Concept: nieuwe Muziek-app in macOS

iTunes ‘mist focus’: concept toont losse Muziek-app op de Mac

iTunes op de Mac is in de loop der jaren een vergaarbak geworden van allerlei functies. Ontwerper Doney den Ouden hekelt Apple's 'gebrek aan focus' en pleit voor een splitsing. Hij maakte een eigen concept voor een losse Muziek-app.

iTunes is (op de Mac) in de loop der jaren een verzamelbak geworden van allerlei verschillende functies. Ontwerper Doney den Ouden hekelt dit ‘gebrek aan focus’, dat volgens hem met de komst van Apple Music nog erger is geworden. In zijn visie zou Apple veel van die functies weer moeten opsplitsen zodat bijvoorbeeld muziek weer zijn eigen app heeft. Hoe zoiets eruit zou kunnen zien laat hij zien met een concept dat hij zelf ontwierp.


Concept: nieuwe Muziek-app in macOS

Concept toont aparte Muziek-app voor macOS

De nieuwe losse Muziek-app die Den Ouden voor ogen heeft richt zich op het ontdekken en afspelen van muziek. Daarin staat natuurlijk Apple Music centraal, maar je kunt ook lokale bestanden afspelen. Hij bouwt met het concept naar eigen zeggen voort op de laatste generatie apps voor macOS, maar liet zich ook inspireren door iOS 11 en de Muziek-app. Daarbij was eenvoud het uitgangspunt, volgens hem het tegenovergestelde van wat iTunes nu is.

Tabbladen in nieuwe Muziek-app voor macOS [concept]

Een belangrijk verschil ten opzichte van iTunes in zijn huidige vorm is dat de navigatie zich helemaal bovenin bevindt en de knoppen voor het afspelen onderin, vergelijkbaar met bijvoorbeeld Spotify. De rode kleuraccenten zijn daarbij geïnspireerd op de Muziek-app in iOS.

Onderdelen gecombineerd
Met de nieuwe openingspagina kiest hij voor een andere insteek dan Apple in iTunes doet. Hierin vind je recente toegevoegde muziek, wat je vrienden luisteren, persoonlijke mixes en alle aanbevelingen van Apple Music. Het concept combineert je muziekbibliotheek en de menu’s Voor jou en Ontdekken in één pagina.

Openingspagina van nieuwe Muziek-app in macOS [concept]

Hij ziet dat als een logischere keuze, omdat veel mensen die menu’s niet vaak zouden checken, stelt hij. Over die keuze kun je natuurlijk discussiëren. Er zullen ook mensen zijn die deze splitsing wel fijn vinden en niet de voorkeur geven aan één pagina die alles combineert.

Concept: Muziek-app voor macOS - albumpagina en tabbladen

Tabbladen
Ook brengt Den Ouden in zijn concept tabbladen naar de Muziek-app. Apple introduceerde in macOS Sierra tabbladen voor verschillende eigen apps, zoals de iWork-suite en Foto’s, maar die vonden tot dusver nooit hun weg naar iTunes. In zijn nieuwe Muziek-app liet Den Ouden zich overduidelijk inspireren door Safari.

De keuze voor tabbladen in iTunes (in dit geval de Muziek-app) lijkt een logische. Je kunt makkelijk verdwalen in de huidige iTunes-app, omdat Apple nogal wat verschillende vormen gebruikt om te navigeren. Den Ouden ziet tabbladen dan ook als één van de belangrijkste nieuwe functies in de Muziek-app die hij voor ogen heeft. Artiesten, albums of afspeellijsten die je aanklikt, openen automatisch in een nieuw tabblad. Tabbladen hebben hun eigen iconen en je kunt tabbladen – bijvoorbeeld favoriete artiesten – vastzetten zodat je meer ruimte overhoudt om te zoeken naar nieuwe muziek.

Universele zoekfunctie
In de Muziek-app kun je uiteraard ook zoeken. Het zoekveld heeft een prominente plek gekregen bovenin het scherm, vergelijkbaar met de adresbalk in Safari. Dit is een zogeheten universele zoekfunctie waarmee je meteen kunt zoeken in je eigen bibliotheek en in het aanbod van Apple Music.

Zoekfunctie in nieuwe Muziek-app in macOS [concept]

iTunes-functies opsplitsen in losse apps
Naast de Muziek-app ziet Den Ouden ruimte voor losse apps voor functies die nu in iTunes ingebakken zitten. Zo zouden tv-series en films hun eigen TV-app krijgen, vergelijkbaar met de iOS-app die Apple eerder introduceerde. Audioboeken passen beter in iBooks, meent hij, en ook podcasts zouden dan hun eigen app krijgen. Dat is immers op iOS nu ook al het geval.

Concept: iTunes opgesplitst in losse apps

De App Store in macOS, waarin nu alleen Mac-apps getoond worden, zou ook iOS-apps kunnen gaan tonen. Daarvoor is immers in de nieuwe Muziek-app geen plaats meer. Om tegemoet te komen aan kritiek van ontwikkelaars komt er ook ondersteuning voor proefversies en prijzen voor upgrades. Ook zou je een iOS-app gevonden op je Mac op afstand kunnen downloaden en installeren naar je iPhone of iPad, en andersom. In iOS 11 laat Apple overigens al previews van Mac-apps in de nieuwe App Store zien, dus dit lijkt een kleine stap.

Voor de iTunes-content waar nog geen losse app voor is, zou je ten slotte nog gebruik kunnen maken van een losse iTunes Store-app. En het synchroniseren of herstellen van je iDevice, ook een huidige functie van iTunes, kan met de nieuwe Device Utility, stelt Den Ouden.

Wat vind jij van dit concept van de Muziek-app? Zou het een goed idee zijn als Apple iTunes opsplitst in losse apps of ben je wel tevreden met de huidige bundeling?

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 25 augustus 2017, 14:13
Categorie Mac & macOS
Onderwerpen concept, itunes, muziek

iTunes

Lees alles over iTunes, de voormalige software voor het beheren van je mediacollectie op Mac en de huidige software voor Windows. Wat kun je zoal doen met iTunes en hoe zit het met alternatieven? Sinds 2019 is Apple gestopt met iTunes op de Mac, maar op Windows is het programma nog altijd beschikbaar.

iTunes
7 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.