Uitgelicht
Apple's maart 2024-aankondigingen
Toon of verberg de lijst met posts

macOS 10.13 High Sierra: dit zijn de nieuwe functies

Apple heeft macOS 10.13 officieel aangekondigd. In dit artikel vind je de belangrijkste vernieuwingen, nieuwe functies en welke Macs geschikt zijn voor de update.

Apple heeft macOS 10.13 High Sierra aangekondigd, de nieuwste versie van macOS (voorheen OS X). Wat heeft Apple in 2017 in petto aan nieuwe functies? Dat lees je hier!


iPad Pro 2017 Pro Motion

macOS 10.13 High Sierra: de nieuwe functies

macOS heeft sinds de naamswisseling al een paar handige functies erbij gekregen. Zo verscheen vorig jaar Siri op de Mac en voegde Apple begin dit jaar Night Shift toe. Voor versie 10.13 staan ook weer diverse vernieuwingen op de rol. Wij praten je in dit artikel bij over alle nieuwe functies van High Sierra.

#1 Safari is sneller geworden

Apple heeft vooral verbeteringen doorgevoerd in Safari; de meeste verbeteringen in de rest van macOS zitten vooral onder de motorkap, zo lijkt het. Volgens Apple is Safari ‘s werelds snelste browser, waarbij JavaScript ook sneller is. Safari blokkeert ook automatisch afspelende video’s. Bovendien gebruikt de browser machineleren om trackers op websites te blokkeren.

Zoeken met Spotlight in macOS High Sierra.

#2 Verbeterde Mail-app

De Mail-app neemt minder ruimte in beslag (-35$) en zet belangrijke berichten bovenaan. Er is ook een Split View voor het schrijven van berichten.

#3 Meer bewerkingsfuncties in Foto’s

Foto’s heeft een nieuwe zijbalk die altijd in beeld blijft en betere filtermogelijkheden voor het zoeken naar foto’s. Ook de herkenning van gezichten is verbeterd. Er zitten meer bewerkingstools in, zoals curves voor het finetunen van kleur en contrast. De app synchroniseert ook lagen van andere foto-apps. Apple laat externe partijen nu fotoboeken afdrukken vanuit de app.

Fotoboek macOS High Sierra

#4 Apple File System komt naar macOS

iOS 10.3 voerde het Apple File System in, een van de belangrijkste verbeteringen van de afgelopen maanden. Met AFS is iOS klaar voor de toekomst. Het is veiliger, sneller en heeft nog een reeks andere voordelen die je hier leest: Wat is Apple File System? In macOS, zal nu ook ondersteuning voor Apple File System worden toegevoegd. Deze bevat native encryptie en crash-bescherming. Het klonen van bestanden en mappen is mogelijk en daarnaast allerlei andere geavanceerde functies.

Bekijk ook

Wat is Apple File System (APFS), het nieuwe bestandssysteem van Apple?

Apple File System (APFS) is het nieuwe bestandssysteem in iOS en macOS. Wat is het precies en wat heeft het voor gevolgen voor jou als iPhone-, iPad- of Mac-gebruiker?

APFS macOS High Sierra

#5 Metal 2

Er komt een nieuwe versie van Metal voor graphics. Dit heet Metal 2. Mac Window-server zal draaien op Metal 2 in High Sierra. Ook wordt het gebruikt voor machine learning en ondersteuning voor het maken van VR.

macOS High Sierra

macOS 10.13: voor welke Macs?
Een van de belangrijkste vragen is voor welke Macs deze nieuwe versie 10.13 beschikbaar zal zijn. Apple zorgt dat alle huidige modellen met macOS Sierra ook geschikt zijn voor High Sierra. Het gaat dan om de volgende modellen:

.

De update is vanaf najaar 2017 gratis verkrijgbaar via de Mac App Store voor iedereen die nu Sierra kan draaien. Je installeert de update net zoals je een gewone app-update uitvoert. Op oudere Macs zul je niet alle functies kunnen gebruiken.

macOS 10.13: beta voor ontwikkelaars en publieke testers

Ontwikkelaars en publieke testers kunnen de nieuwe versie van macOS ver voor de release uitgebreid testen. Sinds juni 2017 is al meteen de eerste betaversie van macOS 10.13 beschikbaar, waarmee ontwikkelaars aan de slag kunnen. Publieke testers die graag hun Mac als proefkonijn willen gebruiken, moeten tot eind juni wachten.

De officiële release zal dan ergens in het najaar volgen, waardoor je weer enkele maanden de tijd hebt om macOS 10.13 uit te proberen.

macOS

macOS is het besturingssysteem van de Mac. Voorheen werd dit ook wel Mac OS X of OS X genoemd. Kenmerkend zijn naast de versienummers ook de namen van de verschillende varianten, zoals macOS Sonoma (macOS 14), macOS Ventura (macOS 13) en macOS Monterey (macOS 12). macOS regelt alle systeemfuncties van je Mac en stuurt alle apps aan. Voor macOS brengt Apple regelmatig nieuwe gratis updates uit. Dit kunnen zowel hele grote updates met nieuwe functies zijn als kleine updates met bugfixes en verbeterde beveiliging. macOS heeft de afgelopen jaren veel functies van iOS en iPadOS gekregen en de besturingssystemen werken ook nauw met elkaar samen. Zo vind je bijvoorbeeld Stage Manager zowel op macOS als iPadOS en kun je dankzij Universal Control een iPad en Mac tegelijkertijd aansturen met je muis en toetsenbord.

macOS

Reacties: 17 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.