Mac App Store op een iMac

Apple waarschuwt dat 32-bit Mac-apps nu echt gaan verdwijnen

Vanaf vannacht krijgen gebruikers van macOS High Sierra 10.13.4 een waarschuwing te zien als ze een 32-bit app openen. Apple zal binnenkort geen 32-bit apps meer ondersteunen.

Waarschuwing voor 32-bit Mac-apps
Vorig jaar vertelde Apple tijdens de ontwikkelaarsconferentie WWDC dat macOS High Sierra de laatste versie zal zijn waarin je nog 32-bit apps kunt gebruiken. Vanaf de volgende macOSversie, die in september 2018 wordt verwacht, worden alleen nog 64-bit apps ondersteund. In iOS werd de sprong naar 64-bit al een jaar eerder gemaakt. Heel wat ontwikkelaars zijn ondertussen bezig geweest om hun apps aan te passen, zoals de maker van BBEdit. Maar het betekent ook dat een hoop verouderde apps zullen sneuvelen. Daarvoor zul je een alternatief moeten vinden. Je kunt nu al gemakkelijk checken welke Mac-apps 64-bit zijn.

De apps werken nu nog gewoon; het enige wat je te zien krijgt is een waarschuwing. Bij de volgende versie van macOS zullen 32-bit apps “met compromissen” te maken krijgen. Apple heeft nog niet duidelijk gemaakt wat die compromissen dan inhouden. Waarschijnlijk zullen de apps niet meteen uitgeschakeld worden. Terwijl iOS-apps vaak wel een tegenhanger op het web hebben, is dat bij macOS-apps die je voor je werk nodig hebt vaak niet zo.

Apple is op 12 april om middernacht lokale tijd begonnen met het versturen van de waarschuwingen, die er zo uitzien:

macOS High Sierra 32-bit app melding

De tekst luidt: “This app needs to be updated by its developer to improve compatibility.” Ook is er een linkje die je doorstuurt naar een supportpagina met meer informatie. Apple legt daarin uit dat “uiteindelijk” alle Mac-software 64-bit moet worden. Ook herhaalt het bedrijf eerdere waarschuwingen die aan ontwikkelaars zijn gedaan, zoals de opmerking dat High Sierra de laatste versie zal zijn die volledig 32-bit apps ondersteund.

Mac App Store op een iMac

Zelf begon Apple de overstap naar 64-bit hard- en software al meer dan tien jaar geleden. Dit wordt gedaan omdat 64-bit apps vaak efficiënter zijn, onder andere omdat een 64-bit architectuur meer geheugen kan gebruiken dan wanneer deze 32-bit is. Het is al een tijdje niet meer mogelijk om nieuwe 32-bit apps in te dienen bij de Mac App Store, maar omdat veel ontwikkelaars hun apps ook buiten Apple’s softwarewinkel beschikbaar stellen is de controle minder streng. Waarschijnlijk horen we meer details tijdens WWDC 2018, dat over een paar weken plaatsvindt.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 12 april 2018, 9:03
Categorie Mac & macOS
Onderwerpen 32-bit, 64-bit, macos
Devices Mac, MacBook

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.