Smart Keyboard Folio uitklappen vanaf de zijkant.

Gerucht: ‘iOS 14 makkelijker te bedienen met muiscursor’

Er komt verbeterde ondersteuning voor muizen aan in iOS 14 en iPadOS 14. Uit gelekte code blijkt dat het makkelijker wordt om de cursor aan te sturen. Nu is het gebruiken van een muis nog vooral gericht op mensen met een beperking, maar dat kan gaan veranderen.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Er komen volgens de gelekte code ook twee Smart Keyboards aan voor de iPad. Daarbij blijkt dat beide waarschijnlijk zijn voorzien van een trackpad, net als bij laptops. Er is een ’tap to click’-instelling, die erop wijst dat je de trackpad kunt indrukken. Mogelijk werkt dit met haptische feedback. De trackpad zit waarschijnlijk op de gebruikelijke plek, onder het toetsenbord. De twee modellen kunnen bedoeld zijn voor de iPad Pro en een ander model, bijvoorbeeld de iPad Air, maar dat is niet uit de gelekte code af te leiden.

Verbeterde support voor muiscursor

Er komt volgens de code van iOS 14 ook verbeterde ondersteuning voor muizen aan. Nu is dit nog te vinden in de Toegankelijkheid-instellingen, maar in iOS 14 en iPadOS 14 zou het een mainstream-functie kunnen worden. Het wordt dan makkelijker om de cursor nauwkeurig te verplaatsen met een externe muis. Dit werkt op het eerste gezicht hetzelfde als bij een Mac, maar toch zijn er verschillen. De muispijl verdwijnt automatisch na een paar seconden als je de muis of trackpad niet aanraakt. Het verschijnt weer als je de cursor probeert te verplaatsen.

iPad Pro Smart Keyboard met multi-touch trackpad

Er is ook ondersteuning voor meerdere muispijlen, afhankelijk van het item waar je overheen beweegt. Zo kan er een standaard pijl of een wijzend handje verschijnen als je over een link beweegt. Het kan ook een knipperend balkje zijn, als je tekst aan het bewerken bent. Verder zou Apple Mac-achtige bewegingen willen ontwikkelen, zoals tikken met twee vingers in plaats van rechtsklikken op de muis.

Eerder vandaag lekten op basis van iOS 14 andere plannen van Apple uit, namelijk deze:

Waar komt deze info vandaan?
De functies die we in dit artikel bespreken zijn veelal afkomstig uit een gelekte interne versie van iOS 14, die vermoedelijk dateert van december 2019. De websites 9to5Mac en MacRumors hebben deze versie in handen gekregen en zijn in de code gedoken. Daarnaast lijken beide websites te beschikken over interne bronnen binnen Apple, die vroegtijdig informatie over de nieuwe releases naar buiten hebben gebracht. In juni 2020 verwachten we dat Apple tijdens WWDC 2020 de genoemde functies officieel aankondigt. De nieuwe software is naar verwachting vanaf september 2020 beschikbaar voor iedereen met een geschikt toestel.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

iOS 14

iOS 14 is de grote software-update voor de iPhone, die in het najaar van 2020 verscheen. De belangrijkste iOS 14-functies zijn een nieuw beginscherm, interactieve widgets, verbeteringen voor HomeKit en de nieuwe Appfragmenten (ook wel App Clips genoemd).

iOS 14
2 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.