iPad Pro accessoires met Pencil-etui

Welke bestaande hoesjes passen op de 2019 iPads?

Apple heeft een nieuwe iPad mini 2019 en de iPad Air 2019 aangekondigd. Wil je je bestaande hoesjes blijven gebruiken, dan kan dat. Maar je kunt soms wel tegen wat onverwachte problemen aanlopen. In dit artikel geven we antwoord op de vraag: welke hoesjes passen wel en niet?

De iPad mini 2019 en iPad Air 2019 hebben vooral aan de binnenkant een upgrade gekregen. Aan de buitenkant is het uiterlijk vrijwel gelijk gebleven en dat roept de vraag op of bestaande iPad-hoesjes nog steeds zullen passen. Voorheen bleven bij de Air en de mini de knoppen, speakers en camera veelal op dezelfde plaats zitten en pasten bestaande cases en beschermhoezen nog. Bij deze nieuwe iPad 2019-modellen is het even afwachten. We bespreken elk model afzonderlijk.

Passen bestaande hoesjes op de iPad mini?

De vijfde generatie iPad mini (2019) heeft dezelfde afmetingen als de iPad mini 4. De lengte (203,2mm), breedte (134,8mm) en dikte (6,1mm) zijn exact gelijk. iPad-hoezen voor de mini 4 zullen dan ook meestal passen op het nieuwe model.

Ook de knoppen en poorten zitten op dezelfde plek, maar er zijn twee problemen waar je rekening mee moet houden:

  • De volumeknoppen zijn iets groter geworden.
  • De microfoon aan de achterkant zit nu in het midden, in plaats van naast de camera.

Je zou dit laatste kunnen oplossen door een gaatje in de case te maken, zodat de microfoon van de iPad mini 2019 niet bedekt wordt.

iPad mini 2019 achterkant microfoon en camera

De iPad mini 3 en eerdere modellen zijn iets korter (200mm) en dikker (7,5mm). Hoesjes voor de mini 1, 2 en 3 zullen dan ook meestal niet passen, tenzij het een ruimzittende sleeve van textiel is. Overigens zit de microfoon bij de mini 3 ook in het midden.

Apple verkoopt zelf voor de iPad mini 4 alleen deze hoes:

Smart Cover iPad mini

Passen bestaande hoesjes op de iPad Air?

Bij de iPad Air 2019 zit het iets ingewikkelder. Op het eerste gezicht lijken de afmetingen hetzelfde, maar er is toch sprake van een ander design. De derde generatie iPad Air meet 250,6mm x 174.1mm x 6,1mm waardoor hij langer en breder is dan de iPad Air 2 en de standaard 9,7-inch iPad 2018. Hoesjes zullen meestal niet passen.

Gek genoeg zijn hoesjes voor de 10,5-inch iPad Pro 2017 geschikter. Dit model is niet meer via Apple verkrijgbaar, maar heeft dezelfde afmetingen als de nieuwste iPad Air. Dit heeft ermee te maken dat het scherm eveneens 10,5-inch groot is. Mogelijk heeft Apple het design van de behuizing grotendeels hergebruikt.

De knoppen zitten op dezelfde plek en hebben vrijwel hetzelfde formaat. Het grootste verschillen zijn:

  • De iPad Air 2019 heeft stereospeakers, terwijl de Pro beschikt over vier speakers. Dit betekent dat er iets te veel speakergaatjes in de case zullen zitten, maar dit is niet meteen een probleem.
  • Ook was de Pro voorzien van een extra True Tone-flitser, waardoor de camera-opening iets groter kan zijn. Maar ook dat is niet direct storend.

Zeker bij de Smart Cover doen zich geen problemen voor, omdat die alleen het scherm bedekt en niet de achterkant en zijkanten waar de camera en speakers zich bevinden. Apple geeft op de eigen site aan dat de Smart Cover voor de iPad Air 2019 ook op de 10,5-inch iPad Pro past.

iPad Air smart keyboard en apple pencil

Je kunt ook het Smart Keyboard voor de 10,5-inch iPad Air hergebruiken, als je die nog thuis hebt liggen. Apple verkoopt een ‘nieuw’ type Smart Keyboard voor de iPad Air 2019, maar die is vrijwel gelijk aan het eerdere model. De Smart Connector zit bij beide tablets dan ook op dezelfde plaats.

  • Smart Keyboard voor Air 2019: 179 euro

iPad Smart Covers

Daarnaast heeft Apple Smart Covers in siliconen en leer uitgebracht voor de nieuwste middenklasse iPad:

  • Smart Cover voor Air 2019: 55 euro
  • Leren Smart Cover voor Air 2019: 79 euro

Conclusie: welke hoesjes passen?

Bij de iPad Air kun je het beste kijken of bestaande hoesjes voor de 10,5-inch iPad Pro nog passen. Ben je echter van plan om een nieuw hoesje te kopen, dan raden we aan om er eentje te kiezen die speciaal voor de iPad Air 2019 is gemaakt, zodat alles goed past. Hoezen voor eerdere iPad Air’s passen niet goed.

Bij de iPad mini 2019 zou je hoesjes voor de mini 4 kunnen hergebruiken, als je die nog hebt liggen. Let wel op bij de volumeknoppen en de microfoon aan de achterkant. Ruimzittende sleeves voor eerdere mini-modellen zouden ook kunnen passen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

2 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.