Apple maakt ruim baan voor toegankelijkheid op homepage

Apple's homepage staat vandaag helemaal in het teken van toegankelijkheid. Op een aparte pagina legt Apple nog eens uit welke functies er zoal beschikbaar zijn voor mensen met een speciale behoeften.

Dag van de Toegankelijkheid 2019

Vandaag staan we wereldwijd stil bij toegankelijksheidfuncties voor mensen met speciale behoeften. Apple heeft daarom de homepage tijdelijk anders ingericht. Op de Engelstalige pagina’s is de tekst ‘Technology is most powerful when it empowers everyone’ te zien, die naar het Nederlands vertaald wat minder mooi uitpakt. ‘Technologie is het sterkst al die iedereen sterk doet staan’, luidt de tekst. Op 16 mei besteden ook andere bedrijven aandacht aan toegankelijkheid.


Apple pakt nog wat extra uit met uitleg van allerlei functies, die op een speciale pagina te bekijken zijn. Die pagina bestaat al een paar jaar en wordt regelmatig bijgewerkt als er weer nieuwe functies zijn verschenen. Het gaat bijvoorbeeld over functies voor rolstoelgebruikers met een Apple Watch, schakelbediening en Live Luisteren, een functie die je ook prima kunt gebruiken om ergens af te luisteren.

Dag van de Toegankelijkheid

Bij vrijwel elk Apple-product valt wel iets te verzinnen waar je mensen met een handicap mee zou kunnen helpen. Dat begon al heel vroeg, met VoiceOver op de Mac in 2004. Later kwam de functie ook op de iPod en vervolgens op de iPhone en iPad terecht. Siri zou je ook als een toegankelijkheidsfunctie kunnen zien. Als je niet kunt lezen of blind bent kun je met je stem toch allerlei spraakcommando’s geven. En in de auto kun je Siri gebruiken zonder op het scherm te hoeven kijken.

Bekijk ook

Toegankelijkheid: dit zijn de iPhone-functies voor mensen met een beperking

Met de Toegankelijkheid-instellingen van iOS kun je allerlei instellingen aanpassen voor zien, horen en interactie. Dit is handig voor mensen met een beperking, zoals slecht zicht of een slecht gehoor. In dit artikel lees je er alles over.

Of je nu extra ondersteuning nodig hebt op het gebied van zien, horen, motorische vaardigheden, leren of aandacht, Apple heeft iets voor je. Je kunt ook naar een filmpje kijken die eigenlijk alweer uit 2016 dateert, maar nog steeds interessant is om te zien hoe allerlei Apple-producten en -diensten behulpzaam kunnen zijn om te communiceren.

Klik om inhoud van YouTube te tonen.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

Wil je meer over dit onderwerp weten? We maakten een video-interview met het Nederlandse bedrijf Assistiveware, dat allerlei oplossingen maakt voor mensen die moeite hebben om te communiceren. Ook spraken we in de iCulture-podcast met de CEO van AssistiveWare.

Bekijk ook

iCulture interviewt AssistiveWare: apps om beter te communiceren

Ook in Nederland worden bijzondere apps gemaakt. Zo is AssistiveWare in Amsterdam een bekende naam op het gebied van ondersteunde communicatie. AssistiveWare maakt apps voor mensen die moeite hebben met communiceren. Wij gingen bij dit bedrijf langs om te vernemen wat het is, dat deze apps zo bijzonder maakt.

Reacties: 3 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.