HomePod-reclame met Spike Jonze.

‘Verkoop van de HomePod valt tegen na eerste groep kopers’

De vraag naar de HomePod verloopt nog niet zoals gehoopt. Volgens bronnen heeft Apple de verwachtingen naar beneden bijgesteld en is de productie omlaag geschroefd. En dat terwijl de pre-orders goed van start gingen.

Sinds februari is de HomePod, Apple’s slimme Siri-speaker, te koop in de eerste groep landen, namelijk de VS, het Verenigd Koninkrijk en Australië. De verkoop in die landen blijkt volgens bronnen van Bloomberg tegen te vallen, waardoor Apple genoodzaakt is om de verwachtingen bij te stellen. De HomePod was drie weken na de release nog maar goed voor 4% van de totale afzet van slimme speakers.

‘Verkoop HomePod minder dan verwacht’

De pre-orders van de HomePod begonnen in januari en gingen op dat moment goed van start. Eenderde van het aantal verkochte speakers in de VS was op dat moment een HomePod. Het blijken vooral enthousiaste Apple-fans te zijn geweest, want vlak daarna daalde de vraag naar de HomePod flink.

Momenteel heeft de Amazon Echo 73% van de Amerikaanse markt in handen, terwijl dit voor de Google Home 14% is. In de eerste tien weken staat de HomePod op een marktaandeel van 10%. Dat is niet slecht, maar het is waarschijnlijk minder dan Apple had gehoopt. Eind maart zou Apple daarom besloten hebben om de verwachtingen naar beneden bij te stellen. Omdat de voorraad oploopt zou de productie bij fabrikant Inventec Corp zijn verlaagd. Dat soort geruchten horen we wel vaker bij nieuwe producten, maar in het geval van de HomePod blijkt ook de verkoop in de winkel tegen te vallen. Volgens Apple Store-medewerkers die Bloomberg sprak worden er op sommige locaties minder dan tien stuks per dag verkocht.

Volgens analisten is de beperkte werking één van de belangrijkste redenen voor de tegenvallende verkoop. Kopers hadden de verwachting dat je met de HomePod hetzelfde kon doen als met een Amazon Echo of Google Home, maar dat is niet het geval. De HomePod is voornamelijk gebonden aan Apple-diensten, zoals Apple Music. Ook is een iPhone vereist en werken alleen de standaard Siri-commando’s op de HomePod. In onze HomePod review kon je ook al lezen dat de speaker vooral indruk maakt met de geluidskwaliteit, niet met de slimme functies.

Er zijn nog veel verbeteringen nodig. Het is bijvoorbeeld nog niet mogelijk om de HomePod in een stereo-opstelling te gebruiken. Mogelijk wordt dit in de zomer toegevoegd, zodra iOS 11.4 verschijnt. Ook AirPlay 2 is nog in aantocht, waarmee je muziek over meerdere speakers tegelijk kan laten afspelen.

Nog maar in drie landen te koop
Bovendien is de HomePod nu in nog maar drie Engelstalige landen verkrijgbaar. Dit voorjaar verschijnt de HomePod nog in Duitsland en Frankrijk en later dit jaar worden er nog meer landen verwacht. Over een release in Nederland is op dit moment nog geen specifieke periode bekend. Wellicht dat we daar tijdens de WWDC 2018 meer van horen.

Apple zal naar verwachting bij de bespreking van de kwartaalcijfers op 1 mei geen specifieke verkoopcijfers over de HomePod bekendmaken. Dat doen ze ook niet bij de Apple Watch en de AirPods. Voor Apple valt de HomePod in de categorie accessoires, samen met haar draadloze oordopjes. Uiteindelijk verwachten analisten dat Apple in 2019 zo’n 11 miljoen HomePods verkocht heeft.

Apple past materiaal voor kringen aan
Volgens dezelfde bron is Apple ook bezig om het materiaal van de voet van de HomePod aan te passen, zodat de HomePod geen kringen meer achter laat op bepaalde houten meubels. Vlak na de verschijning van de HomePod klaagden sommige gebruikers dat de HomePod kringen achter laat. Wij hebben dit zelf ook getest op meerdere soorten hout, maar dit zorgde bij ons niet voor sporen op de meubels. Dat Apple het materiaal aan gaat passen, is in ieder geval wel goed nieuws voor degene die hier bang voor zijn. Wanneer dit nieuwe materiaal gebruikt wordt en wat dit dan precies is, weten we nog niet.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 12 april 2018, 15:32
Bron Bron Bloomberg
Categorie iDevices
Onderwerp homepod
Device HomePod
40 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.