Gerucht: ‘iPhone 11 krijgt nieuwe Taptic Engine en A13-chip’

Apple gaat net als vorig jaar drie nieuwe iPhones uitbrengen. Ze beschikken over een A13-chip en een nieuwe Taptic Engine. Dat zeggen bronnen die de nieuwe toestellen hebben gezien.

iPhone 11 codenamen: D42, D43 en N104

De drie nieuwe iPhone 11-modellen hebben verschillende codenamen gekregen. De D42 (iPhone12,3) zal de opvolger worden van de huidige iPhone XS. Het grotere model heeft codenaam D43 (iPhone12,5) en vervangt de huidige iPhone XS Max. Daarnaast komt er een goedkoper model als opvolger van de iPhone XR die de codenaam N104 (iPhone12,1) zou hebben gekregen. De twee eerstgenoemde zijn voorzien van een OLED Retina-scherm, terwijl de goedkopere uitvoering net als nu een Liquid Retina-scherm heeft. Binnenin zit een A13-chip die intern bekend staat onder de naam Cebu. Dit is model T8030.

Nieuwe Taptic Engine in iPhone 11

De drie modellen zijn voorzien van dezelfde schermresolutie als nu het geval is. Ook hebben ze allemaal nog een Lightning-poort, ondanks geruchten dat Apple zou willen overstappen naar USB-C. Wel nieuw is de Taptic Engine, die binnenskamers de codenaam leap haptics zou hebben gekregen. Dit is de trilmotor die onder andere het indrukken van het scherm simuleert. Mogelijk wil Apple deze nieuwe Taptic Engine invoeren omdat er geruchten zijn dat 3D Touch zal worden afgeschaft. In plaats daarvan zou Apple van plan zijn om Haptic Touch naar voren te schuiven als techniek voor het indrukken van het scherm. Dit vereist iets langer indrukken.

3D Touch werd ingevoerd bij de iPhone 6s, maar is nog steeds niet beschikbaar op de iPad. iOS 13 en iPadOS 13 maakt Haptic touch mogelijk op alle apparaten, ook de iPad en iPod touch.

iPhone 7 teardown door iFixit: de Taptic Engine

En dan de gevreesde camerabult. Volgens de bronnen van Guilherme Rambo van 9to5Mac krijgen de opvolgers van de iPhone XS en XS Max drie camera’s aan de achterkant, gerangschikt in een vierkant. Het zou erg lijken op de vele mockups die al in omloop zijn en het bevat een extra groothoeklens, zoals eerder al werd gesuggereerd door Bloomberg. Die extra cameralens moet de functie ‘Smart Frame’ mogelijk maken, waarmee de omgeving rondom een foto ook wordt vastgelegd. Je kunt dan op een later moment nog de foto op een ander moment bijsnijden en zelfs wat breder maken of het perspectief aanpassen. Het extra beeldmateriaal wordt slechts korte tijd bewaard, vanwege privacy. Anders kan namelijk de situatie ontstaan dat iemand buiten beeld denkt te staan, maar uiteindelijk toch te zien is.

De drie iPhone 11-modellen in het najaar van 2019 verwacht en zullen waarschijnlijk tijdens een event in september 2019 worden aangekondigd.

Bekijk ook

iPhone 11: alles over specs, functies en vernieuwingen

De iPhone 11 is een goede keuze als je een betaalbare iPhone zoekt. Dit toestel is verkrijgbaar in meerdere kleuren. Eén van de verbeteringen is dat er een dubbele camera in zit. Lees hier alles over de specs, functies en meer van de iPhone 11!

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Actuele iPhone 11 deals

13 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.