Apple Pay sticker

Rabobank over Apple Pay: ‘Apple te duur en te veeleisend’

De Rabobank heeft in een brief laten weten waarom er nog geen Apple Pay in Nederland is. Apple stelt te hoge eisen en wil een behoorlijke vergoeding, terwijl de kosten van het betalingsverkeer in Nederland heel laag zijn. Kortom: het kan niet uit.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Update dinsdag 5 november 2019: Vanaf nu is Apple Pay bij Rabobank beschikbaar! Lees in ons artikel alles wat je moet weten over Apple Pay bij Rabobank.

Update 1 mei: Nadat ING Apple Pay heeft aangekondigd, vroegen we woordvoerster Margo van Wijgerden of de Rabobank ook plannen heeft aan te haken. Tegenover iCulture gaf zij de volgende reactie:

De Rabobank praat continu met alle partijen in de markt om betalen nog eenvoudiger en veiliger te maken.

Of Apple ook behoort tot die partijen, kon de woordvoerder niet bevestigen of ontkennen.

Update 11 juni 2019: Apple Pay in Nederland is per dinsdag 11 juni 2019 officieel beschikbaar in Nederland via ING Apple Pay. Bekijk onze tip hoe je Apple Pay instelt en waar en hoe je Apple Pay gebruikt.

Rabobank: Apple Pay niet haalbaar

Banken melden graag dat ze de ‘ontwikkelingen op de voet volgen’ maar tot concrete uitspraken komt het vaak niet. iCulture-lezer Stefan besloot echter een brief naar zijn regionale Rabobank te sturen met de vraag waarom er nog steeds geen Apple Pay in Nederland is. Hij kreeg een brief terug, waarin de punten worden bevestigd die we al langer in de wandelgangen horen. Het betalingsverkeer in Nederland is zó efficiënt dat er nauwelijks een transactievergoeding voor Apple te halen valt, Apple wil een flinke vergoeding en stelt behoorlijke eisen.


“In Nederland zijn de betaalpakketten die je bij een bank kunt afsluiten relatief goedkoop”, schrijft de medewerker van Rabobank Het Haringvliet. Voor een Rabo Totaalpakket betaal je €4,80 per maand, terwijl dat in omringende landen veel duurder is. Apple verwacht echter een “significant tarief” per transactie en stelt “veel extra eisen” in vergelijking met de andere diensten Google Pay, Garmin Pay en Fitbit Pay.

Via het officiële account van Rabobank is inmiddels bevestigd dat de brief echt is.

‘Constant in gesprek’
Een ander probleem is dat er voor betalen met de NFC-chip de iPhone maar één mogelijkheid is, namelijk Apple’s eigen betaaldienst Apple Pay. Al deze argumenten hebben we al eens vaker gehoord, maar het is voor het eerst dat ze door één van de grote banken nu op een rijtje zijn gezet. Overigens meldt de medewerker dat de Rabobank “constant met alle partijen in gesprek is”. Over dat laatste horen wij heel andere geluiden: Apple zou al twee jaar geleden zijn gestopt met de gesprekken en veel schot zit er niet in.

Al deze argumenten samen maken het lastig om ooit Apple Pay in Nederland te krijgen. Ofwel Apple zal moeten schikken en van de hoge vergoedingen en extra eisen moeten afzien, ofwel het geld zal van de banken zelf moeten komen (en dus uiteindelijk van de klant). Bij bunq is van die laatstgenoemde situatie eigenlijk al sprake: je betaalt €7,99 voor het premiumpakket om überhaupt Apple Pay en enkele andere extra’s te kunnen gebruiken. Bunq heeft momenteel een interessante actie waardoor je €10,- welkomsttegoed ontvangt als je bunq Premium afsluit – zie daarvoor ons bunq Apple Pay stappenplan als je dit zelf wilt proberen.

Eerder liet ABN AMRO ons weten dat de bal bij Apple ligt wat Apple Pay betreft.

Hieronder kun je de volledige brief van het betreffende Rabobank-kantoor lezen.

Rabobank Apple Pay

Met dank aan tipgever Stefan!

Revisiegeschiedenis:

  • 2019 - 05 november: Artikel bijgewerkt na beschikbaarheid van Apple Pay bij Rabobank.
  • 2019 - 11 juni: Apple Pay in Nederland is nu ook beschikbaar. Dit is toegevoegd aan het artikel. Reacties zijn vanaf hier gesloten.
  • 2019 - 01 mei: Reactie van Rabobank toegevoegd, nadat ING heeft aangekondigd Apple Pay te gaan aanbieden in Nederland.
  • 2019 - 19 april: We hebben een bevestiging van @Rabobank toegevoegd dat de brief echt is.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Apple Pay

Apple Pay is Apple's eigen betaaldienst, dat sinds juni 2019 en november 2018 beschikbaar is in respectievelijk Nederland en België. Met Apple Pay kun je betalen met je iPhone, Apple Watch, iPad en Mac in zowel winkels als apps en webshops. In Nederland is Apple Pay beschikbaar bij de grootste banken. Lees hier alles wat je wil weten over Apple Pay!

Apple Pay
121 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.