Apple Store iPad-workshop voor kinderen

Gerucht: ‘iOS 12 draait om Digital Health en betere notificaties’

Apple zal tijdens WWDC 2018 de nadruk leggen op het tegengaan van smartphoneverslaving, notificaties met snoozefunctie en een vernieuwde ARKit 2.0. Maar nieuwe hardware hoeven we niet te verwachten. Dat zegt Apple-kenner Mark Gurman in een vooruitblik. Hou je niet van spoilers, dan is het maar beter om niet verder te lezen.

iOS 12 tegen smartphoneverslaving

iOS 12 bevat volgens Gurman nieuwe ‘Digital Health’-functies, waarmee je meer balans kunt brengen in je digitale leven. Er zou in iOS 12 een functie zitten waarmee je precies kunt zien hoeveel uur je met je smartphone bezig bent geweest. Het lijkt allemaal erg op de ‘Digital Wellbeing’-functies die Google een paar weken geleden aankondigde voor Android P. Daarin kun je zien hoeveel tijd je hebt versleten in specifieke apps en hoe vaak je je toestel gedurende de dag hebt ontgrendeld. Op een dashboard kun je precies zien hoe fanatiek je met je toestel bezig was. iOS 12 krijgt iets soortgelijks. via het instellingen-menu krijg je toegang tot een aantal tools waarmee je kunt zien hoeveel tijd je met de iPhone of iPad hebt doorgebracht.


Momenteel kun je via de batterij-instellingen al zien hoeveel tijd je per app hebt doorgebracht, maar door het allemaal op een centraal dashboard te zetten wordt het nog inzichtelijker. Misschien schrik je wel van het aantal uren dat je in een bepaalde app doorbrengt.

Hierboven zie je het nieuwe dashboard in Android P, waarop je het gebruik van je smartphone, timers per app en een zogenaamde ‘wind down’-modus terugvindt. Dit laatste zorgt ervoor dat het scherm in grijstinten wordt getoond, een beproefde methode om je toestel minder verslavend te maken.

Bloomberg beweert ook dat iOS 12 een nieuwe, geavanceerde versie van ARKit gaat introduceren. Daarmee wordt het mogelijk om AR-games tegen elkaar te spelen in dezelfde virtuele omgeving. Verder zou het mogelijk zijn om objecten virtueel ergens neer te leggen, waarbij ze op hun plaats blijven liggen.

Verbeterde notificaties
Een andere verbetering in iOS 12 is te vinden bij notificaties. Een onlangs verschenen concept laat zien hoe je notificaties zou kunnen groeperen, zodat ze overzichtelijker zijn. Maar daar heeft Apple niet voor gekozen, zo denkt Gurman. In plaats daarvan kun je de notificaties van een app tijdelijk snoozen, om ze op een later moment nog eens te bekijken. Dit moet iets doen tegen de grote hoeveelheid notificaties die je binnenkrijgt, waardoor je die ene belangrijke melding al snel over het hoofd ziet.

Als Apple het gebruikelijke schema volgt zal iOS 12 in september verschijnen, een paar weken na Android P op de Pixel-telefoons van Google. Daarmee hebben beide bedrijven een oplossing voor een veelvoorkomend probleem, namelijk het feit dat we heel veel uren op een dag op smartphoneschermpjes kijken. Een paar maanden geleden deden enkele investeerders van Apple een oproep om meer te doen aan smartphoneverslaving bij kinderen en Apple reageerde daarop met de belofte dat er meer instellingen voor ouderlijk toezicht bij zouden komen.

Andere kleine verbeteringen
In iOS 12 zitten volgens Gurman geen verdere grote functies. De nadruk zal vooral liggen op stabiliteit, snelheid en verkorting van de responstijden, met wat kleine vernieuwingen in de Aandelen-app, FaceTime en Animoji. Onduidelijk is of Apple inderdaad van plan is om Siri meer voorspellende functies te geven. Een nieuw ontworpen beginscherm, meer AI-functies voor foto’s en bestandsbeheerfuncties voor de iPad staan volgens geruchten gepland voor 2019.

Vorig jaar werd iOS 11 geplaagd door bugs en allerlei problemen. Daardoor moesten functies zoals Berichten in iCloud en AirPlay worden uitgesteld. Beide functies werden een jaar geleden al aangekondigd op WWDC, maar konden steeds niet worden uitgerold.

Geen nieuwe hardware op WWDC
Volgens Bloomberg is het niet waarschijnlijk dat we veel nieuwe hardware op WWDC zullen zien. De nieuwe MacBooks zijn nog niet klaar en een iPad Pro met Face ID en randloos scherm laat ook nog op zich wachten. Op Mac-gebied zal de focus liggen op het integreren van iOS-functies. Mogelijk krijgen we voor het eerst iets van ‘Marzipan’ te zien, een project waarbij het mogelijk wordt om iOS- en macOS-apps in één moeite te ontwikkelen. De kans is echter klein dat we nieuwe MacBooks gaan zien en ook een nieuwe Apple Watch zou nu nog niet op de planning staan.

Wel zou Apple een nieuwe Pride-wijzerplaat willen onthullen, in regenboogstrepen.

De keynote van WWDC 2018 vindt plaats op maandag 4 juni om 19:00 uur Nederlandse tijd en iCulture is die avond natuurlijk van de partij om je zo snel mogelijk op de hoogte te brengen van alle aankondigingen!

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 31 mei 2018, 18:57
Bron Bron Bloomberg
Categorieën Geruchten, iOS
Onderwerpen ios 12, wwdc 2018

iOS 12

iOS 12 is de grote software-update voor de iPhone en iPad. Het verscheen in september 2018 voor iedereen met een geschikt toestel. In dit overzicht lees je alles over de vernieuwingen deze grote update. De update werd opgevolgd door iOS 13.

iOS 12

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.