HomeKit-2

Apple’s HomeKit werkt beperkt samen met bestaande systemen

Apple's HomeKit werkt samen met bestaande protocollen voor huisautomatisering, zoals ZigBee en Z-Wave. Maar er gelden wel veel beperkingen.

Apple gaat het HomeKit-platform deels open stellen voor ZigBee, Z-Wave en andere protocollen voor smart homes, maar er zitten veel beperkingen aan. Fabrikanten die deelnemen aan het Made for iPhone (MFi)-licentieprogramma hebben nadere informatie gekregen hoe HomeKit omgaat met concurrerende producten. Er is wel enige interactie mogelijk, maar de nadruk ligt op nieuwe Bluetooth- en Wi-Fi-accessoires die zijn goedgekeurd door Apple en vooral gericht zijn op HomeKit-toepssingen in combinatie met iOS-apparaten. Reken er dus niet te zeer op dat jouw bestaande huisautomatisering zomaar gaat werken.

Tijdens WWDC 2014 noemde Apple wel even de mogelijkheid om concurrerende huisautomatisering te koppelen met HomeKit middels een ‘bridge’. Maar de mogelijkheden daarvan blijken tegen te vallen. De bridge koppelt iOS-apparaten met bepaalde accessoires die niet voor HomeKit zijn gebouwd. Je kan ze dan alsnog via Siri bedienen. Maar er zijn dus beperkingen.

HomeKit en Wi-Fi

Het is bijvoorbeeld niet toegestaan om accessoires te gebruiken die via Wi-Fi verbinding leggen. De Nest-thermostaat valt daardoor al meteen af, tenzij de fabrikant de moeite neet om MFi-certificering aan te vragen. Maar die route is niet zo aantrekkelijk, omdat fabrikanten hun apparaat dan via het HomeKit-protocol moeten laten werken.

HomeKit-2

Lees ook: Dossier HomeKit

HomeKit en Bluetooth

Voor Bluetooth LE geldt dat sommige accessoires gekoppeld kunnen worden, zolang ze maar geen controle over systemen in huis geven zoals verlichting. Een Bluetooth-lampje is daarom niet toegestaan en een deurslot ook niet. Wil een fabrikant toch compatibiliteit met HomeKit, dan zal hij het normale HomeKit MFi-programma moeten doorlopen. Dat houdt in, dat alleen gebruik mag worden gemaakt van Wi-Fi of Bluetooth en dat er een MFi-chip wordt ingebouwd.

HomeKit en ZigBee

Voor producten die ZigBee of een eigen RF-verbinding gebruiken is het wel mogelijk om de bridge te gebruiken. Die bridge moet dan uiteraard wel weer een MFi-certificaat hebben. Elke bridge kan 100 accessoires aan en je kunt bridges onderling ook weer koppelen.

Eerder deze maand ontdekten we nog een andere beperking van het HomeKit-systeem: als je buitenshuis iets via Siri wilt aansturen, zal daarvoor een Apple TV nodig zijn. Dat werd bevestigd door fabrikanten van accessoires die tijdens de consumentenelektronicabeurs CES worden gepresenteerd.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 22 januari 2015, 19:34
Categorieën Accessoires, Diensten
Onderwerp homekit

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.