Netflix High Flying Bird

Geen Netflix-series bij Apple’s streamingdienst

De komende tv-dienst van Apple zal geen films en series van Netflix gaan vertonen. CEO Reed Hastings heeft dat officieel bevestigd. Echt verrassend is het niet, aangezien beide diensten concurrent van elkaar zijn.

Netflix doet niet mee aan Apple’s tv-dienst

De aanstaande Apple Shows tv-dienst is deels afhankelijk van content van derden. Apple zou met externe partijen in gesprek zijn, maar één grote concurrent doet daarbij niet mee: Netflix. CEO Reed Hastings ziet liever dat klanten via de eigen app films en tv-series kijken. “We hebben ervoor gekozen om onze diensten niet te integreren”, zegt Hastings. Apple kondigt de nieuwe tv-dienst waarschijnlijk volgende week aan.


Apple heeft eigen producties besteld, waarvan er volgens geruchten nu 11 klaar of bijna klaar zijn. Daarnaast lijkt Apple ook content van anderen te willen aanbieden via de Apple TV-app. Voor de bestaande aanbieders heeft het als voordeel dat ze gemakkelijker nieuwe klanten kunnen aantrekken, omdat Apple een groot bereik heeft, een deel van de promotie doet en het afrekenen faciliteert. Gebruikers kunnen meteen afrekenen via hun bestaande iTunes-account, zonder dat ze een nieuw account elders hoeven aan te maken of hun betaalgegeven bij de zoveelste externe partij hoeven achter te laten.

Netflix wil geen 30% afdragen
Daar zit meteen ook weer een nadeel aan voor de aanbieders: ze moeten 15 tot 30 procent afdragen en kunnen niet beschikken over de klantgegevens. Netflix doet daarom liever niet mee: het wil liever via de eigen app bijhouden welke series mensen zoal kijken en op basis van gebruikersdata aanbevelingen doen. Bovendien is Netflix gestopt het met aanbieden van abonnementen in de iOS-app, zodat er geen 30 procent hoeft te worden afgedragen.

Netflix High Flying Bird

Hastings vertelde de plannen op een mediabijeenkomst op het Netflix-kantoor in Los Angeles. “Apple is een fantastisch bedrijf”, aldus Hastings. Hij wil alleen niet meedoen aan Apple’s tv-plannen. Netflix doet ook niet mee aan de bestaande Apple TV-app, die nog niet in Nederland en België is uitgerold. Als je wilt kijken zul je altijd de officiële Netflix-app moeten gebruiken.

Alles wijst erop dat Apple’s tv-dienst op 25 maart zal worden onthuld tijdens een reeds aangekondigd media-evenement. iCulture doet uiteraard verslag en daarnaast kun je de livestream van het event kijken.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

11 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.