iOS 10 op een tafel, door iCulture

Tweede beta iOS 10.1 met Portret-functie voor ontwikkelaars en publieke testers beschikbaar

De tweede beta van iOS 10.1 is beschikbaar voor ontwikkelaars en publieke testers. In iOS 10.1 voegt Apple de Portret-stand voor de iPhone 7 Plus toe. Hiermee maak je scherpe portretten tegen wazige achtergronden.

iOS 10 op een tafel, door iCulture
Apple heeft de tweede beta uitgebracht van iOS 10.1 voor ontwikkelaars en publieke testers. Sinds de eerste beta van iOS 10.1 weten we in ieder geval van het bestaan van een belangrijke nieuwe functie: het maken van foto’s met diepte-effect dankzij de nieuwe Portret-stand. Daarmee kun je gemakkelijk portretfoto’s van mensen en dieren maken, waarbij de achtergrond wazig is gemaakt. In iOS 10 was deze functie nog niet aanwezig, maar al wel in de beta’s. Dinsdag heeft Apple ook nieuwe beta’s uitgebracht voor watchOS 3.1 en tvOS 10.1. Maandag verscheen al een nieuwe beta voor Sierra.

iOS 10 beta 2 is op de gebruikelijke manier te installeren via de update-functie van je iPhone of iPad. Hierin heeft Apple onder meer wat aanpassingen aan iMessage-apps gedaan zoals verderop in dit artikel wordt toegelicht.

Portretstand in iOS 10.1

De Portret-stand werd tijdens de onthulling van de iPhone 7 en iPhone 7 Plus al getoond, maar was nog niet op tijd klaar voor de lancering van de nieuwe toestellen. In de eerste beta van iOS 10.1 is Apple begonnen met het testen van deze functie, zodat ontwikkelaars en publieke testers er ook mee aan de slag kunnen. De Portret-stand vind je in de Camera-app, maar alleen op de iPhone 7 Plus. Tijdens het maken van zo’n foto, wordt vanzelf aangegeven van welke afstand je de foto moet nemen. Met de dubbele camera wordt vervolgens een zogenaamd bokeh-effect gecreëerd. Meer over de werking van deze Portret-modus in iOS 10.1, lees je in onderstaand artikel.

In onze camera-test van de iPhone 7 en iPhone 7 Plus vind je nog meer voorbeelden van foto’s die gemaakt zijn met deze Portret-stand.

Verder zal Apple in iOS 10.1 mogelijk nog allerlei bugs oplossen die in iOS 10 nog aanwezig waren. iOS 10 zit vol met nieuwe functies, zoals het nieuwe toegangsscherm, het vernieuwde Bedieningspaneel en nieuwe apps als de Woning-app. Daarnaast zijn ook bestaande apps flink vernieuwd, zoals iMessage, de Muziek- en de Kaarten-app. In ons dossier van iOS 10 lees je veel meer over de vernieuwingen in deze grote update.

Nieuwe ontdekkingen in iOS 10.1 Beta

  • Het is nu altijd mogelijk om iMessage-effecten te gebruiken, ook als ‘Verminder beweging’ is ingeschakeld.
  • Voor iMessage-apps worden nu geen puntjes meer getoond als het aantal apps niet past, maar een scrollbalk.

Beta 2 van watchOS 3.1 met bugfixes

Dock gebruiken op de Apple Watch.

De Apple Watch werd in september ook voorzien van een nieuwe update in de vorm van watchOS 3, maar Apple heeft ook hier een nieuwe versie voor in het verschiet. watchOS 3.1 zorgt enkel voor wat bugfixes, maar het is nog niet duidelijk om welke bugs en problemen dit precies gaat. In watchOS 3 werd de nieuwe Dock toegevoegd, waardoor je je favoriete apps een stuk sneller kunt openen en ook sneller de juiste gegevens bij de hand hebt. Daarnaast is er nog een nieuwe Ademhaling-app en werden er nieuwe wijzerplaten en complicaties toegevoegd.

De tweede beta van watchOS 3.1 is alleen beschikbaar voor ontwikkelaars. Behoor je niet tot deze groep, dan zul je nog even geduld moeten hebben. Deze bugfix-update wordt ergens de komende weken verwacht voor iedereen met een Apple Watch met watchOS 3.

tvOS 10.0.1 ook met tweede beta

Apple TV met tvOS 10 in donkere stand.

Tot slot is er ook nog een kleine nieuwe update voor de Apple TV in de maak. tvOS 10 was de kleinste update in dit rijtje met enkel ondersteuning voor een nieuwe donkere weergave, Nederlandse Siri en HomeKit-support. Ook deze nieuwe bugfix-update is veruit het kleinst, als we ten minste de nummering mogen geloven. Het gaat namelijk om tvOS 10.0.1, wat al aangeeft dat je hier geen nieuwe functies in hoeft te verwachten. Meer over de grote nieuwe functies in tvOS 10, lees je in ons tvOS-dossier.

De tweede beta van tvOS 10.0.1 is te downloaden voor ontwikkelaars met een vierde generatie Apple TV. tvOS 10.0.1 zal niet voor publieke testers verschijnen, waardoor iedereen die geen geregistreerde ontwikkelaar is nog even geduld moet hebben. Ook tvOS 10.0.1 wordt de komende weken voor het publiek verwacht.

Revisiegeschiedenis:

  • 2016 - 05 oktober: De publieke beta is inmiddels ook beschikbaar.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 5 oktober 2016, 19:45
Categorie iOS
Onderwerp ios 10

iOS 10

iOS 10 is de grote update voor iPhone en iPad, die in september 2016 verscheen. In dit overzicht lees je meer over de functies, voor welke toestellen de update geschikt is en wat de grootste vernieuwingen waren.

iOS 10

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.