Betekenis en vertaling van woorden opzoeken in iOS

Ook voor beroemdheden
In iOS kun je eenvoudig woorden opzoeken in een woordenboek of in online bronnen zoals Wikipedia. In deze tip leggen we uit hoe het werkt en hoe je zelf extra woordenboeken toevoegt.

In iOS vind je een ingebouwde zoekfunctie voor geselecteerde woorden. Op je iPhone of iPad kun je daarmee heel eenvoudig woorden opzoeken in een woordenboek, op Wikipedia of een andere zoekmachine. Ook is het mogelijk om extra woordenboeken in verschillende talen te gebruiken.

Woord of naam opzoeken met iPhone of iPad

In de basis is de ingebouwde zoekfunctie erg eenvoudig. Je iPhone of iPad herkent wat voor woord het is en toont daar (meestal) de juiste informatie bij. Zo worden acteurs herkend om jou vervolgens IMDb-informatie te verstrekken. Zoek je een beroemd persoon op, zoals de Amerikaanse president of een zangeres, dan vind je bovenaan de Wikipedia-pagina. Bij gewone woorden krijg je het woordenboek. Zo werkt het:

  1. Houd je vinger ingedrukt op de tekst die je wil opzoeken. Verplaats eventueel de selectie om deze te vergroten.
  2. Tik op Zoek op.
  3. Bovenaan staat het topresultaat. Tik hierop voor bijvoorbeeld een uitgebreide Wikipedia-pagina.

Woorden opzoeken in iOS

De functie zal niet altijd werken en is ook afhankelijk van de beschikbare data op het internet. Woordenboeken kunnen ook weleens in de war raken als een woord hetzelfde gespeld wordt in een andere taal. Ook sommige homoniemen werken niet helemaal lekker. Wil je een hele pagina vertalen in Safari? Dat kan ook in iOS. Lees in onze aparte tip hoe het moet.

Bekijk ook

Websites vertalen vanuit Safari op iPhone, iPad en Mac: zo doe je dat

Je kunt websites eenvoudig vertalen vanuit Safari op je iPhone, iPad en Mac. In deze tip lees je hoe het werkt en met welke talen.

Woordenboek van een andere taal toevoegen
Voor de woordenboekfunctie kun je gebruikmaken van verschillende woordenboeken. Die kan je zelf selecteren. Volg deze stappen om het in te stellen:

  1. Open de Instellingen-app op je iPhone of iPad.
  2. Ga naar Algemeen en kies daarna voor Woordenboek.
  3. Tik op de woordenboeken die je wil downloaden of verwijderen. Het blauwe vinkje geeft aan dat een woordenboek gedownload is.

Woordenboek downloaden op iPhone

Hier vind je een lijstje met verschillende woordenboeken die je kunt gebruiken, zoals het Apple Woordenboek met typische Apple-woorden zoals iPhone, iPad en Mac. Ook kun je verschillende vertalingen selecteren, zoals Duits, Frans en Italiaans. Helaas wel alleen van de desbetreffende taal naar het Engels, dus niet van het Frans naar het Nederlands.

Je kunt ook woorden vertalen met Apple’s eigen Vertaal-app. Deze vind je op iedere iPhone met iOS 14 of nieuwer. In een apart artikel leggen we uit hoe de app werkt.

Bekijk ook

Zo gebruik je de Vertaal-app op je iPhone en iPad

Met de Vertaal-app kun je teksten vertalen naar allerlei talen onderling. En goed nieuws: het werkt nu ook met de Nederlandse taal! Hoe werkt deze app en wat zijn de verschillen met Google Translate? In deze tip stellen we de mogelijkheden aan je voor.