldschermen en hou de Option-toets ingedrukt terwijl je op Geschaald klikt. Je ziet dan extra opties voor het kiezen van een passende resolutie.

Ben je nog op zoek naar een geschikt extern scherm voor je Mac voor bijvoorbeeld je thuiswerkplek? In onze round-up hebben we een aantal opties voor je op een rij gezet.

Bekijk ook

Extern scherm voor je MacBook: de beste monitoren voor thuiswerkers

Thuiswerken is prettiger met een extern scherm of monitor naast je MacBook. In deze gids leggen we je de voordelen van een extern scherm uit en laten we weten waar je op moet letten bij de aankoop. We vertellen je ook bij welke merken je het beste terecht kunt als je een extern scherm voor je MacBook zoekt.

Apple Silicon

Apple Silicon is Apple's eigen lijn chips voor de Mac. De M1-chip was de eerste Apple Silicon-chip, gebaseerd op de structuur van ARM. Daarna volgden de M2-chip, M3-chip en diverse varianten en opvolgers. Apple Silicon chips zijn door Apple zelf ontworpen en zorgen voor betere prestaties, batterijduur en meer. Macs met Apple Silicon hebben een aantal voordelen, maar er zijn ook wat nadelen die je ontdekt door onze artikelen te lezen.

Apple Silicon

Reacties: 3 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.