IKEA slimme verlichting TRÅDFRI, lamp op kastje

IKEA-lampen met app vanaf vandaag in Nederland

De IKEA TRÅDFRI zijn slimme lampen die je met een app bedient. Vanaf april 2017 in Nederlandse IKEA-winkels.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

Philips Hue krijgt er in april een behoorlijke concurrent bij. Mensen die nog niet zijn overgestapt op de app-bedienbare lampen van Philips kunnen vanaf nu ook kiezen voor IKEA’s TRÅDFRI-lampen. Het werkt weliswaar niet met HomeKit, maar voor veel mensen zal het goed genoeg zijn. Erg goedkoop is het overigens niet.

IKEA slimme verlichting TRÅDFRI, lamp op kastje

IKEA slimme verlichting TRÅDFRI, afstandsbediening met koffie

IKEA TRÅDFRI-ledlampen

Het gaat om de TRÅDFRI-ledlampen, die in iedere standaard fitting passen. Via een app kun je ze op afstand bedienen en dimmen. Ook kun je meerdere tinten wit licht instellen, van warm tot koel, afhankelijk van de sfeer die je wilt bereiken. De prijs ligt op €85 voor 2 witte lampen, een afstandsbediening en een hub. Opvallend genoeg is dit duurder dan de Philips Hue White Starter Pack (2 lampen met Bridge 2.0, maar zonder remote), die je voor €75 in huis haalt. IKEA’s claim dat het ‘makkelijk en betaalbaar’ is, zal zich daarom nog moeten bewijzen.

IKEA slimme verlichting TRÅDFRI, collectie uitgestald

Bij IKEA koop je voor €14 extra afstandsbedieningen erbij, voor als je huisgenoten hebt die niet steeds hun smartphone tevoorschijn willen pakken. IKEA’s oplossing maakt gebruik van Zigbee, dezelfde technologie die Philips gebruikt. Dat wil overigens niet zeggen dat de producten standaard onderling compatibel zijn. Wel zou je ze mogelijk met apps zoals Lampstealer of Lamp Finder kunnen koppelen (we hebben dit uiteraard nog niet kunnen testen).

IKEA slimme verlichting TRÅDFRI, lichtpanelen in kamer

Naast de ledlampen die in een normale fitting passen gaat IKEA ook FLOALT-lichtpanelen uitbrengen, die in drie formaten verkrijgbaar zijn. Je kunt ze aan de wand of het plafond bevestigen. Met de TRÅDFRI-afstandsbediening pas je de warmte van het licht aan en dim je de lampen.

TRÅDFRI bewegingssensor

Ook verkrijgbaar vanaf deze maand: een TRÅDFRI-set bestaande uit een ledlamp en een draadloze bewegingssensor. Het licht springt automatisch aan zodra je er langs loopt en je bepaalt zelf wanneer het licht weer uitgaat: na 1, 5 of 10 minuten. Dit kan handig zijn in donkere ruimtes of als je ’s nachts door het huis loopt.

Voor kastdeuren heeft IKEA ledverlichting om met de TRÅDFRI-afstandsbediening te regelen. Het gaat om de geïntegreerde ledverlichting voor de SURTE-deuren in de BESTÅ-opbergkasten. Voor in de METOD-keukens zijn er JORMLIEN led-deuren, waarvan je de verlichting draadloos kunt regelen.

IKEA slimme verlichting TRÅDFRI, afstandsbediening op tafel

IKEA bracht eerder al een oplossing om smartphones draadloos te kunnen opladen, maar voor de iPhone had je daarvoor wel een hoesje nodig. Het woonwarenhuis belooft meer oplossingen die het huis ‘smart’ maken.

IKEA slimme verlichting TRÅDFRI, lichtpanelen in 3 formaten

Revisiegeschiedenis:

  • 2017 - 04 april: We hebben dit artikel opnieuw gepubliceerd omdat de lampen nu verkrijgbaar zijn.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 4 april 2017, 20:53
Categorie Accessoires
Onderwerpen ikea, lamp, philips hue, smart home

Philips Hue

Lees alles over Philips Hue, de slimme lampen met HomeKit-bediening. Check de Philips Hue-accessoires en welke mogelijkheden er zijn voor de lampen, sensoren, dimmers en lichtknoppen. Alles over verkrijgbaarheid, prijzen en meer.

Philips Hue

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.